Temptation Island kan uw leven redden

Moeders en vaders aller landen, verenigt u! Roept uw jong grut weer van dat allergie opwekkende gras, veegt hun schoenen schoon en zet hen voor dat breedbeeldscherm. Den tijd is weder gekomen, den donderdagavond is weer daar en het eiland des verleidingen nadert z’n staart. Hoog tijd voor een portie hautaine cultuur, met de C van een niet nader te specificeren curryworst. Ganz geil!

JASPER SNOEYS

 

Of ook wel: de grootste verspilling van beschaving ooit. In tijden waarin de beschaving sowieso al tot het diepste punt is gedreven, met een oranje populist in een wit huis, een filmindustrie die z’n handen niet kan thuishouden en rappers die te vunzige teksten maken om de minst corrupte sport aller tijden, nl. voetbal, te sponsoren, besluiten een zekere Rick en een andere zekere Annelien er nog een schepje bovenop te doen. ‘Temptation Island’ heet dat schepje, en er is een serieuze schop voor nodig geweest.

Net zoals de meeste ‘kandidaten’ in het programma, is het concept zeer simpel. Rick en Annelien, die de term ‘presentatoren’ een volledig nieuwe invulling gaven, scheidden cute en instafamous koppels van elkaar, zetten ze elks op een apart eiland en laten enkele verleiders als wilde beesten los op die puberale jongens en meisjes om te zien of ze kunnen weerstaan aan de titsskills van de verleiders. Kort samengevat: houden de relaties stand of zorgen de verleiders voor scheve schaatsen en mediacarrières? Nog korter samengevat: boemshakalaka of niet?

Een eenvoudig concept zodus, maar het werkt. Best bizar, contrair en zelfs paradoxaal wel, in een tijd van #metoo. Vrouwen emanciperen zich meer en meer, protesteren – volkomen terecht – tegen het seksisme op alle vlakken, maar toch tolereren we halfnaakte vrouwen die op de meest seksistische wijzen pogen om de man te ‘veroveren’. Toch tolereren we in deze tijden van verzet en revolutie een programma dat de oudste stereotypes over de man/vrouw-relaties weer uit de gracht haalt. Toch tolereren we overspel en hijgerige intro’s en voice-overs in diezelfde intro’s in primetime op een – oh god, is dit écht 2018? – vrouwenzender, vernoemd naar één van de meest ronde cijfers uit ons cijferschrift. Om cynisch van te worden.

Aristoteles sprak van ‘catharsis’ wanneer hij het had over het inzicht dat ‘mijn leven eigenlijk al bij al wel goed meevalt’ na het bekijken van een theaterstuk. Op die manier was hij misschien wel de grondlegger van de uitlachtelevisie.

En dat laatste gebeurt ook, een mens wordt er heel cynisch van. Gelukkig voor Donald Trump en Kim Jong-un bestaat de mensheid niet meer echt en kunnen de kernwapens dan ook ten volle benut worden. Eindelijk! Echter, let wel, liefste Donnie en Kimson, ze mogen overal landen, behalve op het ‘verleidens eiland’. Engels blijft wonderwaardelijk mooier klinken dan onze wereldtaal Nederlands, waardoor de boodschap duidelijk moet zijn dat ‘Temptation Island’ bespaard moet blijven van al het onheil, buiten dat van zichzelf. De mensheid blijkt namelijk nog eens één keer per week gezellig met z’n alle samen te komen. Niet voor een leuk lesje in een ongetwijfeld fantastisch gestructureerde aula (we noemen geen namen – VHI) te Leuven, maar wel voor een ongetwijfeld fantastische aflevering, vervuld van ‘Temptation’ en ‘Island’. En ook een Hollander en een Belg. En wat randfiguren. Het lijkt wel een mop.

Hoe komt dit toch, dierbare vrienden? Hoe komt het toch dat ‘Temptation Island’, ondanks z’n matige concept, z’n archaïsche karakter en z’n oriëntalistische discours, zo succesvol is? Hoe komt het toch dat mensen zo gelukkig worden na het zien van een aflevering? Hoe komt het toch dat de herhalingen van de Kampioenen na al die jaren nog zo’n hoge kijkcijfers halen?

Oké, die vraag heeft werkelijk niets te maken met de inhoud van dit artikel, maar de vraag kan gesteld worden hoeveel inhoud dit artikel in se heeft. Nuja, de vraag kan ook gesteld worden of een artikel over ‘Temptation Island’ überhaupt inhoud kan bevatten.

“Maar natuurlijk kan dat!”, schreeuwt u, onze dierbare vriend en trouwe ‘Temptation’- gezant. Inderdaad, dat kan. Meer zelfs, het kan niet te moeilijk zijn om te geloven dat ‘Temptation Island’ daadwerkelijk uw leven stukken beter kan maken. Aristoteles sprak van ‘catharsis’ wanneer hij het had over het inzicht dat ‘mijn leven eigenlijk al bij al wel goed meevalt’ na het bekijken van een theaterstuk. Op die manier was hij misschien wel de grondlegger van de uitlachtelevisie. Daar kijken we allemaal gezellig naar om eens goed te lachen met het slechte, zielige of veruit mislukte leventje van de protagonisten in een welbepaald televisieprogramma. Om daarna te oratoren dat ‘ik het eigenlijk echt wel goed heb en amai wat ben ik gelukkig met mijn leven en amai ik heb me net ontspannen en amai ik ben klaar voor een nieuwe dag ofnee toch niet’ – in spreektaal geldt interpunctie tot op heden nog steeds niet.

U kan er cynisch om worden, maar waarom zou u dat doen als u er evengoed gratis geluk voor kan krijgen? Gewoon een uurtje genieten van één van de beste comedy-shows in jaren. Heerlijk lachen geblazen met de dolle avontuurtjes van Megan, Tim, Fabrizio, Laetitia, … – om nog maar te zwijgen van de stiekeme affaire die Rick en Annelien aan het opbouwen zijn. Heerlijk genieten van de leuke vlogs in een exotische hut en van melige weenmomentjes aan een kampvuur. Alsof het om een gezellig scoutskamp zou gaan. Dat het in feite realiteit betreft en niet fictie, moet even achterwege gelaten worden. Niet dat dat zo super moeilijk is, want hoe kan je iemand met de naam ‘Pommeline’ nu ooit serieus nemen?

Geef een reactie