Columnreeks: doe rustig, met Erik

Economische geschiedenis in Rome en het einde van Kevin

Op een vrijdag half november stap ik rond 4u in mijn auto richting luchthaven. Alles is nog te donker om te zien hoe grijs en druilerig de dag wel is. Maar het leed van vroeg opstaan en triest weer is vergeten wanneer ik enkele uren later uit een airbus stap in Fiumicino en Rome mij verwelkomt in heuse primavera-stijl. De zware regenjas en paraplu ogen bij 20 graden compleet belachelijk en mijn geluk kan niet op wanneer blijkt dat mijn hotel in het hartje van de stad ligt, op wandelafstand van de forums, het Colosseum, het Pantheon en de Trevi-fontein. Een vroege vakantie om de zware wekelijkse trip naar Kulak even te vergeten? Niet echt want ik ben hier op uitnodiging van Sise oftewel de Società italiana di storia economica, de club van economische historici in de grote laars. Mij werd gevraagd om de groei en huidige positie van de economische geschiedenis toe te lichten in het land van Henri Pirenne, dat fascinerend grensgebied tussen Germaanse en Latijnse cultuur. Economische geschiedenis was bij ons een relatieve laatbloeier, maar werd dankzij die Pirenne vanaf het eind van de 19de eeuw meteen gekatapulteerd tot het hoogste niveau. Zijn invloed en vooral zijn enthousiaste leerlingen zorgden ervoor dat de discipline na de tweede wereldoorlog zich voorspoedig kon ontwikkelen. De universitaire expansie, oprichting van business schools, democratisering van het onderwijs, verruimde academische financiering en vooral economische expansie van de silver fifties en de golden sixties zorgden zelfs voor een heuse triomf. Maar vanaf het eind van de jaren tachtig was de rek er wat uit. De aantrekkingskracht van cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis, van doorleefde microstorie en een aversie voor een dolgedraaide kwantificatie lieten zich gelden. Steeds verderschrijdende specialisering, de overtrokken aandacht voor Engelstalige artikels, gebrek aan een main stream economische theorie, kruisbestuiving tussen deze laatste en andere sociale wetenschappen, globalisering en digital humanities zijn de grote uitdagingen, maar ook kansen voor toekomstige generaties economische historici.

Moet ik mij spiegelen aan de Canadese acteur William Shatner die zijn evenbeeld captain James T. Kirk in Star Trek VII bewust uit de weg ruimde: “I killed Kirk and I think I killed him well”?

’s Avonds dineren organisatoren, bestuursleden en sprekers aan de Campo de’ Fiori in een restaurant dat nog typisch Romeinse gerechten zou aanbieden. Ik herinner me vooral de abbacchio, een jong lam overvloedig besprenkeld met knoflook, olijfolie, boter en peper dat werd geserveerd met stevig gebakken, haast geroosterde aardappelplakken. Wat ongemakkelijk wend ik de blik af van het standbeeld dat zich op het plein bevindt. Het is dat van Giordano Bruno, de bekende filosoof en astronoom die enkele meters verder, in de omgeving van de huidige Cinema Farnese, in 1600 op de brandstapel stierf.

Het is aan de vooravond van het feest van de Grote Kindervriend dat ik deze lijnen neerschrijf en plots bedenk ik dat het over enkele weken voorgoed gedaan is met het college zoekstrategieën, en dus ook met zijn hoofdpersonage Kevin. Zoekstrategie is het opleidingsonderdeel – ik blijf het een aertslelijk woord vinden – waarin ik van al mijn colleges het meeste tijd stopte omdat praktisch elk, euh, onderdeel van dit onderdeel een moving target is. Een tiental jaar geleden introduceerde ik in mijn lessen fictieve Kevin, die zelfs kortstondig een wikipagina kreeg. Kevin is een ietwat knullige, maar verder guitige snaak die mij helpt om gortdroge materie zoals de redactie en organisatie van websites en referentiewerken voor te stellen. Hoe laat ik hem verdwijnen? Door hem zachtjes dood te zwijgen? Of moet ik mij spiegelen aan de Canadese acteur William Shatner die zijn evenbeeld captain James T. Kirk in Star Trek VII bewust uit de weg ruimde: “I killed Kirk and I think I killed him well”? Moet ik Kevin laten verongelukken door een tragische val van één van de galerijen in de grote leeszaal van de Ladeuze-bib? Of moeten we een prijsvraag organiseren onder de eerstejaars? Met als hoofdprijs een papieren encyclopedie. Zelf heb ik namelijk alvast op gepaste wijze afscheid genomen van dit vak door, met enige weemoed in het hart, twee collecties papieren encyclopedieën uit mijn bibliotheek te verwijderen. Ongebruikt wordt immers al snel onbemind.

Maar geen destructieve plannen in de buurt van het kerstfeest! Geniet straks van de kalkoen en van een rustpauze. Zij die in het begin van het nieuwe jaar mondeling of schriftelijk worden getest op hun graad van beklijving van de leerstof wens ik een optimale voorbereiding en daarna een gunstig examenresultaat.

Professor Aerts

Professor Aerts behoeft geen introductie. De meeste mensen kennen hem als docent Zoekstrategieën en Kwantitatieve Onderzoeksmethoden, maar zijn sub-carrière als legende mag daarbij zeker niet worden geminimaliseerd. Als afscheid aan onze lezers, verzorgt hij deze jaargang de vaste columnreeks 'Doe rustig, met Erik'.

Geef een reactie