Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/0/3/9/kringhistoria.be/httpd.www/hermes/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/0/3/9/kringhistoria.be/httpd.www/hermes/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 87 De moord op de Vlaamse cultuur – Hermes

De moord op de Vlaamse cultuur

Onlangs werd de vrolijke spreuk van Frank Deboosere, ‘Morgen ben ik er weer met meer weer’, die luidde op het einde van elk weerbericht, vervangen door een muzikaal deuntje. Het kenmerk/hoogtepunt van onze Vlaamse cultuur werd met andere woorden in één beslissing weggeveegd. Hoe kon dit zelfs gebeuren? En welke noodlottige gevolgen had dit?

Op twee oktober 2019 werd de nieuwe Vlaamse regering onder leiding van Jan Jambon ingezworen. Deze regering wou proberen, onder impuls van de N-VA, de Vlaamse cultuur te promoten en zo het identiteitsbesef bij de Vlaming aan te wakkeren. Ik ga me er niet over uit spreken of ik dat regeerakkoord steunde of niet, de Hermes staat immers bekend als een politiek neutraal blad *kuch*. Maar de wil om de Vlaamse identiteit te versterken van de regering is wel uitermate contradictorisch met de beslissing om de weerspreuk te schrappen. Ten eerste weet iedereen dat onze Vlaamse cultuur uit niet veel meer bestaat dan FC De Kampioenen, Tom Waes, de Twitteraccount van Theo Francken en het weerbericht. In de startnota van de Wever stond dan ook uitdrukkelijk geschreven om via deze pijlers Vlamingen terug trots te maken op zichzelf. Dat kon u al merken door de aankondiging van nieuwe Kampioenenafleveringen en Tom Waes die nauwelijks meer van het televisiescherm af te slaan is. Toch gebeurde het ondenkbare tijdens het begin van de regeringsperiode; net toen de wereld de spreuk het meeste nodig had, verdween hij.

Één voor Frank, Frank voor allen.

Waarschijnlijk denkt u dat de Vlaamse regering hier niets aan kon doen en dat het een beslissing was volledig in handen van de VRT en gedeeltelijk klopt dit ook. Toch kon de regering dit voorkomen door de Radio- en Televisieomroeporganisatie meer naar hun hand te zetten en dus hun invloed te vergroten. Ze waren immers al twee maanden voor de feiten van de beslissing op de hoogte. Dat zou genoeg tijd zijn, zou me dunken, om dit te voorkomen, maar de federale regeringsvorming zal de prioriteiten van de politici verlegd hebben. Die misstap vloog echter als een boemerang terug in het gezicht van Jan Jambon. Een paar dagen nadat de Vlaamse bevolking op de hoogte gebracht was van de VRT-beslissing werd een peiling afgenomen en bleek dat Vlaams Belang nu de grootste partij was geworden. De Vlamingen waren immers ontzettend teleurgesteld in N-VA aangezien een groot deel van hun Vlaamse identiteit opeens teniet werd gedaan. Regering Jan Jambon probeerde dit nog ongedaan te maken door de CEO van de VRT, namelijk de heer Lambrechts, te ontslaan en hun invloed in de VRT te vergroten, maar het was al te laat. De klok kon niet meer teruggedraaid worden want nu zat de media er met een vergrootglas op en de weerspreuk terug invoeren zou een enorm prestigeverlies betekenen voor de regeringspartijen.

In de doodgewone Vlaamse huiskamer is het weerbericht kijken dan ook niet langer een gezellig familiegebeuren. De weerspreuk kreeg kinderen aan het lachen, vrouwen op middelbare leeftijd opgewonden en grootouders ontroerd. Nu echter speelt er na de voorspelling van onze beste Frank een deuntje af dat zogezegd een grappige allusie is naar het voorspelde weer. Het grappige of aangename erin is ver te zoeken, de muzieksmaak van de programmamakers laat ook te wensen over. Frank Deboosere was niet beschikbaar voor commentaar, maar als je vandaag de dag naar zijn weerbericht kijkt kun je in zijn ooghoeken de tranen van berouw zien omdat hij met die beslissing ooit heeft ingestemd. Als u, als Hermeslezer, onze Vlaamse cultuur en identiteit niet wil verliezen, dan roep ik u op klachtenbrieven te schrijven naar de VRT en de Vlaamse regering. Alleen op die manier kunnen wij onze identiteit behouden en ervoor zorgen dat een bepaalde extreme partij niet aan de macht zal komen op basis van weerspreukfrustraties. Één voor Frank, Frank voor allen.

Geef een reactie