BREAKING POLITIEKE CRISIS: bang wachten op FC De Kampioenen

Er zijn maar zoveel dingen die ik kan vatten. Zo kan ik gerust meepraten over belangrijke ethische kwesties, me beraadslagen over futiele en minder futiele thema’s, een grondig debat voeren over wat een goed pintje bier generisch hoort te bevatten en heb ik een uitgesproken mening over de mogelijke richtingen die mijn favoriete serie ‘Thuis’ uit kan gaan (ik moet Dries niet, sorry). Wat vanavond gebeurde, lieve kinderen, verstomt me tot in het diepst van m’n wezen.

MILAN VANDERMEULEN

Ja, de regering valt. Verdorie. Het spreekt voor zich dat dit voor menig Belgisch burger verstrekkende consequenties kent, niet te vergeten dat la bête politique vaker wel dan niet een centraliteit claimt in ons dagelijkse bestaan die centrifugaal-gewijs haar armen rond alles en iedereen in haar nabije omgeving (ongewenst) slaat. #metoo. Op dit eigenste ogenblik zie ik op het scherm dat we lang geleden ‘TV’ doopte niemand minder dan onze premier, euh, partijvoorzitter van N-VA, Bart De Wever. De man bazelt wat, kijkt onbewogen in de camera en neemt een lichaamshouding aan die menig lijkschouwer wel herkent. Voor zover niks nieuw.

Opgroeien in Tienen kent zo haar voordelen, zo kom je deze steracteur er al eens stomdronken doch vol joie de vivre tegen achter de Sint-Germanuskerk op de Veemarkt. Om deze momenten een blijvende plaats in mijn boek vol koesteringen te gunnen, zijn dit soort herhalingen vitaal. Vitaal zeg ik u.

Niks nieuw, zo denkt u? Wel, u bent, zoals gewoonlijk, mis. Ik wil even ruimer kaderen wat hier allemaal gebeurt. Het is zaterdagavond, mijn kacheltje brandt, ik ben vers uit de douche en ik nestel me knus op de sofa in m’n flanellen pyjama met naast me de beste vrienden die ik de voorbije 22 jaar leerde kennen: een zakje paprika chips en een schuimend glas Duvel. Weet je wat dat betekent? Ik wel! Een nieuwe herhaling van FC De Kampioenen, godbetert! Ik was vandaag speciaal enthousiast omdat ik zag dat VRT besloot te opteren voor een oude episode uit de 21ologie, ja, zelfs eentje met Pico Coppens, dames en heren. Opgroeien in Tienen kent zo haar voordelen, zo kom je deze steracteur er al eens stomdronken doch vol joie de vivre tegen achter de Sint-Germanuskerk op de Veemarkt. Om deze momenten een blijvende plaats in mijn boek vol koesteringen te gunnen, zijn dit soort herhalingen vitaal. Vitaal zeg ik u.

Maar nee, net nu wordt besloten tot regeringscrisis. Wat er verder van gekomen is, weet ik niet. het is moeilijk naar televisie te kijken met je ogen vol tranen. (Ik was natuurlijk ook dit stuk aan het schrijven, live journalistiek heet dat dan). Wat ik wel weet is dat ik met een bang hart afwacht op het vervolg. Wat nu met ons land? Wat moet er met alle burgers die elke weekdag braaf centjes gaan verdienen om ervoor te zorgen dat er te ’s avonds een lekker stukje vlees met bijhorende jus, patatjes en een groente naar keuze op hun bord verschijnt? Kan het dat zij vergeten werden in deze kwestie? Kortom: KRIJGEN ZIJ NOG EEN AFLVERING VAN FC DE KAMPIOENEN VANAVOND OF HOE ZIT HET?! Ik wacht samen met hen en onze bange hartjes af.

Rob De Nijs, er is wel een banger hart dan dat van jouw.

 

Vriendelijke groeten van uw politiek watcher,

Milan

Milan Vandermeulen

Milan mag zich ondertussen historicus noemen, maar bleef redacteur bij Hermes. Hij volgt de actualiteit, denkt er het zijne van, maar heeft het vaak enorm moeilijk met de mensheid en haar oneindige lompheid.

Geef een reactie