Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/3/9/kringhistoria.be/httpd.www/hermes/wp-content/plugins/events-manager/widgets/em-events.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/3/9/kringhistoria.be/httpd.www/hermes/wp-content/plugins/events-manager/widgets/em-calendar.php on line 76 Hermes Hekelt: Niet-Letteren mensen die in de Letterenbib zitten – Hermes

Hermes Hekelt: Niet-Letteren mensen die in de Letterenbib zitten

Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft ze en waar gaan ze naartoe? Al die Paul Jamberiaanse vragen bleven en blijven tot op heden onbeantwoord, daar het analytisch vermogen van de mens beperkt is en onze grijze massa evolutionair niet uitgerust is om de wereld in dergelijke termen te ontleden. Als toonaangevend intellectueel verslaggever bij het Instituut Voor Haatdragende Zaken, de instantie die tweemaandelijks deze Hermes Hekelt publiceert, waag ik me toch aan een hypothese aangaande de vraag ‘waar gaan ze naartoe?’. Mijn presumptie: de Letterenbibliotheek.

Door Milan Vandermeulen

Daarmee wordt meteen duidelijk over wie ik alhier schrijf: niet-letteren-studenten-die-krachtens-hun-opleiding-niet-thuis-horen-in-de-letterenbib-maar-toch-dagelijks-om-9-uur-voor-de-deur-staan-en-plekken-inpikken-van-ons-,-de-letteren-studenten. Deze creaturen trokken ooit samen op in kudde, voornamelijk in de omgeving rond De Valk, en zetten hun opleiding gerelateerde behoeften in de praktijk om in de RBib. Recente peilingen vermoeden dat enkele maanden geleden klimatologische wijzigingen een proces in gang hebben gezet dat de niet-letteren studenten in een leven in diaspora dwong. Sindsdien spreidt de zwerm uit over heel Leuven, maar het epicentrum lijkt zich in de Lbib te situeren tot groot ongenoegen van alles met beweegbare duimen en denkvermogen.

Ik schrijf deze woorden neer, zoals steeds met behulp van mijn trouwe laptop, op 16 mei ’17. De plaats: jawel, de Letterenbib, verdieping 5. De klok leert me dat het 10:19 is, hetgeen impliceert dat ik hier reeds 1 uur en 5 minuten zit. Het uitzicht is sindsdien niet veranderd. Al om 9:14 moest ik mij noodgedwongen op de laatste plaats zetten die beschikbaar was. Naast mij verdiept een dame zich in wat zover ik kan zien Latijnse Taalkunde moet zijn, het is dus een letterenstudent en dat verblijdt me (ik probeer even te vergeten dat ze wellicht niet op de juiste verdieping zit, etage 5 is geschiedenis, mevrouw). Welk leven zit er verder in deze biotoop van kennis? Codices, met daarover gebogen schaamteloze rechtenstudenten.

Eigen Bib Eerst.  Niemand heeft boodschap aan rechtenmigranten die komen zetelen op kosten van onze faculteit. Letteren kan amper haar eigen studenten onderhouden, waar de Slavisten alles van weten.

Er zullen uiteraard gradaties bestaan. Ik vermoed dat er rechtenstudenten en ander uitschot rondloopt, waarmee je makkelijk 5 minuten kan praten zonder spontaan nerveuze tics te ontwikkelen en je onhoudbare neigingen krijgt om op grote schaal aan het moorden te slaan. Echter, ze zijn een rariteit. De gradaties bestaan, zonder twijfel, maar ze gaan louter van slecht naar slechter om finaal bij Potato Famine-slecht te eindigen (arm Ierland, arm Vlaanderen). Aan dit ultieme uiteinde van de ladder der scheefgeschapenen bevinden zich de befaamde handdoekleggers. In vaktermen verbastert de term moeiteloos naar handboekleggers. U kent ze wel, ze leggen hun cursus op tafel (of huren iemand in om dit te doen) en liggen nadien nog menig uren in hun bed te stinken. Dood aan allen.

Dood aan allen.

Daarom pleit ik voor een nieuw devies, een overkoepelende slogan voor alle gedupeerde Letterenstudenten: Eigen Bib Eerst.  Niemand heeft boodschap aan rechtenmigranten die komen zetelen op kosten van onze faculteit. Letteren kan amper haar eigen studenten onderhouden, waar de Slavisten alles van weten. Grijp in voor het te laat is. Letterenstudenten aller richtingen, verenig u.

ps: jaag zeker mensen weg die op de collectieplaatsen zitten. Dat mag en geeft zo’n voldoening.

Milan Vandermeulen

Milan mag zich ondertussen historicus noemen, maar bleef redacteur bij Hermes. Hij volgt de actualiteit, denkt er het zijne van, maar heeft het vaak enorm moeilijk met de mensheid en haar oneindige lompheid.

Geef een reactie