Hermes Hekelt: Millennials

Tijden veranderen, wat vandaag kon, was gisteren taboe, wat gisteren kon, is vandaag taboe. Het is een organische transformatie van het menselijke gedragspatroon, meestal in het belang van ons allen. De huidige digitale hulpmiddelen maakten het ons nog nooit zo makkelijk om onszelf onder te dompelen in de wereld zoals ze ooit was. Met een aantal kliks beland je in videoarchieven allerlei, een mogelijkheid die koning nostalgie bombardeert tot een permanente gedragstoestand. Historici weten als geen ander dat het niet zonder gevaar is om vanuit onze huidige set normen en waarden projecties te werpen op lang vervlogen tijden, al neemt dat niet weg dat we ons op gepaste momenten en met de nodige objectiviteit kunnen wagen aan dergelijke trips down memory lane. Uiteraard waagt niet iedereen zich met de beste intenties aan dergelijke ondernemingen. Meer bepaald gooien millennials, waaronder ik mezelf krachtens mijn leeftijd helaas moet rekenen, niet enkel roet in het eten, de schotel moet leeg tot er nog enkel zwart stof over is.

MILAN VANDERMEULEN

Want ja, niet enkel interpreteren ze ons huidig ethische wereldbeeld met een puriteinse hartstocht, ze slagen er ook nog eens in deze visie niet enkel op het verleden te projecteren, maar ze er in de plaats van te stellen. Aanleiding van deze aanklacht kwam er toen een aantal hipster-bandieten de legendarische sitcom F.R.I.E.N.D.S herontdekten op Netflix en er hun verwerpelijke mening over spuide op de sociale media. Ik citeer: de serie was seksistisch en uiteraard ook racistisch en god ja, homofoob ook nog. De tirade ging verder, al kwam het niet meteen in mij op een andere serie te kijken. Eerder vroeg ik me in de stilte van mijn bescheiden bestaan af of ik de afgelopen jaren misschien geen andere serie had gekeken. Ik kon me met de beste wil van de wereld namelijk niet herinneren wanneer de moeder der sitcoms zich tot zulke euvels had verlaagd.

Anderen weigerden dan weer op natuurlijke wijze geboren te worden, omdat het doorheen de vagijn treden metaforisch verwijst naar het leed van vrouwen in de wereld. De buik openscheuren, symboliseert dit veel minder.

Rachel laat op het nippertje haar carrière achter voor Ross (plottwist, sorry maar jullie hebben 14 jaar de tijd gehad), er zit geen anders gepigmenteerde (ik pas mijn jargon moeiteloos aan, zoals je ziet) in de vriendengroep en Chandler kan maar moeilijk om met de travestiet die zijn vader is. Ten eerste: Ross liet enkele seizoenen voordien zijn moment de gloire op Discovery Channel schieten om Rachel te helpen toen ze haar rib had gebroken, dus nee: het geven en nemen van de relatie kwam niet van een kant. Ten tweede: nee, er zit geen kleurling in de vriendengroep. Is dat jammer? Ja. Is dat racisme? Nee. Joey had trouwens Italiaanse roots, just sayin’. Ten derde: Chandler heeft een even moeilijke relatie met zijn heteroseksuele moeder. Zijn ouders en hun bij momenten erg dubieuze manier van opvoeden hebben de jongen danig getekend. Zijn moeilijke verhouding tot zijn vader heeft dus weinig te maken met diens seksuele geaardheid. Tunnelvisie heet dat. Trouwens: F. R . I . E . N . D . S schotelde in 1996, in prime time op de Amerikaanse televisie (!), de kijker een lesbisch huwelijk voor. Van een statement gesproken.

Wie van slechte wil is, of zoals het in deze situatie heet: gezond verstand heeft, kan natuurlijk stellen dan millennials een aangeboren gevoel hebben tot zagen. Wel ja dat klopt inderdaad. Stemmen beweren zelfs dat een aantal van deze duivels bij hun geboorte weenden, niet gewoon omdat baby’s dat doen, maar omdat ze op de wereld werden gezet door een blanke heteroseksuele man. Zij die niet huilden en hiertoe werden aangezet door de dokter die de bekende tik tegen de billen-truck toepaste, streken dan weer honderdduizenden euro’s op in rechtszaken tegen kindermishandeling en seksueel misbruikt. Anderen weigerden dan weer op natuurlijke wijze geboren te worden, omdat het doorheen de vagijn treden metaforisch verwijst naar het leed van vrouwen in de wereld. De buik openscheuren, symboliseert dit veel minder.

Ik weet het, er zijn zeker een aantal elementen in de serie die we vandaag misschien niet door de ethische commissie zouden laten passeren. Het gaat dan echter om kleine nuances en zeker niet om de grote lijnen van het verhaal. Geloven we nu oprecht dat F.R.I.E.N.D.S een seksistische, racistische en homofobe agenda had? Jezus. Het was een sitcom, die heeft slechts een nobel doel: mensen laten lachen. Ik spreek nu voor mezelf, maar in dat opzet zijn ze wat mij betreft met glans geslaagd. Iedereen mag dan wel het recht hebben zich beledigd te voelen. Wie dat accepteert, moet aanvaarden dat beledigd worden eveneens een universeel gebeuren is. Echter, spaar uw donderpreken voor de echte problemen, beste millennials. Seksisme, racisme en homofobie zijn jammerlijker genoeg niet ongeschonden uit onze menselijke vooruitgang gekomen. Richt uw pijlen liever op de echte bezorgers van deze verderfelijke boodschappen. Nee, dat is niet F.R.I.E.N.D.S. Door van leer te trekken tegen dit soort ingebeelde problemen, haal je echter je centrale motivaties (die wel degelijk steek houden) onderuit. Dus, beste millennials, could you BE any more gefocust op triviale zaken?

Milan Vandermeulen

Milan mag zich ondertussen historicus noemen, maar bleef redacteur bij Hermes. Hij volgt de actualiteit, denkt er het zijne van, maar heeft het vaak enorm moeilijk met de mensheid en haar oneindige lompheid.

Geef een reactie