De openbaring die ‘Thuis’ heet

U heeft de buik vol van al die nazi-documentaires op Canvas? Of u heeft het gezaag over de kwaliteit van Game Of Thrones en House Of Cards wel gehad? Dan hebben wij de oplossing die soelaas biedt: Thuis! Deze fel ondergewaardeerde kwaliteitsserie moet heus niet onderdoen voor de zogenaamde internationale ‘toppers’ als The Killing of het in-scène-gezette Planet Earth, wel integendeel. U vraag ons om redenen? Begin dan toch gewoon te lezen!

JASPER SNOEYS

Want eerlijk: hoe maatschappelijk relevant sommige series ook mogen zijn, wie durft het anno 2017 aan om een thema als ‘soa’s bij volwassenen’ aan te kaarten in zijn reeks? Thuis doet het zowaar. Over hun menopauze heen of niet, personages Rosa (onder de anciens bekend als de uitbaatster van het door de vlammen verscheurde ‘Hof Ter Smisse’) en Angèle (vooral bekend als de zus van Simonne), kunnen blijkbaar nog steeds genieten van een stevig nachtje. Dat dat met dezelfde man was, een zekere Antonio – van Italiaanse afkomst, maar toch een Belgische acteur, Thuis blijft maar aankaarten; diversité!, en dat die in verwachting was van een soa, hadden ze er niet bij gerekend. Maar het levert televisie op die er toe doet, chapeau voor de makers!

Gelukkig blijft het daar niet bij. De makers slagen er elke dag opnieuw in om meer dan één taboe open te rijgen en megahard aan de kaak te stellen. Het vergelijken met de manier waarop Luther ten tijde van de 16de eeuw de katholieke kerk aan de kaak stelde (in zijn geval eerder ‘aan de kerk spijkerde’), is een zwaar understatement. Personage Luc Bomans bijvoorbeeld, de man die ooit menig inwoner van het onbenoembare dorp waar de serie zich afspeelt heeft bedreigd, verkracht, of vermoord, belandt na een mislukte zelfmoordpoging in de rolstoel. Helemaal mentaal verzwakt, op het vegetatieve na, wordt hij stilaan terug geïntegreerd in de maatschappij. Gelukkig voor Freud heeft ook deze man nog een ‘es’ en schakelt zijn familie (of toch het lid dat nog overblijft: knappe boy Lowie namelijk) een zogenaamde ‘sekswerker’ in, Marieke was de naam, die Luc van zijn behoeftes in die marge voorziet. Het was even schrikken voor de fans – nog meer dan toen bleek dat Luc in het echt Mark heet en géén rolstoel bezit (zo vertrouwde de Dag Allemaal ons toch toe), maar uiteindelijk heeft Thuis ook hier weer een maatschappelijk thema op de kaart gezet. Alleen wel jammer dat juist die Marieke uiteindelijk het eerste lijk diende te zijn in dit weergaloze seizoen.

Over die moord gesproken, Thuis kaart niet alleen hedendaagse maatschappelijke thema’s aan, maar durft ook al eens de geschiedenis in te duiken! Hoe geniaal kan je zijn als scenarist? Zo werd er begin dit seizoen geflirt met het thema ‘hekserij’, doordat onze oh zo naïeve vriendin Julia plotsklaps afrekende met haar verleden. Ze vermoordde Cois, vergiftigde Luc (die heel veel levens blijkt te hebben) ontvoerde Waldek en Simonne en wilde met die laatste twee als een van demonen doordrongen sadist een feestje vieren – hun afscheidsfeest welteverstaan. Of ze uiteindelijk ook naar de brandstapel is geleid door politieman Tim (nota bene ooit haar schoonzoon) is niet geheel duidelijk, maar Dag Allemaal beweert wel dat Julia in het echt Myriam heet en totaal geen malafide bedoeling blijkt te hebben. Niets van geloven.

Gelukkig voor Freud heeft ook deze man nog een ‘es’ en schakelt zijn familie (of toch het lid dat nog overblijft: knappe boy Lowie namelijk) een zogenaamde ‘sekswerker’ in, Marieke was de naam, die Luc van zijn behoeftes in die marge voorziet.

Statistisch onderzoek heeft echter wel uitgewezen dat al deze ‘aankaartingen’ geen recent verschijnsel zijn in de kwaliteitsserie. Zo beweert statisticus Ditte Van de Velde in haar doctoraatsonderzoek dat er al vele jaren sprake is van maatschappelijk relevant niveau in de serie. Dokter Ann is namelijk al jaren lesbisch en heeft nu een relatie met een veel jonger meisje. Evenals outte een aantal jaar geleden Franky zich als holebi en gaat hij nu zelfs door het leven als een vrouw, gedragen door de naam Kaat. Daarnaast is Thuis ook al jaren dé absolute top in het realistisch in beeld brengen van scheidingen, rouwen en marginaliteit. Recensenten van De Standaard of De Morgen mogen dus wel beweren dat Tabula Rasa dé nieuwe serie is die u moet gezien hebben op de Vlaamse televisie, maar wij weten wel beter. Dé beste serie loopt al jaren en heet simpelweg Thuis. Geen moeilijke Latijnse termen dus, gewoon ‘Thuis’.

Het stopt hier niet, Thuis zit verder nog vol van dubbele bodems, filosofische verwijzingen en subtiele hints naar de Griekse mythologie. Een pluim voor de scenaristen om zo’n veelzijdigheid te durven verwerken in een serie in dit gitzwarte tijdperk. We zouden allen tezamen Thuis moeten aanbidden, ons heil erin zoeken, het beschouwen als een orakel! We zouden allemaal het dorp waar al die ongelooflijk realistische, maatschappelijk relevante en #lowivia-getinte verhalen zich afspelen moeten bezoeken als ware het een bedevaartsoord! Helaas is het dorp onbenoemd, en heeft niemand enig idee van de precieze locatie van al die geniaal bedachte avonturen… Al is dat weer maar eens een teken waarom de reeks écht de moeite waard is, zeker voor de meerwaardezoeker in ons: we moeten zélf ontdekken waar het zich afspeelt – en historische kritiek is hier zeker niet voor uit te sluiten. De zogenaamde ‘moviedatabase’ IMDb geeft Thuis amper een 4,3/10, maar neem een zaak kaaschips bij de hand en kijk van maandag tot vrijdag, zo rond de klok van acht, naar Één en aanschouw het enige programma dat oprecht een Emmy verdient: Thuis. U zal snel merken dat de ‘Oresteia’ er helemaal niets tegen is.

Geef een reactie