We did bite back: de comeback op de 24-urenloop

De 24 urenloop is een fenomeen waar vele kringen elk jaar steevast naar uitkijken. De kringen van Letteren hebben twee jaar lang de kat uit de boom gekeken, maar voor de 46ste editie van dit evenement haalden ze hun loopschoenen nog eens boven. Dit deden ze in een monsterverbond genaamd The Underdogs tussen KOCO Letteren, de Pedagogische Kring, Katechetika en NFK.

YNSE BERGANS

Sinds 1972 vindt de 24 urenloop jaarlijks plaats in onze zeer geliefde studentenstad. Deze traditie is gestart als 12 urenloop door de Vlaamse Technische Kring (VTK) of de vereniging van de studenten Burgerlijk Ingenieur en Burgerlijk Ingenieur-Architect. Het was oorspronkelijk enkel voor hun studenten bedoeld, maar over de jaren heen is het uitgegroeid tot één van de grootste studentenevenementen in Leuven. Er zijn ook verschillende nevencompetities, waaronder de vereniging met het beste eetstandje, de beste mascotte of het creatiefste loopstandje.

De gedoodverfde kampioen voor het sportgedeelte is overduidelijk Apolloon, de hoogstudentenvereniging van de faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen. Tussen 1980 en 2016 hebben ze amper zeven keer de titel weggegeven aan VTK, maar VTK komt altijd wel heel erg dicht. Zowel in 2015 als in 2016 won Apolloon met amper twee rondes voorsprong en hiermee zette ze het record op 1055 rondes op 24 uur tijd. De derde plaats is de afgelopen jaren een strijd tussen Ekonomika, Medica en LBK, zo won Ekonomika vorig jaar van LBK met amper één ronde voorsprong. Het beloofde dus een spannende wedstrijd te worden voor de eerste en de derde plek.

Niemand minder dan onze kersverse rector Luc Sels gaf het startschot voor de 46ste editie van de 24 urenloop. Het begon als een echte nek aan nek race tussen VTK en Apolloon, maar rond middernacht kwam Apolloon anderhalve ronde voor VTK te staan. Medica, Ekonomika en LBK, die op amper vier rondes van elkaar lagen, streden op dat moment voor de derde plaats. The Underdogs bengelde rond de vijftiende plek, voor Triomphe en Psychokring, maar net achter Politika met tweeënhalve rondes.

Doorheen de zware nacht had VTK een lichte voorsprong uitgebouwd die groter en groter werd. In de ochtend bedroeg deze al vier rondes, maar Apolloon bleef de moed erin houden en geloofde nog in de overwinning. Ook voor de laatste plaatsen was er een grote verandering gebeurd: Psychokring had niet enkel Triomphe achter zich gelaten, maar ook Politika en onze eigenste Underdogs

en ging van een zeventiende naar een veertiende plek.

In de vroege namiddag werd voor de meesten de overmacht van VTK al duidelijk. Ze stonden maar liefst zes

ronden voor op Apolloon, die toch ook stilaan begonnen

in te zien dat het zwaar zou worden om VTK nog in te halen. Ook The Underdogs begonnen in de laatste twee uren aan hun laatste offensief om Psychokring, die zeven rondes voorsprong hadden, toch nog in te halen. Het bleef spannend tot op het laatste moment aangezien het laatste uur LOKO de tussenstanden niet meer toonde, waardoor iedereen tastte in het duister. Hoewel iedereen overtuigd was dat VTK ging winnen, was de twijfel of ze het record van Apolloon gingen verbreken groot.

De uitslag werd bekend gemaakt rond half negen en, jawel, VTK stak een stokje voor de winst van Apolloon. Ze hebben ook het record verbroken met maar liefst 1061 rondjes, zes meer dan het vorig record. Apolloon haalde dit jaar 1052 rondjes, drie minder dan vorig jaar en negen (!) minder dan VTK. Ekonomika won met een grote voorsprong de strijd met LBK en Medica en haalde voor het tweede jaar op rij de bronzen medaille binnen. The Underdogs eindigde op de vijftiende plaats met 806 rondjes, net achter Psychokring die een voorsprong hadden van vijf rondes, maar won wel de prijs voor bekendste BV. Zo liep niet enkel onze geliefde professor Idesbald Goddeeris in een snelle tijd voor het monsterverbond, maar ook Wouter Beke, Federaal Parlementslid, burgemeester van Leopoldsburg en partijvoorzitter van CD&V.

Apolloon haalde dit jaar 1052 rondjes, drie minder dan vorig jaar en negen (!) minder dan VTK.

Historia bedankt iedereen die aanwezig was op de 24 urenloop: de sfeer was top, niet enkel bij de supporters, maar ook bij de lopers. Enorm bedankt voor jullie enthousiasme 24 uren lang voor elke loper die passeerde. We hebben enorm veel wafels en hotdogs verkocht aan onze eetstand Hünd & Wüfel, de tegenprestaties worden in orde gebracht en onze mascotte Fifi is terug veilig thuis. De volledige uitslag kan u vinden op de officiële website van de 24 urenloop.

Geef een reactie