Hermes Hekelt: het veganisme

Van de zeven plagen van Egypte in Fabeltjesland, de Zwarte Dood in Europa, de ziekteplagen van Spanje in de Nieuwe Wereld, de Patato Plague in Ierland, Ebola in Sierra Leone en ander onfortuinlijk Afrika tot Nederlanders in vakantie hotels. U leest het, de wereld werd wel meermaals geconfronteerd met plagen in diverse smaken en kleuren. Er bestaan ongetwijfeld richtlijnen om te bepalen wanneer zulks een kwaal een wereldwijde epidemie mag heten – u mag er met hetzelfde gemak van uit gaan dat ik te lui ben hieromtrent nader opzoekingswerk te verrichten- geen enkele foltering heeft in mijn visie gans de aardbol gegijzeld. Die stelling kon ik tot een aantal jaar geleden met gemakt poneren, maar daar besloot een occulte horde maffiose snoodaards met gekloven hoeven een stokje voor te steken.

Milan Vandermeulen

In de kelders die nog naar het Protokoll die Weisen von Zion geurden, beraamden de loebassen in kwestie het complot dat de wereld en haar objecten finaal de afgrond in zou lokken. Het ligt er natuurlijk dik op dat het hier over het veganisme gaat. Ik ben helemaal voor ieders persoonlijke keuzevrijheid, maar huldig daarnaast wel het maximalistisch interventieprincipe wanneer de casus zich presenteert op een manier die de evolutionaire degeneratie alleen maar in de hand kan werken. Want ja, dames en heren, dat is exact wat er hier op het spel staat: het blijven functioneren van de evolutie.

Doe jezelf en je naasten een plezier en noem die compressie van zwammen, prozac en sperziebonen geen ‘burger’

Iemand proberen overtuigen weder te keren naar het pad der rechtschapenen is echter het retorisch equivalent van een balkon op een duikboot: het heeft haar recreatieve verdienste, maar is verder van geen enkel praktisch nut.  Daarom zal ik mij in het verdere verloop van deze literaire parel focussen op wat er nu net verkeerd is aan deze verachtelijke manier van ‘leven’.

Zo valt de veganist al meteen door de mand als wereldverbeteraar en komt zijn/haar alter ego als schijnheilige muggenzifter naar boven, al was het een lijk dat al vier dagen in het kanaal ligt de ontbinden. De veganist met de pet moet zich krachtens haar ideologie afzetten tegen het gebruik van dieren/dierlijke producten in ons voedsel. Kan iemand mij uitleggen waar in godsnaam die obsessieve fetisj vandaan komt die maakt dat de herbivoren zich met een bijna admirabele gedrevenheid toeleggen op het kunstmatig namaken net ván dieren/dierlijke producten in ons voedsel? Doe jezelf en je naasten een plezier en noem die compressie van zwammen, prozac en sperziebonen geen ‘burger’. Een burger is samengesteld uit minstens éen ras dieren. Je wil moeilijk doen en verfoeit kaas, mij gelijk, maar heb het fatsoen je neer te leggen bij die foute levenskeuze en blijf niet prat gaan op dingen die eruit zien als kaas, maar stiekem voornamelijk water en bloem zijn. ps: uitspraken als ‘dat proeft net als gewoon vlees’ of ‘je proeft het verschil niet’ zijn het intellectuele equivalent van journalistiek op VTM: langs de buitenkant een goedkope facsimile, binnenin is het niets meer dan verijdelde prut.

Iemand proberen overtuigen weder te keren naar het pad der rechtschapenen is echter het retorisch equivalent van een balkon op een duikboot: het heeft haar recreatieve verdienste, maar is verder van geen enkel praktisch nut.

Ten tweede lijkt de bladgroen-beweging onlosmakelijk verbonden te zijn met een vulgaire vorm van proselitisme, bekeringsdrang dus. Dit steekt vaak de kop op wanneer je plannen hebt om met een veganist te gaan dineren (sowieso een slecht idee). Meer wel dan niet geeft de herkauwer dan als suggestie een of anders veganistische restaurant. Dit laatste is tevens een concept dat boekdelen spreekt: ze springen in ons straatbeeld op als paddenstoelen uit de grond, en daarmee onthullen we ook meteen het hoofdingrediënt dat in de ‘keukens’ wordt gebruikt. De restaurants fungeren als plaatsen van gebed voor onze bio-medemens. Als u op dezelfde lijn zit als ik dan weet u het al: dit heeft alle schijn van georganiseerde religie. Ik heb alvast in het diepst van m’n ziel compassie met de profeet en zijn 12 apostelen die het Laatste Avondmaal moeten beleven met humus en quinoa.

ps: uitspraken als ‘dat proeft net als gewoon vlees’ of ‘je proeft het verschil niet’ zijn het intellectuele equivalent van journalistiek op VTM: langs de buitenkant een goedkope facsimile, binnenin is het niets meer dan verrijdelde prut.

Tot slot besef ik maar al te goed dat een omkeer niet meer mogelijk is, dat kalf was niet enkel al verdronken, het was reeds opnieuw aangespoeld, opgegeten door wilde honden, uitgekakt  en de grond in getrokken. Ik vrees dat we ons moeten neerleggen bij deze primaat van de bange crossfit-glutenvrije-0%-broccoli maatschappij, waar termen als derdehands-sigarettenrook (meent ge ‘t?) , Jupiler 0,0, kalkoenspek en rijstwafel schering en inslag worden. Om het in de gevleugelde woorden van de intussen helaas zelfs al gevleugelde Patrick De Witte te zeggen: mensen die menen dat ze moreel én fysiek superieur zijn, dat ze uiteindelijk Bru zullen pissen en rozenblaadjes zullen kakken.  All we know is the beginning, we don’t know the end of it. En dat, mijn vrienden, maakt me soms bang.

Milan mag zich ondertussen historicus noemen, maar bleef redacteur bij Hermes. Hij volgt de actualiteit, denkt er het zijne van, maar heeft het vaak enorm moeilijk met de mensheid en haar oneindige lompheid.
The following two tabs change content below.

Milan Vandermeulen

Milan mag zich ondertussen historicus noemen, maar bleef redacteur bij Hermes. Hij volgt de actualiteit, denkt er het zijne van, maar heeft het vaak enorm moeilijk met de mensheid en haar oneindige lompheid.

Laatste berichten van Milan Vandermeulen (toon alles)

Milan Vandermeulen
Milan Vandermeulen
Milan mag zich ondertussen historicus noemen, maar bleef redacteur bij Hermes. Hij volgt de actualiteit, denkt er het zijne van, maar heeft het vaak enorm moeilijk met de mensheid en haar oneindige lompheid.

Milan Vandermeulen

Milan mag zich ondertussen historicus noemen, maar bleef redacteur bij Hermes. Hij volgt de actualiteit, denkt er het zijne van, maar heeft het vaak enorm moeilijk met de mensheid en haar oneindige lompheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *