Welcome To The Jungle

Hoe overleef je (op kot) in Leuven?

Nogmaals een warme welkom gewenst aan de nieuwe lichting eerstejaars geschiedenis. Voor u ligt een ongetwijfeld geniaal jaar, doorspit met plezier, wijsheid, pintjes, intellectuele verruiming, cocktails, zelfontdekking, pintjes, analytische vaardigheden, Duvels, stimulansen die grensverleggend werken, pintjes en nog zo veel meer. Dat gezegd zijnde staan de studenten die dit jaar voor het eerst op eigen benen moeten zien te balaceren voor een heuse opgave. Ik heb het natuurlijk over zij die op kot gaan. Omdat wij ons ambtshalve, met de voortreffelijke hulp van Team Onthaal, filantropisch moeten opstellen naar onze lezers toe, voorzien wij u van een klein overzicht waarmee ieders eerste weken niet niet al te confronterend zullen worden. ps: heb ik al gezegd dat er bier gaat zijn?

WAT U ZEKER DIENT TE HEBBEN

1. Wc-papier (hoge prioriteit)

Op kot gaan betekent, om het met een cliché te zeggen, zelfstandig worden. Een implicatie hiervan is dat u moet voorzien in uw eigen onderhoud, en dat op elke mogelijke manier. U zal uzelf en uw domheid op die manier vaak ontmoeten, een confrontatie die bij doorgaans enigszins grappig is, maar bij gelegenheid ook misselijkmakend. Laat ik meteen met de deur in huis vallen: Wc-papier. het is een verschrikking je te realiseren dat dit niet zomaar vanzelf op het toilet groeit. Noteer dus: mits een schone poep je dierbaar is, dien je hier zelf in te voorzien.

2. Een kaart van Leuven

De kans bestaat dat u naar Leuven afzakt vanuit de verre Vlaanders, de onherbergzame Kempen of zelfs van over de bergen die Wallonië aankondigen. Ik breek meteen uw eerste vooroordeel over Leuven: dit is écht géén grote stad. Waar je ook staat en in welke richting je ook wandelt, binnen 15 minuten sta je op de ring. Het is echter wel mogelijk dat u de oriëntatie heeft van een mandarijn met Korsakov, vandaar dat volgend attribuut u wel eens van pas kan komen: een kaart van Leuven. Zoals eerder vermeld is het pitoreske Leuven helemaal niet zo groot, wat de stad echter wel heeft zijn heel veel straten. Het is mogelijk dat die straten in uw eerste weken in Leuven doen denken aan het doolhof in de Efteling (of een ander willekeurig doolhof waarin u een uur vastzit en waaraan u nog steeds een trauma overhoudt). Ga daarom op zoek naar een kaart van Leuven. Indien u niet wil overkomen als een toerist kan u ook kiezen voor de digitale variant (hoewel mensen dan misschien denken dat u nog steeds pokémons aan het vangen bent omdat uw ogen aan uw smartphonescherm gelijmd zijn).

3. een Koffiezetapparaat

Ja dat leest u goed, ik schrijf het met een hoofdletter. Geef het een centrale plek op kot, het is immers het toestel waar je hele leven rond draait en er tevens voor zorgt dat je leven überhaubt kán blijven draaien. Wij raden aan om als meubel om het toestel op te zetten een altaar te kiezen, een wijding kan aangevraagd worden bij onze redactie.

HANDIG

1. Geld

Je hebt het of je hebt het niet. Wie op kot zit heeft het, maar zal het wel snel kwijtspelen.

2. Fiets

Leuven is niet groot, maar voor small town girls en boys kan het een hele opgave zijn om in de aula (of het café, wij judgen niet) te geraken. Schaf je dus een fiets aan om de straten van Leuven onveilig te maken (het is echter niet aangeraden om echt onveilig met je rijwiel om te springen, hou je aan de verkeersregels beste lezer). Je stalen ros brengt je in no time op bestemming zorgt dat je nergens meer te laat komt (nu ja als u geen klok kan lezen is de fiets niet aansprakelijk).

3. Studentenkaart

Dit lijkt een vanzelfsprekend voorwerp maar als student kan je helaas niet zonder. Die lelijke foto die genomen werd toen u net toevallig even niet aan het opletten was, zal u helaas ook achtervolgen voor de rest van uw dagen (of tot u een punt achter uw academische carrière zet). Zonder je studentenkaart kan je de vele bibliotheken die onze universiteit rijk is niet betreden en hoewel je daar in je eerste week hoogstwaarschijnlijk niet aan denkt, zal de bibliotheek een centrale plaats in je opleiding (en je leven) innemen. Probeer je studentenkaart dus niet te verliezen want dat zorgt voor een hoop miserie (ik spreek totaal niet uit ervaring hoor).

4. vrienden

Probleem: u komt aan in uw eerste les en u kent helemaal niemand. Wel nu heeft u twee mogelijkheden: u kan de aula verlaten en nooit meer terugkeren (dit is een beetje dramatisch, maar een beetje dramatiek kan nooit kwaad), of u kan u bij een willekeurige persoon of groep personen zetten en hopen dat ze niet uitermate onuitstaanbaar zijn. Indien blijkt dat de gekozen groep personen toch niet geschikt is om u mee in het openbaar te begeven, probeert u gewoon de volgende dag weer. Met dit plan wordt u in geen tijd opgenomen in een vriendengroep (of niet, dat ligt dan aan u en niet aan dit waterdichte vriendenmaakstappenplan).

5. Fietsslot

Een fiets hebben in Leuven is leuk, een fiets houden in Leuven is nog leuker. Onze mooie studentenstad wordt helaas geteisterd door een plaag van rotzakjes die het grappig vinden om fietsen te stelen (de redactie kon niet achterhalen of alle fietsendieven dezelfde motieven hadden en of iemand beroven effectief als humoristisch beschouwd kan worden aangezien wij modelburgers zijn en nooit iemand beroofd hebben, of zouden beroven). Wees deze dieven te slim af en zet uw fiets op slot, zo kan u het hele jaar door genieten van uw rijwiel zonder dat iemand anders er mee wegloopt (hoewel het in dit geval logischer is als de dief in kwestie er mee weg zou rijden, maar dat terzijde).

OOK DAT NOG

Sociaal gedrag

Je zit natuurlijk niet alleen op kot. Overal om je heen (letterlijk), zitten andere studenten. Probeer wat tolerant te zijn ten opzichte van hen, maar voel je zeker niet geremd om er iets van te zeggen als het te luidruchtig/grof/ stinky wordt.

Ongewenste bezoekers

In Leuven wemelt het niet alleen van de studenten, maar (jammer genoeg) ook van de ratten en muizen. Je kot netjes houden en etensresten meteen weggooien of in dozen steken is aangeraden (ook hier spreekt Onthaal uit ervaring).die jullie nog hebben staan.

Inrichting

Koop alvast een extra lamp en een klein gereedschapskistje met een schroevendraaier, hamertje en tang. Niets is zo vervelend als ‘s avonds met een kleine reparatie of kapotte lamp zitten en niets om het te maken of te vervangen. Geef niet teveel geld uit aan dure meubelen etc. Ikea en kringloopwinkel hebben vaak leuke koopjes! Ook bierglazen zijn vaak in deze laatste te vinden voor slechts een paar cent per stuk. Kerstlichtjes zijn supergezellig en geven zowel sfeer als licht (meer dan je zou denken).

Tegen voedselverspilling

Let op wat er nog in je koelkast staat. Dingen laten vervallen is zonde (en weggegooid geld). Je kunt op het eind van de week afspreken met vrienden om restjes te eten die jullie nog hebben staan. Supergezellig en economisch!

 

Geef een reactie