De studentendoop en waarom u het wél moet doen!

‘Veni, Vidi, Vici’ de legendarische woorden van Julius Ceasar rolden na de doop van mijn tong. Na een week verkocht te zijn als schacht en een lange doop meegemaakt te hebben, was ik eindelijk een volwaardige historiaan. Al was het een hele lange weg.

Nikki Schoubben

Op 19 oktober 2016, de schachtenverkoop, bleken de eerstejaars toch wat preutser te zijn dan verwacht. Amper 8 schachten wilden zich laten verkopen. Eerst nog grotendeels onbekenden maar nu 7 schachtjes die me nauw aan het hart liggen.

Uit een oud bingotoestel rolden de opdrachten die we moesten voltooien. De één al wat vreemder dan de ander. Genummerd en verkleed probeerden we de ouderejaars te overtuigen van onze capaciteiten. De één moest dansen en de ander moest zingen. Ik ben nooit bang geweest om mijn handen vuil te maken maar dit ging wel altijd gepaard met een portie commentaar op datgene wat ik moest doen en dat was nu ook niet anders. Na een vermoeiende maar toch wel leuke avond werden de schachten verkocht. De rest van de week moest ik naar mijn vijf schachtenmeesters luisteren… Mits de grote afwas, het stofzuigen en het kuisen heb ik enorm veel plezier gehad tijdens mijn schachtenweek, bij deze wil ik dan ook mijn (ex-)schachtenmeesters bedanken voor de enorm fijne week.

Het moment waar iedereen op zat te wachten was natuurlijk de doop. Verkochte schachten konden de vrijheid al proeven. De doop bestond uit verschillende onderdelen: de erkenning, het bloemgevecht tegen Babylon, de rugby met een kip en tot slot de doop tot volwaardig lid van Historia.

In de eerste fase werden ons de basisregels van de doop opgelegd, deze moesten we herhalen terwijl we werden besmeurd met dingen die voor mij een geheim mogen blijven… Op het Monseigneur Ladeuzeplein werd een koprol me fataal, een verkeerde landing veroorzaakte een kneuzing aan mijn ruggengraat maar het woord opgeven staat niet in mijn woordenboek! Het bloemgevecht en de rugby met een kip kwamen op hetzelfde neer, ik ben fanatieker dan ik dacht. Ondanks de kneuzing aan mijn ruggengraat bleef het tackelen van mijn tegenstanders een echte specialiteit. De laatste tien minuten was dan uiteindelijk de daadwerkelijk doop. Smerig, stinkend en uitgeput bootsten we wat klanken na die woorden moesten voorstellen. Eindelijk waren we volwaardig lid van Historia. We konden nu opgelucht ademhalen. Het was ons gelukt.

Aangezien de doop een enorme ervaring was, heb ik er geen seconde spijt van gehad. Het doopdiploma pracht boven de bureau en de pijnlijke rug neem ik er met veel plezier bij. Wij roemen haar met woord en daad, ons fier Historia. 

Geef een reactie