Hermes Hekelt: 2016

“It’s The God-Awful Small Afair”

“Nobody expects the Spanish Inquisition”, aldus het olijke duo dat we Monthy Python noemen. Hoewel er een zekere grond van waarheid zit in die constatatie, zijn er toch gradaties van onverwachtheid. Op een schaal van 1 tot het jaar 2016, schommelt de Spaanse Inquisitie hoogstens tussen 56 en 63, aldus recent pseudowetenschappelijk onderzoek. We leven niet in Noord-Korea, Theo Francken heeft de vrijemeningsuiting nog niet weten terugschroeven en Hermes heeft werkelijk nul toonaangevende waarde, met andere woorden: we kunnen vrijuit spreken. Sta me aldus toe de volgende woorden neer te pennen: 2016 was kut.

Milan Vandermeulen

Alsof het nog niet erg genoeg is om op 1 januari, na de avond voordien in alle feestelijkheid afscheid te hebben genomen van het eveneens rotte 2015, goede voornemens te moeten maken rond de gezellige gourmettafel chez de Bomma, sloeg de realiteit daags nadien duizend keer harder toe: het was blok. Niets aan te doen zult u denken. U heeft gelijk. Het nieuwe jaar begint voor ons, studenten, steeds scheef. 2016 vond dit vertrekpunt nochtans niet hoog genoeg gesitueerd op de ladder van de vuile smarten, en haar oplossing zou ze 10 dagen later uit haar vunzige spreekwoordelijke mouw toveren. 10 januari overleed zijne hoogheid David Bowie. Laat dat nu net de dag zijn dat ik, Milan Vandermeulen, mijn eerste examen had. “It’s the god-awful small affair”, zo is dat, David.

Goed, 2016 stond het nog wel toe dat ik slaagde op al mijn examens (waarvoor een minimum aan dank). Dat neemt evenwel niet weg dat dit jaar de mensheid, op al haar niveaus, aan een behoorlijk exhaustieve stress-test onderwierp. Spoiler: we faalden. Andermaal. We slaagden er als ontwikkelde, vermeend superieure westerlingen, niet in om een humanitaire crisis op een menswaardige manier op te lossen. Integendeel. Het oh zo verenigde Europa kwam als verliezer uit wat best mogelijk haar eerste echte test was. Deze tekst heeft niet de bedoeling een politiek manifest te worden, daar heeft 2016 er al genoeg van voorzien, het wil enkel wijzen op het falende aspect van onze condition humaine. Heel eerlijk gezegd zie ik niet in hoe ideologische overtuigingen en partijgebondenheid, twee zaken die tegenwoordig niet per se nog samen hoeven te gaan, het kunnen winnen van uw veromde plicht om mensen in nood te helpen. Want daar gaat het om: je helpt een mens in nood of je helpt hem niet.

Over mislukkingen gesproken: Donald Trump. Ach, laat maar. USA.

De aangespoelde lichamen, sommige niet groter dan deze pagina, ontnomen van leven, toekomst en ter afronding een menswaardig einde, onderwijl de mensen onbekommerd xenofobie tot nieuwe religie verheffen

Helemaal nat door de laatste Purple Rain die we kregen, sommigen droog gebleven tot ze uit hun vliegmachien sprongen, dat evengoed voor het laatst uitvloog, klonk in de echo van het bommengekletter finaal het woord “Halleluja”. De aangespoelde lichamen, sommige niet groter dan deze pagina, ontnomen van leven, toekomst en ter afronding een menswaardig einde, onderwijl de mensen onbekommerd xenofobie tot nieuwe religie verheffen. 2016 mag voor mijn part een hedendaagse reproductie worden van de Zwarte Pest (of de roetpest). Lichamelijk onschadelijk, mentaal hoogst besmettelijk. Zal 2017 meer stof opleveren tot een vrolijk jaaroverzicht? Ik vrees dat we dat zelf in handen hebben. Je leest het goed: dat vrees ik.

Fijne eindejaarsfeesten trouwens!

Dit artikel verscheen in december 2016 in Hermes 3, jaargang 13

Milan Vandermeulen

Milan mag zich ondertussen historicus noemen, maar bleef redacteur bij Hermes. Hij volgt de actualiteit, denkt er het zijne van, maar heeft het vaak enorm moeilijk met de mensheid en haar oneindige lompheid.

Geef een reactie