Doe rustig, met Erik: columnreeks

> Professor Erik Aerts, een icoon uit onze opleiding, laat volgend academiejaar het actieve beroepsleven achter zich. Vooraleer hier sprake van kan zijn, gunt de man u nog een blik in zijn leefwereld. De reeks “Doe rustig, met Erik” belooft een goudmijn te worden voor wie zich wil verdiepen in de raison d’être van het professorenwezen.

Van kwakkels, kwartels en Kevins

Laat ik dit stukje starten met een originele vaststelling: het was geen broeierige long hot summer, maar een typisch Belgische kwakkelzomer. Toen ik onlangs tussen enkele buien profiteerde van een opklaring om rond mijn woning in het Hageland de haag te scheren, riep mijn buurman me toe hoe gelukkig ik me mocht prijzen met drie maanden vakantie. Het is een kwakkel waarmee mensen uit het onderwijs wel meer te maken krijgen.

PROFESSOR ERIK AERTS

Aan het begin van de vakantie laat ik zo’n onwaarheid minzaam aan mij voorbijgaan. Na halfoogst, wanneer het gedaan is met de relatieve rust, is ook mijn minzaamheid zoek. Terwijl studenten in exotische oorden nippen aan een laatste cocktail, ijverig aan het bijklussen zijn in de horeca die op die manier de witte kassa overleeft, zich voorbereiden op enkele welhaast vergeten examens of de laatste hand leggen aan de roman fleuve van hun masterproef, start ik met het jaarlijkse ritueel van de herwerking van mijn cursussen. De grote make-over van Limo wordt gelukkig enkele maanden uitgesteld, maar de pc-klassen in Leuven (hulp, ook in Kulak?) schakelen met een jaar vertraging eindelijk over op Office 2016 terwijl zowel de tutorial als de website van de Artesbib een volledig nieuw uitzicht krijgen. Je zou mogen verwachten dat de informatica-jongens (inderdaad, meisjes tref je in dit veld nauwelijks aan) achter die update zich ten dienste stellen van het onderwijs, maar zij hebben zo hun eigen pad uitgestippeld. We weten immers nu al dat het bedrijf dat de website hermaakt voor alle KU Leuven-bibliotheken niet op tijd klaar zal zijn zodat enkele colleges bij het begin van het academiejaar erg rommelig zullen uitvallen (zucht).

Niet dat er speciën aan te pas komen (want fiscaal te ingewikkeld), wel een uitgebreide maaltijd waarvan het aantal gangen lineair wordt gecorreleerd aan de omvang van dit stukje.

Mijn laatste academiejaar belooft ondanks de jarenlange routine toch nog enige spankracht te vertonen. Niet zozeer omdat na de verrassende verkiezingsnederlaag van Rik Torfs een nieuwe bestuursploeg aantreedt. De KU Leuven is een logge tanker en een nieuwe kapitein of zelfs eerste stuurman zal niet meteen voor een grote koersverandering zorgen. De meeste profs zijn voor hun portie dagelijks geluk overigens vooral afhankelijk van een lading lichtmatrozen die in de luwte allerlei hand- en spandiensten verrichten: poets- en onderhoudspersoneel, technici, administratieve medewerkers, conciërges, assistenten in diverse kleuren en formaten. Hier spijt het me zeer dat ik afscheid moet nemen van twee medewerkers die jarenlang mijn bestaan ondraaglijk licht hebben gemaakt: Lynn en Brecht, ik mis jullie nu al en hoop dat ik jullie vertrek zonder kleerscheuren zal overleven. Dank voor jullie inzet!

Collega’s en studenten, u zal mij nog een vijftal keer in dit toptijdschrift ontmoeten. Voordat iemand mij verwijt aan mijn vooravond van het Grote Nietsdoen de belangstelling op te zoeken: geen haar op mijn grijzer wordend hoofd dat eraan dacht om mijn mijmeringen aan u op te dringen. Maar ik ben overstag gegaan voor de rijkelijke beloftes die de Hermes-redactie mij heeft voorgespiegeld. Niet dat er speciën aan te pas komen (want fiscaal te ingewikkeld), wel een uitgebreide maaltijd waarvan het aantal gangen lineair wordt gecorreleerd aan de omvang van dit stukje. Dit opstel levert mij bijvoorbeeld een Toscaans gerechtje op van geroosterde kwartel, reepjes pancetta, verse fettucine en sangiovese druiven.

Het is eind augustus wanneer ik deze woorden aan het scherm toevertrouw. De avonden worden korter en de schaduwen langer. De kwartels trekken naar het zuiden. Oh ja. Een hartelijk welkom aan alle beginnende eerstejaars in onze Onderzoekseenheid. Bij leven en welzijn zien we elkaar dinsdag in de eerste week van het academiejaar, in de aula van MSI. O wee als uw voornaam Kevin luidt!

Professor Aerts behoeft geen introductie. De meeste mensen kennen hem als docent Zoekstrategieën en Kwantitatieve Onderzoeksmethoden, maar zijn sub-carrière als legende mag daarbij zeker niet worden geminimaliseerd. Als afscheid aan onze lezers, verzorgt hij deze jaargang de vaste columnreeks ‘Doe rustig, met Erik’.
The following two tabs change content below.

Professor Aerts

Professor Aerts behoeft geen introductie. De meeste mensen kennen hem als docent Zoekstrategieën en Kwantitatieve Onderzoeksmethoden, maar zijn sub-carrière als legende mag daarbij zeker niet worden geminimaliseerd. Als afscheid aan onze lezers, verzorgt hij deze jaargang de vaste columnreeks 'Doe rustig, met Erik'.

Laatste berichten van Professor Aerts (toon alles)

Professor Aerts
Professor Aerts
Professor Aerts behoeft geen introductie. De meeste mensen kennen hem als docent Zoekstrategieën en Kwantitatieve Onderzoeksmethoden, maar zijn sub-carrière als legende mag daarbij zeker niet worden geminimaliseerd. Als afscheid aan onze lezers, verzorgt hij deze jaargang de vaste columnreeks 'Doe rustig, met Erik'.

Professor Aerts

Professor Aerts behoeft geen introductie. De meeste mensen kennen hem als docent Zoekstrategieën en Kwantitatieve Onderzoeksmethoden, maar zijn sub-carrière als legende mag daarbij zeker niet worden geminimaliseerd. Als afscheid aan onze lezers, verzorgt hij deze jaargang de vaste columnreeks 'Doe rustig, met Erik'.

One thought on “Doe rustig, met Erik: columnreeks

 • 1 oktober 2017 om 10:47
  Permalink

  Zo typisch de “Erik”stijl …:-)
  En als hij spreekt over het GROTE NIETSDOEN na dit academiejaar, durf ik dat evengoed een “kwakkel” te noemen !
  Volgens mijn bescheiden mening kent Erik het woord NIETSDOEN helemaal niet !

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *