INGEBORG en mijn trauma’s

“De trauma’s der jeugd, bestaan ze nog?” Mijn psychiater die zich even filosofisch uitlaat, omdat ook hij niet meer weet wat hij anders met mij moet aanvangen. Gesprekken over diepe gevoelens, relaties met moeder/vader en een eventuele #metoo uit de jongere jaren zijn er tenslotte al vaak gevoerd. “Op de televisie meneer, daar is het allemaal begonnen!” Het moest ooit eens gebeuren dat hij dat verdomde schriftje en opgekauwde potlood uit zijn handen liet vallen.

JASPER SNOEYS

Als klein kindje zijnde moet er tegenwoordig heel wat verwerkt worden en is die televisie ver weg van de verhoopte ‘spiegel van de wereld’. Ketnet mag dan wel 20 jaar geworden zijn, de ‘trauma’s der jeugd’ ook. Wat hebben we in onze jeugd toch gruwel moeten aanschouwen op die groteske baksteen die de televisie toen nog was! Mooie tijden. Nu is die gruwel namelijk zo nodig nóg beter te bestuderen, door de hogere kwaliteit die de televisies tegenwoordig zouden moeten bieden. Ocharme de kindjes van tegenwoordig. Wanneer nonkel Rudy op het volgende familiefeest nog maar eens klaagt over de ‘jeugd van tegenwoordig’, moeten we misschien zijn moderne – als high-definition gemarkeerde – Samsung op de kast ook maar eens bespreken. Het is daar waar al het onheil vandaan komt, beste nonkel.

Mijn psychiater begreep het ook niet helemaal, hoe ik de televisie – en meer bepaald de programma’s die ik in mijn jeugd zag, nu zo plots bestempelde als de oorzaak van mijn angsten en trauma. Want ik moest er toch nostalgisch van worden, ik moest toch de site van ‘VRT Nu’ openen en spontaan alle aflevering van ‘Spring’ herbekijken, of liever: Gert Verhulst zijn cruiseschip sponseren door een ticketje voor het Sportpladijs te kopen (goede vondst, die naam, Gertje, maar ik vond je hemd toch beter.)? Deed ik dus niet. Integendeel, het was juist nu – zo in die gezellige periode van lichtjes in alle bomen (Wie sprak er nog over milieuvervuiling? Trump?), dat mijn trauma terug begon aan te wakkeren, mijn angsten zich terug verspreiden en ik plotsklaps weer aan die insomnia leed waar ik zovele jaren geleden ook al last van had.

Op mijn zevende om precies te zijn. Na heb bekijken van – jawel – ‘Spring’. Niet dat ik geschrokken was van de lelijke kleren en de grote hoeveelheid aan eierdozen aan de muren van het repetitiekot, maar wel van Maggy. Maggy was in de eerste twee seizoenen van deze ‘jeugdsoap’ (Wikipedia blijft origineel) de danslerares, maar moest zo nodig plotsklaps sterven. Ze was omgekomen toen ze terugkwam van Parijs, waar ze aan een internationale carrière werkte, zo vertelde agent Roger de bende – en mezelf. Mijn traanklieren waren nog niet voldoende ontwikkeld om het traanvocht op dat moment zelf uit mijn oogkassen te duwen, maar mijn hart brak. En ’s nachts lag ik, in het maanlicht dat mijn bed verlichtte, te huilen. Maggy was dood. Ik was er kapot van. Dat ik ze daarna nog enkele keren aan mijn bed heb zien verschijnen, ze een solo danste voor mij en sprak dat ik veel beter kon zingen dan die Evert met zijn onnozele haar, gaf me moed. Maar achteraf bekeken is Jelle Cleymans nu de broer van Clara Cleymans en staat hij op het podium van het Sportpaleis. Over dat zingen en haar zwijgen we even.

‘Gratitude’ heette het, en als een sektarische leider zweepte Inge en haar borg iedereen in de studio op.

Daar bleef het wel niet bij, net toen ik het trauma van Maggy bijna had verwerkt, werd plots de pizzeria in brand gestoken en de hele bende gegijzeld. Pure horror. Pure gruwel. En we hadden net een nieuwe televisie in huis genomen. De verkoper zei nog dat de kwaliteit niet te evenaren was. Ik dacht al dat hij verdacht veel op Satan leek.

Intussen had mijn psychiater zijn notaboekje al terug bij de hand genomen. Met een serieuze blik in de aanslag dacht hij nu een vraag te stellen waarover ik heel lang zou moeten nadenken, waardoor hij zijn potlood nog wat verder kon gebruiken als vieruurtje. Gelukkig had ik hem door. Hij wilde weten hoe het kwam dat ik nu opnieuw last kreeg van mijn opgedane trauma. Want ik had toch nooit opnieuw naar ‘Spring’ gekeken? Buiten een toevallige ontmoeting met Jelle Cleymans en een kleine woordenwisseling over de beste zanger in de plaatselijke Aldi, was ik inderdaad niet meer in aanraking gekomen met het programma. Wel met een ander figuur, die er in was geslaagd om het diepste in mij terug naar boven te halen: Ingeborg.

Het was vanaf het moment dat die verschijning terug het schermpje van mijn laptop op kot binnenstapte, dat mijn traumatische gevoelens ook een nostalgisch tripje maakte naar beneden in de memorie straat. Met een lied dan nog wel, bij de altijd goedlachse Lieven Van Gils in dat containerparkdecor van ‘Van Gils en Gasten’. ‘Gratitude’ heette het, en als een sektarische leider zweepte Inge en haar borg iedereen in de studio op. Plots zat het gehele publiek met zijn armen te zwieren en te schreeuwen hoe dankbaar ze wel niet waren. Zelfs de altijd strakke Sven Nys leek plots betoverd te zijn door het zwevende figuur dat naast hem zat. Ik ook. Mijn ogen konden geen kanten meer op en ik zat verstard en stilzwijgend gekluisterd aan het kleine schermpje van mijn HP(C). Plots kwam het allemaal terug, Maggy werd terug tot leven gewekt en ’s nachts stond ze weer aan mijn bed en verteld ze hoe het Josje haar schuld was dat K3 ermee was gestopt. Geen idee wat dat met ‘Spring’ te maken had (buiten Gert Verhulst misschien dan), maar het was toen dat al mijn angsten en traumatische gevoelens zich terug naar boven begonnen te wringen. Ingeborg had het gedaan, en vanaf dat moment is het niet meer gestopt – ik zag Maggy terug overal. Op het Ladeuzeplein, op weg naar het VHI, zelfs in het MSI tijdens de les middeleeuwen. Overal was ze. Wat het nog erger maakte, was dat Ingeborg vanaf dat eerste moment bij Van Gils ook maar in mijn leven aanwezig bleef. Ze begon plots overal op te treden, uitleg te geven over yoga en meditatie, over hoe graag ze haar ‘mannetje’ toch wel niet zag en ze kent blijkbaar ook niets van muziek, want ze zit tegenwoordig ook al in de jury van ‘Steracteur Steratiest’.

Mijn psychiater had druk genoteerd wat ik hem allemaal verteld had. Nu vielen de puzzelstukjes in elkaar, als in de laatste aflevering van een thrillerserie. “Ik ben dankbaar dat je dit allemaal hebt verteld, het was een aangename sessie!” Dankbaar? Moest dat nu echt, beste psychiater? Hij liet me de deur uit, zijn potlood brak in zijn mond en hij verslikte zich in het grafiet. Dat komt ervan.

Geef een reactie