Jean Pierre Van Rossem: een ode aan een collega bruller

’t Is godgeklaagd. We zijn hem kwijt: dames en he- ren, Jean Pierre —JP— Van Rossem kunnen we niet langer onder de levenden rekenen. Niet dat we hem ooit konden categoriseren als doordeweekse sterve- ling, maar nu heeft hij helaas wel dit laatste woord van mijn hoofdzin bewezen. Op 73-jarige leeftijd gaf de excentrieke grijsaard die in kranten een leger aan adjectieven toegeschreven kreeg —meestal met ‘ex’ ervoor— de Belga aan maarten en hoewel die laatste al meerdere tabakswaren ontving van de stervenden, valt de slof per dag die hij nu voor zijn rekening moet nemen hem toch zwaar. Zijn overlijden laat me verweesd en eenzaam achter. Waarom, zo vraagt u zich af? Wel hier.

Milan Vandermeulen

Ja: Van Rossem bewees zich doorheen zijn loopbaan niet als de meest ethische vis in de vijver. Dat geef ik alvast toe. Eind jaren 80 schreef hij een economisch model waarmee hij deed wat zijn college wiskundigen/economen altijd als onmogelijk kwalificeerden: de beurs voorspellen en kraken. Het lukte hem, tegen vriend en vijand in, maar zijn bevindingen waren zo heet van de naald dat hij er zijn vingers aan verbrandde. Oplichting, witwassen, zwart geld… you name it en JP mag er zijn naam onder schrijven. God ja, ik beschouw fiscale fraude nu niet meteen als de grootste van alle kwaden, maar goed, het is niet ok.

Mijn passie voor Rossem speelt zich dan ook elders af. Ten eerste: wat een figuur. Gewapend met een betonnen buik vol champagne en caviaar, een emo-kapsel dat alle kleur reeds had afgezworen, een stem herkenbaar door ’s werelds meest dove mens en zijn eeuwige pakjes blauwe Belga (later gouden Belga’s om gezondheidsredenen). Je hebt van die mensen die je soms ziet roken. Je hebt ook mensen die je soms niet ziet roken, omdat ze bijvoorbeeld slapen. JP behoorde tot die laatste strekking. Er vallen geen prijzen te winnen met te raden welk soort mensen mijn voorkeur krijgen. Als Belga in 2014 niet al was opgegaan in Lucky Strike, zou ik een crisisvergadering voorspellen bij het oer-Belgische merk van weleer.

Ten tweede: het performatieve aspect van zijn taaldaden. Vrij vertaald: zijn uitlatingen over alles en niks. Op een vreemde manier kan ik hem geen populisme verwijten. Van Rossem kon zich immers echt niet inlaten met futiele dingen als de mening van de modale sterveling. Alsook wist de legende zijn subversieve en rebellerende karakter uit te werken zoals het hoort: hij had geen nood aan Twitter, hoefde hij niemand verantwoording en kan je hem nauwelijks kwalijk nemen aan misinformatie te doen uit persoonlijk belang met grote maatschappelijke gevolgen (ik toets JP af tegen een ander hedendaags persoon die zichzelf graag als buldog ziet op Twitter maar eigenlijk een egocentrische teckel is waarvan de leiband soms te lang uitgelaten wordt). De memorabele momenten die Van Rossem ons land zo gaf, vallen niet op een hand te tellen.

Ten derde: zijn Facebook pagina. Ik beperkt me tot een paar voorbeelden. Weet je nog toen hij een jonge youtube ‘journalist’ —toegegeven, niet de beste— in een interview vertelde euthanasie te willen plegen en hij daags nadien in een Franse colère schoot toen in het interview aan bod kwam dat JP euthanasie wilde plegen? Ha, good times. Weet je nog toen zijn kuisvrouw hem beschuldigde van seksueel misbruikt JP voor eens en altijd komaf maakte met de beschuldigingen door een naaktmodel naar zijn huis te laten komen, te fotograferen en vervolgens die foto’s op zijn facebookpagina postte met onderschrift: “GODVERDOMME ALS IK DAN TOCH EEN NAAKTFOTO MAAK… dan is het minstens van een knappe kunstzinnige vrouw met de passende rondingen en niet van zo’n ineengestorte bouwvallige ruïne als die nachtmerrie uit Dag Allemaal. Ik bedoel niet van een draak van lelijkheid als die Jasmina Mouton uit de boekskes.” (letterlijk).

Maar waarom ik JP vooral ga missen: er gaat niet snel een substituut komen voor deze anti-mens en dat is misschien bijzonder goed, maar eveneens bijzonder jammer. Ons land heeft zo weinig kleur dat de korte periode waarin Van Rossem furore maakte en de rookgordijnen van de instituties optrok om zijn eigen blauwe walmen achter te laten enorm spannend aanvoelen. Ik apprecieerde hem om die reden. Niet iedereen zal het daar echter mee eens zijn. Op facebook las ik een aantal weken geleden bijvoorbeeld de volgende reactie op iemand die JP een held noemde. “Ik zie anders enkel een krom oud ventje dat niet meer in staat is zijn benen te strekken en voor wie er een speciale brug moest worden gebouwd om de trappen te ontzien.” Ps: die reactie kwam van Jean Pierre Van Rossem zelf.

Milan Vandermeulen

Milan mag zich ondertussen historicus noemen, maar bleef redacteur bij Hermes. Hij volgt de actualiteit, denkt er het zijne van, maar heeft het vaak enorm moeilijk met de mensheid en haar oneindige lompheid.

Geef een reactie