Dublin’s fair city

Ed Sheeran, Guinness, whiskey en Ierse folkmuziek. Wat een prachtige week had team cultuur voor ons in petto. Na een maand routineus opstaan en studeren en vooral veel slaaptekort, was het eindelijk eens tijd voor iets anders. Uitgeslapen en fris gewassen kwamen we met z’n allen aan op het vliegveld. Het was een blij weerzien na zo lang afgezonderd geweest te zijn. Voor velen van ons was het de eerste keer in een lange tijd dat we nog eens van grond gingen. Een vlucht later stonden we terug met beide voeten op de grond. Ierse grond weliswaar. 

Dag 1

Na het afzetten van de bagage in het hostel, was het tijd voor een eerste kennismaking met de stad. Vol goede moed trokken we op pad, maar kaartlezen is blijkbaar niet weggelegd voor historici in spe, want zelfs google maps kon niet verhinderen dat we toch een aantal keer een 360 moesten placeren. Een vijftal omwegen later kwamen we bij het standbeeld van Molly Malone. We hadden onze eindbestemming dan toch gehaald, en voor deze bewonderenswaardige prestatie mocht team cultuur niet alleen zichzelf op de borst slaan. Wat zou Tamara daar wel niet van zeggen, Karel?

Daarna waren we vrij de Ierse hoofdstad, dat al snel een speciaal geval bleek, te verkennen op eigen houtje. Zo was het moment aangekomen dat we de identiteit van Dublin in al haar glorie mochten aanschouwen: kleurrijke smalle straatjes, mooie uitzichten aan de bruggetjes over de rivier Liffey, en lapdance reclames op zowat elke straathoek. Zowel oude als nieuwe gebouwen maakten het straatbeeld op. Bij het vallen van de late avond maakten de Leuvense historici zich op voor een eerste aanval op het Ierse uitgaansleven Het is ‘s avonds in deze kleine pubs dat Dublin ontwaakt en haar charme uitstraalt. Sympathieke bedienden, gezellige live-muziek en ad summitatem gevulde ‘pints of Guinness’: De Ierse pubs konden niet op tegen de charme van onze eigenste fakbar letteren, maar een paar pinten Guinness diep begon alles wel een beetje zoals thuis te lijken. De Ieren weten wat gezelligheid is.  

Dag 2

Dag twee werd ingezet met een bordje Ierse porridge en met wat geduld een toast of twee. Met een volle maag konden we er weer tegenaan. Deze dag zou al vlug een van de hoogtepunten worden, bijna letterlijk, want de eerste stop van was het beroemde Dublin Castle. Het kasteel waar op een indrukwekkende torentop en een prachtige kathedraal na, niet heel veel meer van over is, dient vandaag als belangrijk symbool waar nationale evenementen in worden georganiseerd. Bij aankomst werden we verwelkomd door onze gids van de dag, Laura. Zij gaf ons blijk van nog zo iets wat de Ieren als geen ander kunnen: vertellen. Laura verbaasde ons met talrijke weetjes en hield er daarbij  steeds de spanning bij in. Een wederom glorieuze dag in Dublin werd afgesloten met een topper van jewelste: de Ierse dans. Enkelen onder ons hadden nood aan een (paar) flinke slok(ken) vooraleer de dansvloer te betreden, maar tegen het einde van de avond konden we allemaal zo bij Riverdance gaan. Op de tonen van een zeer indrukwekkende fluit trippelden we achter een roodharige deerne de nacht in.

Dag 3

Nog niet helemaal overtuigd van de Ierse schoonheid, trokken we er de volgende dag op uit. Al vroeg verlieten we de ontwakende stad en enkele uurtjes later bevonden we ons in de Ierse highlands van de Wicklow mountains. Alles wat Dublin niet was, was dat stukje Ierland wel. Adembenemend, indrukwekkend en zo ontzettend mooi. De buschauffeur en tevens onze gids bracht ons naar het hoogtepunt van de reis, letterlijk. Hij trok met ons een eindje de bergen in en al snel ontdekten we dat er meer was. Beneden in het dal lag een meer dat hij omschreef als een heerlijke ‘pint of Guinness’. Toen iedereen voldoende foto’s had genomen, vertrokken we naar onze tweede stop. Glendalough was de naam van een spooky middeleeuws dorpje waar grafstenen en een klein kerkje het landschap kleurden. Na een rit langs de heuvels van Hollywood, maakten we een laatste stop in Kilkenny. Dit charmante stadje tussen kasteel en kathedraal betoverde ons allemaal, zodat we helemaal verliefd op Ierland terug de bus op stapten richting Jacob’s Inn. 

Dag 4

Dag 4 stond helemaal in het teken van Trinity College. Waar de ene historica traumatische flashbacks naar de archieven van de Ladeuzebib ervaarde, kon de andere historicus zijn hart ophalen in de aanwezigheid van de honderden oude boeken die de indrukwekkende bibliotheek van de universiteit rijk is. Een goedgevulde dag ging vlug voorbij, en voordat we het nog maar wisten bevonden we ons al in distilleerderij van Teeling Whisky voor een hoogstaande zinnenprikkelende ervaring. Aangezien eentje slechts geentje is, konden we elks onze dorst lessen met maar liefst 3 glaasjes van puur goudkleurig plezier, want op de verjaardag van onze geliefde kring moest toch wel stevig gedronken worden. Dat zullen de Ieren daar zeker geweten hebben! Met de warmte nog in de keel en goede moed in de schoenen werd besloten om die avond maar eens goed de bloemetjes buiten te zetten. Een zeer fijne reis werd in goed gezelschap en op gepaste wijze afgesloten in de barretjes van Temple Bar.

Een warme dankuwel aan team cultuur voor deze fantastische reis!  

Anna Kasper Eva

The following two tabs change content below.

Laatste berichten van Hermes (toon alles)

Hermes
Hermes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *