Hermes’ Heerlijke dansmoves-gids

Het academiejaar is nu echt begonnen en er zijn al heel wat feestjes gepaseerd. Heb je echter het gevoel dat je je volledige potentieel nog niet hebt kunnen tonen? Geen nood want in dit artikel leer je de hoogst noodzakelijke dansmoves om iedereen omver te blazen. De meest geweldige moves worden hier stap voor stap uitgelegd zodat ook een dansleek zoals jezelf kan leren hoe het moet.

CELIEN VAN HOEYMISSEN

 

Dansmove 1: De winkelkar

De genialiteit van deze move is zijn eenvoud en vanzelfsprekendheid. Om te starten, zet je de beide voeten licht gespreid stevig op de grond. Vanuit deze basispositie begin je ter plekke te wandelen waarbij je je beide handen in vuisten voor je borst houdt. Je bent nu aan het rondlopen met je winkelkar. Je kan zo een half uur rond lopen, maar in een winkel neem je ook af en toe eens een product vast. Hou telkens met een arm je winkelkar vast terwijl je met je andere arm het product naar keuze uit de rekken gritst. Wees niet bang om je creativiteit te gebruiken, zo neem jij misschien steeds de witte producten die onderaan het rek liggen, of weeg jij telkens in welk pak gemalen kaas het meeste zit.

Dansmove 2: De politieagent

Een politieagent die het verkeer regelt in het midden van een kruispunt lijkt geen logische inspiratie voor een dansmove, maar toch is deze move gegarandeerd een succes. Je zet je benen licht gespreid en gaat een diagonaal staan. Een arm steek je voor je uit met de handpalm naar boven gericht terwijl je de andere arm nonchalant op je heup laat rusten. Nu ja klaar staat, kan je beginnen met de move die bestaat uit een sequentie van handwenkingen. Zo kan je de vingers van de uitgestoken hand naar binnen toe bewegen waarmee je teken doet dat het verkeer mag bewegen, daarnaast kan je je hand uitsteken als een stopteken. Denk hierbij zeker aan alle politieagenten die je ooit het verkeer zag regelen en probeer hun bewegingen na te bootsen. Deze move werkt ook voor de houterige dansers onder ons aangezien het grootste deel van de move bestaat uit stilstaan en je arm bewegen.

Dansmove 3: De historisch verantwoorde discomoves

Hoewel we de discoperiode nog niet vergeten zijn, mag die wel eens in een nieuw jasje gestoken worden. Deze moves maken een combinatie tussen disco en de oertijd (jaja beste mensen, historici weten wat de prehistorie is, zowaar). Je begint door het uitsteken van de linkerarm. Wanneer deze loodrecht voor je lichaam hangt beging je hem traag naar buiten te bewegen (een vlotte maar trage zwaai). Wanneer je zwaai voltooid is, maak je de beweging in omgekeerde richting waarbij je met je linkerhand eindigt ter hoogte van je rechterschouder. Dat is beweging nummer één, die ze in de oertijd ‘aai de mamoet’ noemden (het ging hierbij om een babymamoet aangezien volgroeide mamoets te groot waren om te aaien). Een tweede beweging is ‘wijs de grotschildering aan’. Stel je voor dat je in je grot staat en er in de hoek linksboven je en rechtsonder je grotschilderingen zijn aangebracht. Je wijst met je linkerarm achtereenvolgens de grotschildering boven aan terwijl je op het ritme van de muziek met je heupen beweegt. Deze twee moves zijn de basis waarbij je zelf naar behoren moves kan toevoegen.

Dansmove 4: De macarena

Deze move past werkelijk op elke soort muziek (believe me I’ve tried). Ik ga er ook vanuit dat ik deze dansmove niet meer uitleggen (zowel kom het me gerust eens vragen, ik ben een expert in de macarena dansen). Het geheim van de macarena zit erin je aan te passen aan de muziek waarop je hem danst. Daarnaast zijn er specialisatievormen zoals ‘de snelste macarena ter wereld’. Aangezien dit artikel geschreven is voor beginners, raad ik aan eerst nog even te oefenen voor je je aan deze gevorderde dansmove waagt. De snelste macarena ter wereld is namelijk echt heel snel (wie had dat gedacht?) maar dat wil niet zeggen dat je de bewegingen niet moet afwerken. Wanneer u genoeg geoefend heeft, mag u me komen uitdagen en als u sneller bent dan ik, krijgt u een beloning.

Dansmove 5: De Tars-move

De meeste Leuvense geschiedenisstudenten zijn bekend met het fenomeen dat zichzelf Tars noemt (Tarç voor de vrienden). Een kleiner deel van diezelfde groep Leuvense groep geschiedenisstudenten is echter bekend met het danstalent dat deze Limburgse spetter bezit. Voor zijn befaamde Tars move heeft u niets nodig behalve schouders en een danspartner. Je gaat rechttegenover je partner staan en kijkt elkaar indringend aan (op die creepy, ik ga je stalken maar toch niet manier die Tars geperfectioneerd heeft). De rest van de move bestaat eruit je schouders afwisselend naar voor en achter te bewegen (het klinkt ingewikkelder dan het is). Wanneer je goed kunt sjimmieën (zoals deze move in de volksmond ook wel genoemd wordt) is het tijd voor de volgende stap. Je houdt je danspartner goed in de gaten terwijl je samen je hele lichaam naar voor en achter beweegt (terwijl je schouders dus nog steeds afzonderlijk bewegen). De ene persoon komt met zijn bovenlichaam vooruit richting persoon twee terwijl die achteruit gaat. Daarna wisselen de rollen om en zo kan je wel even bezig blijven. Wie een uitgebreide vertoning van deze move wilt, kan gerust vragen van naar Tarcisius Van Doninck, de geestelijke vader van deze move.

Om af te sluiten geef ik jullie nog een tip: de ideale plek om al deze dansmoves uit te testen is Fakbar Letteren die recent weer geopend is. De dansers daar zijn vaak van een zeer hoog niveau maar laat u daardoor zeker niet afschrikken.

Opermerkingen:

1. Beloning achteraf te bepalen wanneer ik kan inschatten hoeveel mensen de snelste macarena ter wereld sneller kunnen dansen dan ik.

2. Pro- tip: Er komt misschien ook een Historia zumba aan waar deze moves ook wel gepast zijn

Celien Van Hoeymissen

Celien is bachelorstudente geschiedenis en tevens redactrice bij Hermes. Ze is expert in openingszinologie en vallen met de fiets.

Geef een reactie