Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/3/9/kringhistoria.be/httpd.www/hermes/wp-content/plugins/events-manager/widgets/em-events.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/3/9/kringhistoria.be/httpd.www/hermes/wp-content/plugins/events-manager/widgets/em-calendar.php on line 76 Gotische zandkastelen troef – Hermes

Gotische zandkastelen troef

Weldra zijn onze kusten wellicht een attractie kwijt. Als het van de partij N-VA afhangt zal u als toerist niet langer de vrouw in het Oosterse nonnengewaad kunnen spotten tussen de frigoboxen op onze gele zandstranden. Ik heb het natuurlijk over de boerkini, of hoe N-VA het noemt: een gedrocht. De Vlaamse partij treedt daarbij in de voetsporen van de Franse Valls, die zich op soortgelijke wijze opwierp als Messias der vrouwenrechten.

Door Milan Vandermeulen

De argumentatie luidde als volgt: we leven in een seculier land en de boerkini is een religieus symbool. Klopt en fout. Religie kan niet los worden gezien van cultuur, en in dat laatste domein heeft secularisme niets te zoeken. De boerkini is in mijn ogen eerder een uitspatting van de Arabische cultuur. Tevens, is het kruis op de mijter van Sinterklaas een symbool dat onze eerbied vereist, of is het louter een decoratief Rooms tierelantijntje? Het is cultuur. Geen seconde in mijn leven heb ik in een kosmische dictator als God geloofd en in doopregisters zal je mijn naam niet terugvinden, maar ik kan er niet onderuit, al mijn atheïsme ten spijt, dat ik in een christelijke, dus religieuze cultuur ben grootgebracht. So be it. Aan de katholieke dogma’s heb ik me niet laten vangen. Aan de pracht en praal van de Roomse wereld daarentegen, gelukkig wel.

De positie van de vrouw verbeteren door ze uit te kleden, het is een idee dat origineel ofwel van Carl Huybrechts, ofwel van Balthazar Boma kwam

Ik ontken niet dat de boerka, de boerkini of eender welke lap stof die de profetie aan moslims oplegt in zekere mate bijgedragen heeft (en dat wellicht nog steeds doet) tot de onderdrukking van de Eva’s onder ons. Ik heb echter mijn twijfels aan de heilzame werking die een verbod kan hebben. Indien een man zijn vrouw verplicht zich op een bepaalde manier te kleden, is dat onderdrukking, maar wanneer de overheid hetzelfde doet, heet dat plots emancipatie? De positie van de vrouw verbeteren door ze uit te kleden, het is een idee dat origineel ofwel van Carl Huybrechts, ofwel van Balthazar Boma kwam. Ik kan het me niet exact herinneren. Het onderdrukkingsargument vindt echter wel gretig intrek bij een groot deel van de bevolking. Er is geen ruimte om naar de eerdergenoemde culturele context te kijken. De boerkini onderdrukt, punt. Het is maar een kwestie van tijd vooraleer het befaamde “Zwarte Piet debat” weer losbarst, waarin datzelfde onderdrukkingsargument plots wél geneutraliseerd kan worden binnen en cultureel discours. Twee maten en twee gewichten heet dat.

De mijter van Sinterklaas stoort me niet, de kerstboom evenmin en de kruisbeelden die je op deze universiteit al eens tegenkomt laten me ook opvallend koud. Iedereen die me daarin vervoegt kán niet anders dan de boerkini accepteren voor wat het is: een badpak, populair onder Arabische nationaliteiten. Een kust met een divers publiek is een verrijking, geen bedreiging. Moeten we voortaan op onze nationale (lees: Vlaamse) vlaggen liggen om onze cultuur te beschermen en enkel en alleen gotische zandkastelen bouwen? 

Lees ook de mening van Nick Peeters in dit debat: Niet zomaar een stuk stof: de boerkini

Deze bijdrage verscheen in september 2016 in de eerste Hermes van jaargang 13. 

Milan Vandermeulen

Milan mag zich ondertussen historicus noemen, maar bleef redacteur bij Hermes. Hij volgt de actualiteit, denkt er het zijne van, maar heeft het vaak enorm moeilijk met de mensheid en haar oneindige lompheid.

Eén gedachte over “Gotische zandkastelen troef

Geef een reactie