From Russia, with love

Erasmus, een unieke ervaring, nog unieker in Rusland. Of dat dacht ik toch… Blijkbaar zijn er heel veel mensen die, samen met mij, het ‘mysterieuze’ Rusland willen verkennen. En wat blijkt, zo mysterieus is het hier helemaal niet. Mijn beeld van het land was voornamelijk gevormd door Westerse media, en hoewel ik me hierbij vragen stelde, ik was toch wat ongerust voor mijn verblijf in dit land. Was het niet om het politieke klimaat, de bureaucratie en de bevolking, dan wel om de koude.

Mara Zutterman

Wat betreft het eerste, het bleek al snel dat de politiek hier geen al te groot effect heeft op mijn dagelijks leven. Zelfs een groot deel van de Russische bevolking lijkt onverschillig tegenover de politiek. Ik had op z’n minst iets verwacht tijdens de verkiezingen, maar nee, teleurstelling, of eerder opluchting! De mensen hier lijden dus gewoon hun dagelijkse leven, een leven dat verbazingwekkend veel op dat van ons lijkt. Het zijn ook maar gewoon mensen, zelfs nog uiterst vriendelijk ook. Alhoewel, soms kom ik wel eens een boze ‘baboeshka’ tegen, omdat ik weer eens iets hopeloos over het hoofd heb gezien, zoals het afgeven van de jas bij de vestiaire. Jammer genoeg komt het geklaag wat negatiever over door de Russische taal, maar wanneer ze beseffen dat je enkel Engels spreekt, geven ze vrij snel op en kun je weer rustig doorwandelen. Een andere plaats waar ze graag moeilijk doen is in het visa-applicatie center. Na het halen van een visum in België, moet je ook nog eens een multiple-entry visum halen in Rusland zelf. Nu geven ze je wel voldoende info, maar op een bepaald punt vervalt je oude visum en heb je dringend nood aan een nieuwe. En ik test liever niet hoe streng de Russische overheid is rondom deze zaken, en het visa-personeel duidelijk ook niet. Op de avond voor mijn vertrek naar Sint-Petersburg hadden ze nog steeds mijn paspoort, ergens in een plaats waar die niet moest zijn. Hoe moest ik mijn paspoort krijgen? Na wat onverstaanbaar geroep en wat gehaaste telefoontjes, kwamen ze eindelijk met een oplossing. Ik zou samen met een man het paspoort op een andere plaats gaan halen. Ik moet zeggen, ik was verbaasd van hun bereidheid om me te helpen, en ook de man was ongelooflijk vriendelijk, ook al was onze woordenuitwisseling redelijk beperkt. De Russische bureaucratie is dus naar mijn ervaring ongelooflijk veeleisend, maar ik heb er uiteindelijk mee leren leven, het is maar voor 4 maanden…

Hetzelfde geldt voor de kou. Goede kledij doet veel, en het winterlandschap is zo mooi om te aanschouwen dat ik er wel wat voor kan lijden. Het land valt dus beter mee dan verwacht. Ik kan zelfs zeggen dat ik fan ben geworden van Moskou. Dit heeft waarschijnlijk ook wel te maken met het feit dat ik samenleef in een dormitory, samen met allemaal andere buitenlandse studenten. Het is er nooit saai, dat kunnen we wel zeggen. Ik mis soms wel wat privacy, vooral omdat ik een kamergenote heb, maar ja, voor 20 euro per maand kunnen we niet klagen. Wat doe ik tijdens mijn dagen in Moskou? Ik probeer zoveel mogelijk dingen te bezoeken in deze gigantische stad, mijn perspectief t.o.v. afstand is trouwens volledig veranderd.

“De Russische bureaucratie is dus naar mijn ervaring ongelooflijk veeleisend, maar ik heb er uiteindelijk mee leren leven, het is maar voor 4 maanden”

Naast de nodige bezoekjes en uitstapjes met vrienden, zoals naar Sint-Petersburg, of Kazan (voor die laatste trip heb ik trouwens mijn langste treinrit ooit gemaakt, een unieke ervaring van zestien uur), heb ik ook nog lessen. En deze zijn vaak veel te lang, een les duurt drie uur in plaats van twee, soms zelfs vijf uur, gelukkig krijgen we dan een tweede pauze. Er worden soms uiterst interessante zaken verteld, vooral de lessen van Dimitri Suslov zijn boeiend, aangezien hij openhartig en onomwonden het Russische perspectief blootlegt. Op sommige momenten moet hij er zelfs zelf mee lachen. Nu ja, het is waarvoor ik naar Rusland ben gekomen. Indien jullie ooit het besluit nemen om naar deze drukke stad te komen, dan heb ik nog enkele tips: een snelcursus cyrillisch schrift is heel handig voor als je de weg wil vinden in de Moskouse metro. Deze werkt trouwens uiterst goed, en brengt je terug naar sovjet tijden. Bezoek zeker eens een kerk, eens je er één hebt gezien kun je je wel een beeld vormen van alle kerken. En probeer ook nog eens Georgisch eten, de goedkope en aan te raden variant вай мэ!

The following two tabs change content below.

Laatste berichten van Hermes (toon alles)

Hermes
Hermes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *