Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/0/3/9/kringhistoria.be/httpd.www/hermes/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/0/3/9/kringhistoria.be/httpd.www/hermes/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 87 Cultuur blikt terug: Malta 2018 – Hermes

Cultuur blikt terug: Malta 2018

Aaaahhh…. Het einde van de januari-examens en -blok: studenten zijn goed gezind en komen na een lange periode van isolatie en wanhoop terug buiten. Enige nadeel: het gure Belgisch winterweer. Maar voor dat laatste had Historia een geniale oplossing: vijf dagen Malta tijdens de lesvrije week *confetticanon gaat af*! Sophie, Antoon, Wim, Thomas en Machteld van team Cultuur konden laten zien wat ze in hun mars hadden!

MACHTELD VANDEWEYER

Eindelijk was het zover: na een heel semester plannen en een stresslevel zo hoog als dat van een leerkracht op excursie, vertrokken we op maandag 5 februari (een heuglijke dag als u het mij vraagt) vanuit het wonderschone Leuven richting onze zonnige bestemming. De sfeer zat er meteen goed in en de vlucht richting het Zuid-Europese eiland in de Middellandse Zee verliep vlekkeloos. Het verloop na een vlucht (maakt niet uit hoe lang dat die vlucht duurde) kent u wel: u wilt zo snel mogelijk van het vliegveld weg en u verlangt naar uw hostel/hotel/verblijfplaats. Gelukkig was Antoon een baas met het Maltese openbaar vervoer en waren we in no time in onze hostel in Sliema. Zodra iedereen geacclimatiseerd was, gingen we eerst de buurt verkennen (lees: heuglijke horeca etablissementen bezoeken) en daarna was het tijd voor een wandeling door Valletta. Op deze wandeling gidsten Sophie en ik de leuke groep reizigers langs de hoogtepunten van de Europese hoofdstad van Cultuur: we passeerden het parlement, het oudste theatergebouw, strollden door de winkelstraat en stopten meermaals bij diverse kerken. Rond valavond bereikten we de haven van Valletta en konden we genieten van het mooie uitzicht op de zee en vergaten we al onze examenzorgen.

Nadat iedereen een goede nachtrust had gehad, waren we klaar voor de tweede dag van de Historiareis: deze stond in het teken van Fort Saint-Elmo en de Saint-Jansco kathedraal. In Fort Saint Elmo – het belangrijkste fort van Malta – kregen we uitgebreide informatie over de geschiedenis door de eeuwen heen van het Zuid-Europese eiland (ideaal dus voor geschiedenisstudenten). Na een zonnige lunch (hallo Vitamientjes D) was het tijd om hét monument van Valletta te bezoeken: de Saint-Jansco Kathedraal. Deze barokke kathedraal werd in de zestiende eeuw gebouwd door de Maltezer Orde en vandaag de dag huist deze tevens het befaamde schilderij De onthoofding van Johannes de Doper van Caravaggio. Van zoveel moois op een dag kregen we natuurlijk honger (en dorst) en was het tijd om weerom heuglijke horeca etablissementen op te zoeken. Die avond besloten we ook om met de hele groep uit te gaan in Saint-Julians aangezien ons geliefd Historia die nacht 83 jaar werd. Bonus van deze dag: we kwamen onverwacht Sem (uw geliefde Hermes redactielid) tegen: hoe klein is de wereld?!

Bonus van deze dag: we kwamen onverwacht Sem (uw geliefde Hermes redactielid) tegen: hoe klein is de wereld?!

Op de verjaardag van Historia (7 februari) bezochten we de zonovergoten Megalithische tempels van Hagar Qim aan de andere kant van het eiland (hoe denk jij dat deze stenen er zijn geraak??) en maakten we een prachtige natuurwandeling naar de Blue Grotto. Deze natuurlijke rotsformatie is ontstaan door de golfslag van de zee die ervoor gezorgd heeft dat een deel van de zandsteen is opgelost in het zeewater. (Yay feitjes met Machteld!) Na een busrit van een klein uur kwamen we terug aan in Valletta waar het tijd was om wat te ontspannen en de magen te vullen. Op donderdag konden trouwe kijkers van Game of Thrones hun hartje ophalen, aangezien de twee kleine maar zeer gezellige steden, Mdina en Rabat op het programma stonden. Alvorens we de befaamde poort van het gezellige stadje doorliepen, passeerden we eerst langs het Domus Romana, een Romeinse villa die bekend staat om haar prachtige mozaïeken. Wist u trouwens, lieve lezer van de Hermes, dat de beste pastizzi’s van Malta te vinden zijn in een kleine bakkerij in Mdina, op slechts 200 meter van de Domus Romana? Van de beste pastizzi’s van Malta gingen we onder leiding van Thomas naar een van de beste wijngaarden van Malta, waar we onder de Mediterrane zon proefden van drie verschillende wijnen. Die avond was het alweer de laatste avond van de Historiareis, wat wil zeggen dat velen onder ons de aangeraden acht uur slaap per nacht, niet haalden. Gelukkig stond vrijdag niet volgepropt en kon iedereen op zijn/ haar gemak nog wat strollen door Valletta alvorens we ons huiswaarts begaven. Na een vlucht van klamme handjes, kwamen we terug aan in België, waar we al snel terug werden gekatapulteerd naar het gure Belgische winterweer.

En dat het leuk was!

 

Geef een reactie