Kul-De-Sac Over doodlopende straten in Leuven

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren dat moederlief me op de schoot nam, me over m’n bol aaide, en met tedere stem vroeg: “En, vind je je weg al een beetje in Leuven?”. Op het eerste gezicht een doodnormale vraag. Althans zo vermomt deze zichzelf, want geen verwaarloosbaarder iets als dit doet zichzelf voor in de literatuur van het leven. Wie kan er nu volmoedig verkondigen de weg te kennen in Leuven? Die naar de Fak of de Oude Markt misschien, maar zij zijn slechts de voorgevel van het Leuvens straatbeeld. Menig mens marcheert onwetend langs datgene dat alles rechthoudt. Het fundament van deze adembenemende stad. De doodlopende straat.

JULES JONKERS

Theresianengang

Verscholen in hartje Leuven bevindt zich de gang naar ons hart. Oorspronkelijk een deel van de vroegere Muizenstraat, werd het in 1848 gedoopt tot de Theresianengang . Op nog geen vijftig meter van de Ladeuze bib vertegenwoordigt deze godengang menig Historiaan. Dankzij het goed aangeduide speelstraatbord kan ook jong geweld er zorgeloos te keer gaan. Voor de pendelaars is dit er ook één om bij te houden. De centrale ligging maakt de Theresianengang, indien je de stallingen van het MSI grondig beu bent, de perfecte plaats om je fiets achter te laten.

Drinkwaterstraat

Aan den oever van de Dijle, diep verscholen in het riet, bevindt zich een oase in de woestenij van het studentenleven. De Drinkwaterstraat heeft haar naam te danken aan de eeuwenoude drinkplaats, waar deze nu langsloopt. In haar gloriedagen, op het drankvlak, stond er zelf een kleine brouwerij. Vandaag de dag heeft al dat drinken plaats gemaakt voor een gezellige groene omgeving. Ga een lekker koffietje halen met familie en vrienden en geniet van een plukje natuur in Leuven.

Het Torentje

Al wat dichter tegen de ring verbergt zich het wat mindere gekende Het Torentje. Vergis je niet, er valt daar geen toren aan de horizon te bespeuren. Wel vind je er pittoreske arbeiderswoningen die samen de rode loper naar De Bruul vormen. Een park vol pracht en praal waar menig picknick je te wachten staat. Worstel je met een kater of slaaptekort? Maak je geen zorgen want de gastvrije inwoners van Het Torentje geven je gerust een kopje en een verhaal om nooit te vergeten.

Rapengang

Iedereen kent ze wel, de stadsagen, de mythes. Diep in het Leuvens, bakstenen woud huist er een weg, zo onbetreden dat erover schrijven enkel giswerk is. Er wordt gefluisterd in de wandelgangen dat telbare voorgevels de gehele straat volledig ommuren. Wat er zich afspeelt achter de gesloten deuren en gordijnen valt nog volledig te ontdekken. Dus trek je jas aan, haast de trap af, en ga op pad! Wie weet wat er te rapen valt? Schreeuw het van de daken, want wij gaan de doodlopende straten van Leuven vol leven doen lopen!

Geef een reactie