Het grote Tinderonderzoek

Blond of bruin, Emma of Lisa? 

Tinder of hoe ik het noem: een online vleeskeuring. Het is niets meer dan een oplijsting van foto’s waarbij we allemaal massaal oordelen of iemands uiterlijk wel aan onze standaarden voldoet. En hoe verschrikkelijk het concept ook klinkt, we doen er massaal aan mee. Volgens Tinder Online heeft de app in België ruim 300 000 gebruikers en de afgelopen weken was ik er daar een van.

CELIEN VAN HOEYMISSEN

Ik wilde eens en voor altijd komaf maken met het cliché dat blonde vrouwen meer aantrek zouden krijgen en dat die aantrek bovendien vaker seksueel getint zou zijn dan bij brunettes. Van waar haal in deze hypothese? Ik denk dat we ze allemaal wel eens gehoord hebben. Het was alleszins het eerste dat ikzelf te horen kreeg toen ik in het vierde middelbaar besloot mijn haar te laten blonderen. Heel mijn omgeving was ervan overtuigd dat ik nu zou verdrinken in de mannelijke aandacht (nu ja dat waren vooral mijn moeder en grootmoeder maar bon). Toen ik vorig jaar mijn haar weer bruin liet kleuren waren diezelfde mensen ook opgelucht omdat ik nu serieuzer bevonden zou worden en minder zou worden lastig gevallen bij het uitgaan. Ik merkte niet echt een verschil, ik kreeg nog steeds even veel oneervolle verzoeken tijdens een nachtje uit en werd nog steeds door iedereen uitgelachen wanneer ik weer eens een stomme uitspraak deed.

Ik merkte niet echt een verschil, ik kreeg nog steeds even veel oneervolle verzoeken tijdens een nachtje uit en werd nog steeds door iedereen uitgelachen wanneer ik weer eens een stomme uitspraak deed.

Toch bleef de gedachte in mijn hoofd spoken, heeft haarkleur echt een effect op hoe andere mensen je zien? Omdat ik geen sociale wetenschapper ben en ook helemaal niet weet hoe ik dit in godsnaam zou kunnen onderzoeken, besloot ik mijn onderzoeksvraag te vernauwen. Ik wilde kijken naar hoe het andere geslacht reageerde op een blonde en een bruine versie van mij. Tinder bleek de perfecte plaats om mijn experiment uit te voeren: het was anoniem en het zat bomvol gasten die me alleen op uiterlijk konden keuren. En zo begon ik aan mijn Tinderexperiment waarbij ik tweede weken brunette Emma was en de volgende twee weken blondine Lisa. Ik verwachte dat ik als blondine niet alleen meer berichten zou krijgen, maar ook dat mannen sneller seksuele voorstellen zouden doen. Uiteindelijk creëerde ik twee profielen die er hetzelfde uitzagen, op de haarkleur na. Beide hadden een generische quote waaruit bleek hoe leuk ze het leven vonden. Ze hadden allebei dezelfde soort foto’s, elk drie waarvan een van hun hoofd, een van hun hele lichaam en een met vrienden.

Emma was vrolijke brunette die het leven een feest vond, dat was althans wat haar beschrijving moest doen geloven. Ze had op twee weken 503 matches waarvan er 291 ook een gesprek met haar aanknoopten. De meeste van die gesprekken bleven onschuldig al was er wel eens een enkeling die vond dat Emma en haar ‘pijplippen’ eens langs moesten komen of iemand die haar aanraadde vaak jurken te dragen omdat die makkelijker waren om uit te krijgen. Het leven als brunette op Tinder was niet verschrikkelijk, ook niet echt aangenaam maar dat had meer te maken met de app dan met de haarkleur. Al bij al verliepen de twee weken als Emma zoals verwacht. Haar matches namen haar relatief serieus (goh ja, zo serieus als je op tinder genomen kan worden in ieder geval) en de mannen die berichten sturen leken oprecht geïnteresseerd om haar beter te leren kennen.

Het leven als brunette op Tinder was niet verschrikkelijk, ook niet echt aangenaam maar dat had meer te maken met de app dan met de haarkleur.

Na twee weken begon ik (met lichte stress) aan het leven als blonde Lisa. Ik moet eerlijk zeggen dat de mannen op Tinder me aangenaam verrast hebben. Zoals voorspeld was het blonde profiel populairder dan het bruine met 543 matches en 319 berichten. Beide profielen kregen dus relatief gezien ongeveer evenveel berichten wanneer je naar het aantal matches kijkt. Emma kreeg een bericht van 57, 85% van haar matches, terwijl Lisa het met 58, 75% net iets beter deed. Verder waren de berichten niet opvallend meer seksistisch dan dat ze bij het bruine profiel waren. Wel opvallend was dat mensen het complementaire tekstje blijkbaar echt lezen en ook proberen hun openingszin daarop te baseren. Verwacht je dus maar aan veel “Moet ik uw vrienden geloven” of “Dat zal ik wel voor mezelf uitmaken” wanneer je op je profiel verkondigt dat je vrienden zeggen dat je wel oke bent. Lisa kreeg, ondanks een groter aantal berichten niet veel meer seksueel getinte opmerkingen dan Emma, dus het idee dat blondines alleen aantrekkelijk zijn als one night stand is hiermee ook de wereld uit (ik wou dat ik deze quote verzonnen had, maar dit is werkelijk tegen mij gezegd toen ik blond was).

Al bij al heb ik uit de ervaring geleerd dat haarkleur echt niet zoveel uitmaakt voor mannen. Op beide profielen maakte slechts één match een opmerking over de haarkleur en dat was uiteraard om Lisa een dom blondje te noemen. Ik wil wel kwijt dan los van welke haarkleur je hebt Tinder gewoon geen fijne plek is om te vertoeven. Het is en blijft een veredelde vleeskeuring en daar komt soms raar volk op af. Ik wil me bij deze ook excuseren bij de mannen die ik voor de gek heb gehouden, zeker zij die na een kort gesprek zodanig geïnteresseerd waren dat ze om een date vroegen. Als laatste wil ik me excuseren bij de jongens wiens berichten ik hier in Hermes laat publiceren. Ik kon het helaas niet laten om sommige van mijn conversaties met de wereld te delen.

Lieve Tindergroetjes van Emma en Lisa

   

Celien Van Hoeymissen

Celien is bachelorstudente geschiedenis en tevens redactrice bij Hermes. Ze is expert in openingszinologie en vallen met de fiets.

Geef een reactie