Admiratie en administratie: Erasmus in Parijs

Bijna twee weken geleden is het dat ik mijn koffers uit de Parijse metro sleurde en aan het eind van de roltrap de cité universitaire voor me zag verschijnen. In het uiterste zuiden van de grootstad, grenzend aan de banlieu en gelegen in het prachtige quatorzième, bieden een dertigtal internationale huizen onderdak aan de stroom erasmussers die Parijs opzoeken. Dat deze cité naast de makkelijkste, vlotst werkende, veiligste en goedkoopste oplossing ook een streling voor het oog is, bewezen de toeristen die er volmaakt in sloegen mij steeds weer voor de voeten te lopen terwijl ik mij een weg naar het Duitse huis baande. Toch, op zulke momenten ben je gewoon blij dat je je ouders ongelijk bewijst door toch alleen de Thalys te nemen en met al je vacuümgetrokken kleren wel degelijk veilig aankomt. Zo blij dat de volgende stap, de administratie in het Frans, er al niet meer in slaagt stress te bezorgen.

Stijn Carpentier

Toch even voor mezelf spreken, want de administratie is, zoals het cliché wil, niet vanzelfsprekend. Duitse efficiëntie lijkt hier geweerd te worden, tot op die hoogte dat je de flutformuliertjes die je her en der krijgt al bijna vanbuiten kent. Ondertussen is alles voorlopig afgerond en ingeleverd en ben ik in staat consequent dezelfde handtekening te produceren, perfect tot op het boogje.

‘Voor admiratie moet je tijd maken, administratie komt wel’

Toch is de hypothetische student die alles snel in orde wil hebben niet het beste af, want Erasmus is zoveel meer dan administratie; net zoals Parijs zoveel meer is dan die Eiffeltoren. ‘Voor admiratie moet je tijd maken, administratie komt wel.’

In de gemeenschappelijke keuken of op het gezellige grasveld van de cité wordt er geklaagd over de paperassen, worden flessen wijn geopend en uiteindelijk mondt dit bijna steeds uit in spontane uitstapjes. In een stad waar om elke hoek een glorieus meesterwerk of een pittoresk pleintje schuilt, is het een gouden ervaring alles te ontdekken. Zonder toeristisch gidsboekje natuurlijk, want bij iedereen begint het besef door te sijpelen dat we hier nog wel even zitten. Ronddwalen dus; bij elke bezienswaardigheid een kwartiertje in de zon gaan zitten en er een sport van maken de meest inefficiënte weg terug naar huis te kiezen. Voor wie er aan twijfelde: Parijs is een prachtige stad met opvallend knappe parken en gebouwen, gekruid met een aanhoudende charme. Voor admiratie moet je tijd maken, administratie komt wel.

The following two tabs change content below.

Laatste berichten van Hermes (toon alles)

Hermes
Hermes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *