Sport Spreekt: Ode aan een honingzoete 2-2 overwinning

Tussen de gitzwarte korrels van het veld der titanen en de felle lichten die daarop neerstreken werd op maandag 20 februari een voor onmogelijk gehouden resultaat behaald door niet minder dan 15 Historianen. Na enkele gemoedelijke taferelen in de kleedkamer, de noodzakelijke warming-up en het doelbewust overschieten van de bal was Historia klaar voor de strijd. De bijeengesprokkelde 11 op de andere veldzijde vormden het studententeam van psychologie. Althans op papier, want de mannen van het middenveld moesten na de match direct vertrekken om hun kids in bed te stoppen. De rest stond, gelijk de hongerige duiven van Skinner, ongecontroleerde bewegingen te maken op het veld.

Door Tom Bouwmans

Het was zover: de sterke elf namen hun posities in, terwijl de vier wisselspelers (waaronder ikzelf) kozen voor het discreet wegkwijnen langs de zijlijn. Wat dreef onze mannen? De liefkozende woorden van BJ (Bart Jongbloet)? de gedeelde liefde voor Cara pils? Geschiedenis zonder Inleiding tot de Historische Kritiek? Misschien was het een combinatie van deze drie zeer begeerlijke zaken (Bart is nog single ladies). De jarenlange ervaring met de Fifa-reeks had coach Viktor Janssen het gouden inzicht gegeven. Het resultaat: een voorbeeldige selectie, die omwille van tactische redenen, slechts zeven keer werd gewijzigd tijdens het spel.

De machtige eerste helft werd helaas beantwoord met een ongelukkige tegengoal. Het middenveld was doorbroken, de verdediging verzwakt. Een tweede doelpunt van de fanatiekelingen bleef uit. Plots ontstond er een actie op het middenveld, enkele seconden later een goal die ons niet werd gegund (ongegrond ongeldig verklaard).

De rust was even onbevredigend als de eerste 30 minuten speeltijd. De flessen waren niet gevuldmet het bitterzoete goud van de fak, maar met ontnuchterend water. Daar stonden we dan, gehavend bezweet en verward in een kring. Het tafereel deed me denken aan One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Waar zijn Pieter Umans en Jens Deferm? We missen deze ongeleide projectielen.

Coach Janssen instrueerde ons feller het duel aan te gaan (eigenlijke woordkeuze: “verdoemme, nou trap ze ’s naar Fouland”). En zo gebeurde het. Na wat zijdelings geschreeuw in het verbeten begin van de tweede helft keerde het tij. De verdediging was opgekomen tot over het niemandsland en voerde de druk op. De eerste verdwaalde bal die het strafschopgebied verliet werd begroet met de voet van een Historiaan. Het doelnet schokte licht over de achterlijn, de groene strepen trokken terug naar de linkerhelft en de psychologen waren verward: 1-1.

Niet veel later raakte een lange bal van achter, na een krombaan gelijk die van een houwitser, het voorhoofd van een ongelukkige Freudiaan. Languitgestrekt lag hij daar op de groene sofa van het sportkot. Onze aanvallers voorzagen een tweede lange bal en trokken over het veld als ware de vier ruiters der apocalypse. One flew indeed over the cuckoos nest, het werd 2-1 in het voordeel van Historia. De irritatie groeide bij de duifkes en dat moesten onze schenen ontgelden in de minuten die volgden. De spanning werd, gelijk het experiment van Stanley Milgram, geleidelijk opgevoerd. We stonden voor tegen een ploeg die anderen had vernederd. Helaas was het heuglijke gevoel van korte duur, want tegen het einde van de strijd scoorden ze een tweede doelpunt. De tegenstanders verlieten het veld direct na het laatste fluitsignaal (lees: “Jow boys t is gedaan”) en de nodige handrukken. De Historianen keken met samengeknepen oogleden voor het eerst in vele weken weer op naar de met licht omkaderde lucht. De wedstrijd was gespeeld, de mooiste van ons seizoen.

PS: Onze morele overwinning op de psychologen wierp zijn vruchten af op maandag 6 maart. De monsterzege van 4-0 op Mercator deed nauwelijks onder voor de miraculeuze wedstrijd van Barca (6-1). Man van de match, Thibau R. Deputter, scoorde 2 goals waarvan 1 met het “koppeke”. De achterhoede onder bevel van BJ speelde overigens ook ijzersterk, het maagdenvlies der onze verdediging bleef ongeroerd. De kers op de taart werd uiteindelijk het doelpunt van coach Viktor die met ongekende snelheden de rechterflank van Mercator penetreerde om vervolgens de bal vanuit een evenzeer onvoorstelbare hoek achter de palen te knallen.

Geef een reactie