Historia in Zweden: verslag reis 2017

Na een vermoeiende blok en een lange examenperiode trokken we een kleine week naar Stockholm om te bekomen en het werd een topervaring. We hebben kilometers afgelegd, onze ledematen vroren eraf, maar bovenal hebben we ons goed geamuseerd.

Door Team Reis

Vanaf dag één was te merken dat een leuke groep ons vergezelde om de lesvrije week op een toplocatie door te brengen, zo klonken de liedjes van ABBA al snel door de straten. Ondanks de dure prijzen voor de drank (en de onmogelijkheid om dit in winkels te verschaffen) wisten we er toch keer op keer een leuke avond van te maken, zo speelde we ‘Guess who’ met meer dan de helft van de groep in een kleine kamer, gezellig kon je dat wel noemen. Ondanks de leuke avonden moesten we ook zorgen voor goede nachtrust want overdag moesten we redelijk wat stappen (Stockhollen) maar in een prachtige stad als Stockholm was dit absoluut geen probleem.

‘Wij kijken alvast vreugdevol terug naar deze reis en hopen dat jullie ook een beetje van het Stockholmsyndroom konden ervaren’

Beginnen deden we met een avondwandeling waarmee we het centrum van de stad reeds een beetje leerde kennen. Dinsdag bezochten we de wapen- en schatkamer van het koninklijk paleis met de beste gids ooit (als je in de groep van Kato zat), iedereen werd er stil van. Woensdag bezochten we Skansen, een niet te missen trekpleister voor historici. Dit was natuurlijk berekoud (ze hadden dezelfde opinie en besloten zich niet te vertonen – rotbeesten-), maar ondanks de koud was dit zeker wel de moeite. Hierna gingen we door naar het VASA-museum. deze plek is de nieuwe thuishaven van een imposante zeventiende eeuwse driemaster die enkele seconden na vertrek in de haven voor haar eerste vaart, kapseizde en zonk. Vanaf de eerste stap dat we hier binnenzetten was iedereen enorm onder de indruk van het grote schip dat dat in het midden van het museum stond. Stuk voor stuk waren we geïntrigeerd door de incompetentie van de makers van dit meesterzerk. De dag sloten we zoals anders af met een vrij moment en samen eindigen in het hostel.

Donderdag was het al de laatste dag en stond enkel het ABBA-museum op het programma. Nog nooit is er zoveel gezongen, gedanst en gelachen! Van meebrullen op ABBA tot meedansen in hun clips, het kon allemaal. Ook dit museum was dus zeer de moeite. Omdat het de laatste dag was, kreeg iedereen de rest van de namiddag vrij. Dit benutte iedereen anders, de meisjes gingen wat shoppen en souvenirtjes kopen, anderen bezochten een oorlogsmuseum of trokken nog eens door Gamla Stan om te genieten van de gastvrijheid en het lekkere eten.

Wij kijken alvast vreugdevol terug naar deze reis en hopen dat jullie ook een beetje van het Stockholmsyndroom konden ervaren (we weten allemaal wie dit mopje schreef).

Dit artikel verscheen in april 2017 in Hermes 4, jaargang 13.

The following two tabs change content below.

Laatste berichten van Hermes (toon alles)

Hermes
Hermes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *