Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/3/9/kringhistoria.be/httpd.www/hermes/wp-content/plugins/events-manager/widgets/em-events.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/3/9/kringhistoria.be/httpd.www/hermes/wp-content/plugins/events-manager/widgets/em-calendar.php on line 76 Hermes Hekelt: de alcoholwetgeving in Zweden – Hermes

Hermes Hekelt: de alcoholwetgeving in Zweden

Ik werp een oog op de klok die, omdat we in 2017 leven, niet meer aan de muur hangt maar mits indrukken van de aan/uit-toets op het scherm van mijn smartphone verschijnt. Het is halftwee, ’s nachts wel te verstaan. Voor mij staat het scherm alwaar ik het resultaat bewonder van de letters die ik met mijn vingers uit het toetsenbord tover. Dit resultaat noemen we woorden, in een meer globaal perspectief, zinnen. Naast mij staat een glas whisky, ik heb geen idee nummer hoeveel. Ik maak mezelf graag wijs dat ik de Godennectar verdiend heb, daar het een lange dag was en ik zo dadelijk sneller de slaap zal kunnen vatten. Eerder in deze editie van ons prachtige blad las u al een reisverslag over onze trip naar Stockholm. Ik wens daar nog een toevoeging aan te maken, en zo zal hier geschieden.

Door Milan Vandermeulen

Eerst en vooral: de reis was meer dan geweldig. Nogmaals onze oprechte dank aan Team Reis voor hun goede zorgen. Ik ben echter een pessimist in het diepst van m’n gedachten, dus heeft elke medaille zijn keerzijde (soms ook 5). In Zweden werd ik namelijk dag in dag uit gekweld door de meest masochistische machtsuiting van Scandinavische politiek: de alcoholwetgeving.

Met het gevaar de vloer te beschadigen, maar ik ga met de deur in huis vallen. De vreemde sneeuwmensen in   het verre Zweden houden er een hoogst verachtelijke visie op ’s werelds mooiste verwezenlijking (=alcohol) op na. Meermaals ergerde ik me aan wat zowaar de grootste onzin, het meest schandalige, om u zwaar voor te schamen, zou-ge-niet-voor-minder-asiel-aanvragen-in-een-ander-land, was die ik ooit heb gezien. Het verbaast me dan ook dat Theo Francken niet vaker humanitaire visa moet goedkeuren van nuchtere doch dorstige Zweden. Ik weet het, de man is hier niet gek op, maar zelfs de meest enthousiaste tegenstander van de visa zou zwichten wanneer bij motivatie “Duvel drinken” staat.

“Het verbaast me dan ook dat Theo Francken niet vaker humanitaire visa moet goedkeuren van nuchtere doch dorstige Zweden. Zelfs de meest enthousiaste tegenstander hiervan zou zwichten wanneer bij motivatie “Duvel drinken” staat.”

Wat schort er nu precies aan die alcoholwetgeving? Sta me toe hier dieper op in te gaan. Eerst en vooral: de prijs. Een maaltijd zonder bier of wijn is een verloren maaltijd. Die uitspraak heeft in Tiense, want van daar kom ik nu eenmaal, keukens doorheen de eeuwen het ‘geef ons heden ons dagelijks brood’- gebod vervangen. Daar zat ik dan, in de restaurants van Stockholm, gepakt en gezakt met mijn Tiense culturele erfenis, nietsvermoedend en met mijn jeugdig enthousiasme een pintje te bestellen. Keer op keer speelde ik zo tussen de 8 en 10 euro kwijt. AAN 1 GLAS BIER. De kwaliteit van het bier was niet heel slecht, dat moet ik er toch even bij vermelden aangezien dat geen zekerheid is in een land dat niet België heet. Hoe dan ook, voor die prijs heb je zowaar 2 bakken Cara en een fles Cola.

Ten tweede: verkoop regels. Waar de prijs belachelijk was en ik tot mijn verbazing nog geen antwoord heb gekregen van Human Rights Watch, zijn de verkoop regels wat men in Frankrijk met “mais enfin” zou bestempelen. Supermarkten mogen alcohol verkopen, dat zeker. Echter, er schuilt een adderje onder het gras, of eigenlijk een hele boa constrictor. Zo mag de Zweede variant op de GB geen alcohol verkopen boven de 3,5%. Ja dat leest u goed. Zware alcohol, of wat wij in België noemen “alcohol”, kan de Zweed enkel verkrijgen in de zogenaamde ‘Systembolaget’, vrij vertaald: communistisch dictatoriale staatswinkels. Eerlijkheidshalve moet ik vermelden dat het niet echt om communisme gaat, maar het zijn wel degelijk staatswinkels. Toch is het communistische element niet helemaal overdreven, in onze zoektocht naar dergelijk heiligdom spraken we een plaatselijke Zweed aan om ons in de juiste richting te leiden. Zijn antwoord was veelzeggend: “it’s just like communism”.

Voor al wie een reis plant naar de ijsstad Stockholm, laat dit artikel je zeker niet tegenhouden. Alle onnatuurlijke regels tegen iets onschuldigs als alcohol in acht genomen, het is een prachtige stad. Sta me tot slot nog toe u van een gouden tip te voorzien: de taksvrije zone op de luchthaven.

Het paradijs voor zowel libertairen als arme studenten. You’ll see what I mean.

Milan Vandermeulen

Milan mag zich ondertussen historicus noemen, maar bleef redacteur bij Hermes. Hij volgt de actualiteit, denkt er het zijne van, maar heeft het vaak enorm moeilijk met de mensheid en haar oneindige lompheid.

Geef een reactie