Onthaal’s Survival Gids: Tips voor je eerste jaar

Het middelbaar… De ene walste er moeiteloos doorheen, de andere is nog steeds verwonderd dat hij/zij deze afschuwelijke marteling zes jaar lang (bijna) heelhuids doorstaan heeft. De universiteit is een hele nieuwe onontdekte wilde jungle waar jullie opnieuw als groentjes moeten zien te overleven. Gelukkig brengt Historia u hier de heilige graal voor eerstejaars studenten: De Uniefgids voor beginners. Ned Bigby en zijn survivalgids voor het middelbaar zijn hier niets tegen! Deze tips and tricks voor de eerste weken zijn samengesteld door echte studentenexperts en Leuvenconnaiseurs met jarenlange ervaring en geeft u een gigantische voorsprong op uw medestudenten. Wanneer zij nog wekelijks geld bloeden door onverantwoordelijk spenderen en wat verdwaasd rondlopen in de studentenstad, rijg jij die studentenkortingen aan elkaar en weet jij al alle verborgen parels van Leuven zijn. Pas deze overlevingsskills toe en wij garanderen dat u heelhuids doorheen de universiteit jungle geraakt!

DOOR TEAM ONTHAAL

DE EERSTE WEEK?

De eerste week is altijd wel eng, zeker als je nog niemand kent. Daarom is het belangrijk om meteen nieuwe mensen te ontmoeten. Maak hiervoor zeker gebruik van de activiteiten van Historia, zoals de de eerstejaarsbowling, het eerstejaarscocktailfeestje, de eerstejaarscantus en zeker ook het eerstejaarsweekend. Op deze activiteiten leer je onder het motto: “hoe meer zielen, hoe meer vreugd” niet enkel je jaargenoten kennen, maar ook de ouderejaars. Komen is dus de boodschap! Schrijf je in voor het peter- en meterprogramma van Historia. Zo heb je een ervaren ouderejaars aan je zijde die je wegwijs kan maken in Leuven en het studentenleven én heb je meteen iemand om mee te praten op feestjes die je kan voorstellen aan andere mensen. Zoek van tevoren al de aula’s waar je les hebt op, zo vermijd je last minute met je gsm en google maps te sukkelen en alsnog te laat te zijn. (En zo vermijd je tevens het laten vallen van je gsm terwijl je wanhopig probeert te raden of je nu toch wel juist zit en dan je scherm te breken. Emma spreekt uit ervaring). In deze lijn is het ook handig om goed op te letten tijdens de rondleiding de eerste dag, zeker als, je net zoals wij, niet gezegend bent met een oriëntatievermogen.

Schrijf je in voor de Peter en Meteravond, waar je jouw eigen persoonlijke hulpvaardige ouderejaars aka geschiedenisveteraan aka takenhulpje aka samenvattingsbitch aka mentale coach krijgt toegewezen

Bereid je voor op veel campuswissels! Met de fiets zijn de afstanden tussen het MSI, VHI, de Valk en de sociale wetenschappen campus makkelijker te overbruggen. Boetes en tegenliggers vermijden? Check die vele verdomd irritante eenrichtingsstraten op voorhand al uit. Na die eerste infosessies en lessen begint het pas echt te dagen wat je allemaal moet doen voor je studies en papers. Geen paniek! Schrijf je in voor de Peter en Meteravond, waar je jouw eigen persoonlijke hulpvaardige ouderejaars aka geschiedenisveteraan aka takenhulpje aka samenvattingsbitch aka mentale coach krijgt toegewezen.

Breng de eerste week zeker een bezoekje aan de letterenbib en de centrale bib (eventueel met je meter of peter).. Hier zul je nog vele uren slijten om te studeren en aan taken te werken, dus het is zeker handig om deze al op voorhand wat te leren kennen. Vergeet zeker je studentenkaart niet.

PROFFEN/LESSEN?

Dit jaar hebben zowel de bacheloropleiding als de masteropleiding een heuse transformatie meegemaakt. Om deze reden zijn enkele vakken en proffen veranderd, waardoor de gids niet volledig kan zijn. We rekenen dus op jullie ervaring om hem aan te vullen, maar voorzien jullie natuurlijk wel al van tips voor de vakken die hetzelfde bleven!

Professor Eric Aert doceert Initiatie in de historische praktijk: zoekstrategieën. Met zijn flauwe mopjes en alomtegenwoordige enthousiasme zal hij jullie proberen wegwijs maken in de wereld van internet en al dan niet betrouwbare sites, databases… Zijn haat voor Wikipedia zal al vanaf de eerste les naar de oppervlakte komen drijven, maar dit allemaal noteren is eigenlijk niet echt nodig. Zijn cursus zal de komende jaren wel handig blijven, dus gooi hem zeker niet weg! Voor dit vak zal je ook twee taken moeten maken. Begin hier tijdig aan en laat ze best achteraf nog eens nalezen door je meter of peter/mama of papa/vriend of vriendin… 

Professor Katelijn Vandorpe geeft het vak Geschiedenis van Griekenland en Rome. Een heel leuk vak met een heel leuke prof. Nota’s nemen is aangeraden, maar zo goed als alles wat ze in de les vertelt, staat ook goed in haar cursus. Haar lessen zijn echter wel op een leuke en enthousiaste manier gegeven, waardoor ze bijwonen zeker geen opgave is.

Professor Brigitte Meijns zal jullie meer bijbrengen over de Geschiedenis van de Middeleeuwen. Zorg dat je zeker goede en exhaustieve nota’s maakt in de les, daar ze haar handboek amper gebruikt. Woon de lessen ook zeker bij. Deze harde tant geeft op een hoog tempo les waardoor het gebruik van een laptop wel aan te raden is, hoewel het niet compleet onmogelijk is om met de hand te noteren.

Het vak Inleiding tot de Historische Kritiek (IHO in het kort) wordt dit jaar gegeven door een nieuwe prof, Bram De Ridder. Over de prof kunnen wij jullie jammer genoeg niet verder inlichten, maar voor het vak hebben wij slechts 1 tip: zakdoekjes, veel zakdoekjes. Die zul je wel nodig hebben voor de tranen die dit vak met zich meebrengt. Hou het goed bij en leer zeker je historici!

Werner Thomas geeft een nieuw vak: Initiatie in de historische praktijk: oefeningen. Hoewel het niet volledig nieuw is (tot en met vorig jaar was dit een semestervak in het tweede semester), is de precieze invulling ervan als jaarvak ons niet bekend, dus rekenen we ook hier weer op jullie om de gids verder aan te vullen voor jullie toekomstige opvolgers. Professor Werner Thomas staat in zijn andere vakken wel al bekend als een strenge en harde prof die van in het begin excellentie en studentenparticipatie verwacht. Probeer goed voorbereid te zijn wanneer hij een vraag stelt, want bij een degelijk antwoord sta je bij hem in een goed blaadje!

Benut zeker ook de monitoraatsoefeningen en Pal-sessies. Hierin worden heel wat tips gegeven over hoe je vakken het beste aanpakt en worden ook voorbeeld examenvragen gezamenlijk opgelost. Neem ook zeker deel aan de proefexamens: hieruit kun je makkelijk afleiden of je studiemethode juist zit en welke vakken extra aandacht vereisen.

Wat is nu de beste plek in de aula? Als je een stopcontact nodig hebt: helemaal vanachter in de hoek of vooraan in de hoek. Wil je goed opletten: Op de tweede tot vijfde rij. Wil je normaal de les volgen: ergens in het midden. Zit je er eigenlijk gewoon uit schuldgevoel of wil je voor de prof verbergen dat zijn stemgeluid in de microfoon je kater eigenlijk alleen maar erger maakt: ergens achteraan.

EEN BUDGET?

Voor velen onder jullie zal het waarschijnlijk ook de eerste keer zijn dat je met een week-of maandbudget moet rondkomen. Om te vermijden dat je al meteen bankroet gaat, geven we hieronder enkele van de beste en goedkoopste restaurantjes in Leuven:

De Werf: gezellig babbelcafé met zeer betaalbare en smakelijke wraps.

Thai House: zin in een lekkere curry voor 4,5 euro? Dan zal deze plek je snel nauw aan het hart liggen.

Alma (1 en 2): tegen frieten à volonté zeggen wij zeker geen nee! Neem zeker je studentenkaart mee voor een volledige maaltijd voor slechts enkele euro’s.

Donki: Taco’s en burrito’s op de Oude Markt gaan er altijd wel in.

Coup de Soup: serveert warme soepjes voor koude dagen.

Smullerke: heeft de beste broodjes van heel Leuven!

Pain Louvain: ook enorm lekkere broodjes en iets dichterbij.

Probeer zeker ook eens goedkoop eten te scoren op de Vrijdagmarkt.

Ook het uitgaansleven kan best prijzig zijn. Probeer hierom zeker eens de vele fakbars die Leuven rijk is uit! (On)vergetelijke avonden en vele verloren ochtenden voor slechts enkele euro’s verzekerd! Vergeet zeker je studentenkaart niet mee te nemen! Hou zeker ook fb in de gaten voor de verschillende superfeestjes en -TD’s die Historia organiseert: hele avonden plezier/cocktails/dansen voor zeer weinig geld. Wil je nog feesten tot in de

Geef een reactie