Hoe overleeft een Milan Kerstmis?

Om met de deur in huis te vallen: moeilijk. Het is elk jaar een beproeving. Ten eerste ontwaakt omstreeks midden november de hypochonder in mij, wat maakt dat ik bij elk licht ongemak in de keel, iedere hoest of nies vrees het einde van de winter niet te halen. Ten tweede, wanneer ik mezelf er dan toch weet van te overtuigen dat mijn aandoeningen niet levensbedreigend zijn, dat ze misschien zelfs helemaal niks zijn, wordt de grote roze olifant in de zaal zichtbaar. Kerstmis.

MILAN VANDERMEULEN

Het startschot wordt gegeven door mijn moeder zelf, die omstreeks 6 december altijd 10 minuten verdwijnt. Door de empirische waarnemingen die ik de afgelopen jaren verzamelde naast elkaar te leggen, stuitte ik op een correlatie: elk jaar verdwijnt ze gedurende deze tijd naar de kelder. Wat ze daar gaat doen, was voer voor een andere studie. De resultaten laten nog even op zich wachten, de meest plausibele piste blijft dat ze daar de kerstboom –conform de religieuze traditie uit plastic vervaardigd- gaat halen. Dat leid ik vooral af uit het feit dat ze naar de kelder vertrekt zonder boom, zowel niet in haar linker als in haar rechterhand, maar steeds terugkeert van avontuur, in het bezit van het traditionele gedrocht.

Vanaf dan is er geen weg meer terug. Vanaf dan maakt het niet uit dat ‘alle nest die ge hier zet stof pakt die ik moet opkuisen’, vanaf dan kan er niet genoeg prullaria staan om dat stof op te vangen. Sneeuwmannentjes, besneeuwde bomen, ijskristallen: het is schrijnend hoe de katholieke kerk een heel seizoen voor haar kar heeft weten spannen. Een Milan laat het allemaal gebeuren, hij beseft dat weerwerk bieden, vechten is tegen wel 100 bierkaaien. Hij staat zelfs toe dat de kerstdecoratie verder contamineert, helemaal tot op zijn piano (ondanks herhaaldelijke vraag dit niet te doen). Hij sluit zijn ogen en droomt van 5 december.

Je eet taart, doet alsof je het verschil proeft tussen parelhoen en kip, probeert je geconditioneerde neiging om een glas cava te atten niet te etaleren in het bijzijn van je ouders

Dan komt de blok er natuurlijk aan. Gelukkig. Dit is het enige lichtpuntje in de donkere feestdagen. Een goed excuus om niet overal aanwezig te moeten zijn en mijn langste leven als chagrijnige zak volop te maximaliseren. Uiteraard ben je niet in een vacuüm geboren, met andere woorden: je hebt familie. Die moet je gaan bezoeken zodat ook zij op de hoogte zijn van kerstmis en nieuwjaar (ze zouden het zomaar kunnen vergeten). Je eet je taart, doet alsof je het verschil proeft tussen parelhoen en kip, probeert je geconditioneerde neiging om een glas cava te atten niet te etaleren in het bijzijn van je ouders, beantwoordt een tiental keer de vraag ‘hoe is ’t op school?’, wordt een tiental keer kwaad omdat ze je masteropleiding aan de unief ‘school’ blijven noemen, moet net als vorig jaar de achterban inlichten over het uitblijven van ‘e lief’, en ga zo maar verder. Het is niet niks.

Oudjaar/Nieuwjaar vindt een Milan al aangenamer. Het is minder protocol, traditie verdwijnt wat op de achtergrond en het enige dat halvelings verplicht overblijft, is het aftellen om 12 uur. Nu ja, het zou dan ook stom zijn om dit aspect van het gebeuren te laten vallen. Zo zou het een gewone dag worden zoals er al 364 of 265 zijn. Niks kan ooit helemaal goed gaan in Milan zijn leven, en daarom vond de feestlobby op de valreep nog de ‘goede voornemens’ uit. Kleine tip: wie ooit in mijn buurt komt en de spontane ontembare drang voelt om zijn/haar voornemens aan me op te lijsten en me met een zelfingenomen interesse vraagt wat de mijne zijn: loop. Loop zo snel je kan, zo ver je kan. Ik heb je niet nodig in mijn leven.

Hoe gaat een Milan dan met dit alles om? Een Milan beseft dat hij hierdoor moet, en dat het allemaal ongelofelijk goed bedoeld is. Een Milan beseft dat dit hoort bij volwassen zijn en dat het daarom is dat volwassenen alcohol mogen kopen. Een Milan hoopt ook dat zijn lezers beseffen dat dit stuk vooral een satirische bedoeling heeft en de persoon die het schreef (ik ben zijn naam vergeten) niet echt zo negatief tegenover het leven staat. Of wel?

Milan Vandermeulen

Milan mag zich ondertussen historicus noemen, maar bleef redacteur bij Hermes. Hij volgt de actualiteit, denkt er het zijne van, maar heeft het vaak enorm moeilijk met de mensheid en haar oneindige lompheid.

Geef een reactie