Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/0/3/9/kringhistoria.be/httpd.www/hermes/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/0/3/9/kringhistoria.be/httpd.www/hermes/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 87 Satirische gids voor de alledaagse sarcast – Hermes

Satirische gids voor de alledaagse sarcast

Iedereen heeft het wel al eens voorgehad: je zit gezellig te eten met je vrienden, wanneer plots een van hen een semi-beledigende opmer- king geeft dat bewust niet volledig strookt met de waarheid. Ja lieve lezers, ik heb het hier uiteraard over de alom gevreesde en beruchte sarcast. Geen greintje goed of welwillendheid zit er in zo’n persoon. De vraag rijst echter: hoe omgaan met het sarcasme, zonder zelf kop van jut te worden? Hier volgt een satirische gids voor de alledaagse sarcast. (Ja die titel klopt nie helemaal, ik weet het, ik vond het ge- woon goe klinken. Laat mij.)

ALEC VERHAEREN

1. Bestrijd niet meteen vuur met vuur

Een veelgemaakte fout om een sarcast te bestrijden, is om zelf direct sarcastisch te zijn tot die persoon. Zoiets valt echter nooit in goede aard, mede door het feit dat niemand zomaar een sarcast wordt, maar voornamelijk zo is geboren. Wanneer er een opmerking naar je afkomt, is het verstandig om gewoon te luisteren naar de persoon. Begrijp wat hij/zij zegt, wat deze echt bedoelt en ontdek vervolgens de inductie. Het is belangrijk om elk woordje apart te nemen, vanuit een nieuw licht te bekijken en het vervolgens volledig tot u te nemen.

2. Ken de persoon

Wie zegt de bewuste opmerking? Is het een goede vriend van jou, of beschouw je de persoon als je vijand? Wie weet ken je hem/haar niet zo goed? Dit zijn allemaal vragen die ertoe doen. We moeten immers het perspectief kennen van de alledaagse sarcast. Als het een goede vriend is, wil deze je waarschijnlijk gewoon een beter persoon maken met zo’n kritische opmerking. Is het je vijand, laat de persoon vermoedelijk zijn respect voor jou zien: waarom zou de sarcast anders zijn tijd willen nemen om u semi- te beledigen? In een manier is sarcasme een teken van liefde en respect voor een persoon, en dat nog met humor ook. Echt iets wonderbaarlijks eigenlijk. Maar bon we wijken af, dus ken de persoon gewoon.

3. Zoek de betekenis

De essentie van sarcasme is dat je iets zegt wat niet echt is, of toch niet volledig. Toch heeft sarcasme het speciaal effect dat het wel beledigend kan aanvoelen. Je kan het bijna magisch of supernatuurlijk noemen. Het is daardoor belangrijk om te weten wat en waarom. Misschien is het een verschuild compliment? Of wie weet wil de persoon gewoon weten of alles goed is? Niets op aarde is echt 100% duidelijk. Gesofisticeerde humor is dat evenmin. Misschien is het daardoor beter om sarcasme niet zo kritisch onder de loep te nemen: waarom zou sarcasme anders moeten worden behandeld dan de rest? Wees verdomme toch niet zo’n cynische hypocriet. Maar we wijken wederom af, vind de betekenis en we kunnen verder.

4. Praat even

Na het weten van wat en waarom, komt nog het hoe. Dit is misschien de moeilijkste van al. Sarcasten zijn vaak spitsvondig, hoog intelligent en altijd een stapje voor. Anticiperen is essentieel. Hou het dus simpel: vraag meteen waarom. Waarom doe je zo? Dit zal de sarcast met verstomming doen slaan. Zoiets verwacht deze niet, dit is namelijk iets buiten zijn comfortzone. Hij/zij verwacht waarschijnlijk iets ironisch of wie weet zelfs iets sarcastisch terug. Gemiddeld duurt een wederantwoord 2 minuten vooraleer het uit de sarcasts mond komt. Daarvoor is het afwachten, maar een ding is zeker: het zal ondubbelzinnig zijn.

5. Bedank de sarcast

Deze laatste stap lijkt misschien raar, maar dat is het heus niet. Een sarcast zorgt voor een absurde wending in deze verder chaotische en serieuze wereld. Het is een soort bijdrage aan de maatschappij. Apprecieer dat en laat de sarcast weten dat jij het ook weet. Bedank hem/haar en de persoon zal lachen. Wie weet leer je nog iets van de sarcast en kunnen jullie samen op pad gaan om de wereld ietsjes beter te maken.

Ziezo beste lezer, nu is het leven al wat gemakkelijker. De hermes hoopt dat je er iets aan hebt gehad en zo zijn we allemaal samen weer een stapje dichterbij tot de ideale wereld (ik hoop oprecht dat hier geen patent op staat).

Geef een reactie