Waarom anno 2018 crocs nog steeds hip zijn

We zijn tien jaar geleden, het gezegende jaar 2008 en ik zit in het laatste jaar van de lagere school. Het concept van de comfortabele, tevens prachtige schoen, de Croc, had zijn intrede al langer gemaakt, maar pas in dit jaar maakt ik er kennis mij en stal hij direct mijn hart. Het kan gelegen hebben aan de Freinetschool waarop ik zat (een soort van methodeschool voor een bende hippies), maar de regel was: tijdens de lessen doen we onze schoenen uit en dragen we pantoffels. Om cool te zijn, erbij te horen en niet gepest te worden moest en zou je crocs hebben, liefst in zo’n flashy mogelijke kleur. Ik kreeg een paar rode crocs, schoenmaat 36. Ik versierde mijn prachtige crocs met speciale buttons: een van Minnie Mouse, een mooie roze bloem en ook een button van Pirates of The Carribean (mijn netlogaccount was niet voor niets Xx_PiratesGirl_xX) mochten niet ontbreken.

LAURA SCHOORENS

In deze tijden kende de Croc hoogdagen, jong en oud liepen rond en loofden de schoen om zijn comfort, om zijn breuk met de normaliteit en saaiheid van het dagelijkse leven van enkel bruine en zwarte schoenen en om zijn eenmakend effect. Iedereen hield van de croc. Duistere dagen kwamen er echt er aan, want zoals dat helaas met de mode gaat, verloor ook de Croc zijn welverdiende plek in de spotlights. De croc werd omvergeworpen, zoals het Tsaristische Rusland, en verbasterd tot een marginale boerenklomp. Mijn hart brak. Ik beloofde plechtig aan mijn teergeliefd schoeisel om hen nooit de rug toe te keren. Vaak kan ik alleen maar nostalgisch terugdenken aan de tijd waarin crocs hoogtij vierden en hoop ik dat deze dagen snel zullen terugkeren en iedereen die crocs terug uit de kast zal halen.

Vaak kan ik alleen maar nostalgisch terugdenken aan de tijd waarin crocs hoogtij vierden en hoop ik dat deze dagen snel zullen terugkeren en iedereen die crocs terug uit de kast zal halen.

Daarom dit artikel, ik zou graag de croc dezelfde status willen geven die de Little Black Dress heeft in de modewereld. Iets onontbeerlijk in elke kledingkast en gepast om op elk evenement te dragen, van het dagelijkse leven tot een job-interview, een begrafenis tot een huwelijk. Hardnekkige croc-haters, doof en blind voor de gevoelens van anderen, niet open om in debat te treden, die steeds hun hoofd in het zand steken en een ware struisvogelpolitiek voeren zal ik nooit kunnen overtuigen. Toch roep ik jullie op: crocs zijn mooi, je kan ze kiezen in je lievelingskleur, zelfs meerdere kleuren hebben om ze af te stemmen op je outfit. Ze zijn comfortabel, nog nooit voelden je voeten zo aangenaam. Je kan ze nog verder personaliseren en aanpassen aan je gemoedstoestand door persoonlijke buttons toe te voegen. Je crocs kunnen als het ware een expressie van je identiteit zijn. (Daarnaast zijn ze ook heel makkelijk af te wassen als ze vies zijn. Geloof me die van mij hebben al véél overleefd.)

Betere tijden zijn op komst, dat weet ik zeker. De croc zal terug zijn erepositie in de harten van het volk terugverdienen: het Franse modehuis Balenciaga introduceerde recent een schoen die heel sterk leek op de prachtige crocs. Zoals Bob Dylan het voorspelde: The Times, They Are A Changing. Ik kijk reikhalzend uit naar die dag en hou mijn belofte. Ik draag mijn prachtige rode crocs, uit het zesde studiejaar, nog steeds met trots, en zal dat blijven doen, tot de dag dat ik mijn laatste adem uitblaas.

Geef een reactie