welkom en… Aan het werk!

U leest deze Hermes waarschijnlijk na een welverdiende vakantie die, afhankelijk van uw financiële situatie, bol stond van reisplezier en festivalvertier, dagenlange bingesessies of studiemarathons voor de herexamens. Hoewel u het hele jaar uitkijkt naar een nodige dosis ontspanning wacht uw portefeuille echter bang af op de aderlating die in het vooruitzicht ligt. Als gevolg starten heel wat studenten het academiejaar met een allerminst indrukwekkend saldo op hun naam en zullen aan de slag moeten om in hun basisbehoeften te voorzien. Maar ook zij die pas volgend jaar opnieuw een kapitaalinjectie nodig hebben vinden hieronder enkele handige tips en tricks om het werkleven net iets draagbaarder te maken.

MARCEL SCHOOFS

Thank You For The Music

Als werkende student sta je voor heel wat dingen onderaan de ladder, zo ook de keuze van de radiozender. Gaan je oren bloeden van Niels Destadsbader of krijg je net oorsuizen vanaf het moment dat Studio Brussel op de antenne komt? Hier is de macht van de oudere collega’s vaak absoluut. Zet daarom je lijdensweg om in een leuk spelletje. Tel bijvoorbeeld hoeveel keer JOE FM een nummer van Michael Jackson draait of hoeveel keer Q-music exact hetzelfde nummer volledig kapotspeelt. Zo haal je nog een beetje plezier uit die speakers én heb je gedetailleerde cijfers wanneer iemand ooit nog vraagt: “Allé wat is er dan mis met -vul hier raiozender in- ?”.

Toekomstplannen

Een klok op de werkplaats is vaak een zegen én een vloek. De minuten tellen kan soms aanvoelen als een Tantaluskwelling, waarin het einde van de dag steeds net buiten bereik lijkt te zijn. Kijk daarom niet argeloos toe hoe de minuten voorbijkruipen maar denk liever aan wat je allemaal met die zuurverdiende centjes gaat kunnen doen. Bereken hoeveel eurodeals je gaat eten, nieuwe schoenen je kan kopen of hoeveel keer je de redactie kan trakteren in de Fak (tip: veel, graag). Zo vier je elke minuut die al voorbij is gegaan en snak je naar de uren die nog zullen komen!

Overlevingsstrategie

In het leven van de werkende student zijn veiligheid en werkzekerheid niet altijd vanzelfsprekend. Je komt vaak terecht in een kudde waarin de hiërarchie al lang vastligt en jij onderaan de piramide staat. Probeer daarom zo hoog mogelijk in de voedselketen vrienden te maken, zo voorkom je “die ene daar” te worden. Enkele tekens die kunnen uitwijzen dat het voor jou al reeds te laat is, zijn: mensen die je zuchtend aanspreken met “euh, dingske, ja gij ja”, collega’s die lachend jaar je wijzen of je straal negeren, en dreigbrieven.

Koffie-equilibrium

Net zoals tijdens de blok is ook koffie een gewaardeerde vriend die van je tocht doorheen de werkuren een vlugge vaart kan maken. Pas wel op, want overdaad schaadt! Zeker voor onervarenkoffiedrinkersishetverkennenvan het koffie-equilibrium niet zonder gevaren. Deze term verwijst naar het moment waarop de verhouding koffie/tijd in perfecte balans is en je op alle vlakken een beter mens maakt. (Uw reporter bereikte deze staat van verlichting door 3 koffies verspreid over 8 uur, eigen ervaring kan verschillen.) Pas echter goed op, te veel koffie kan van jou een trillende hoop darmklachten maken, wees dus gewaarschuwd!

Geef een reactie