Hermesartikel van de Fak

De fak. Bron van ontspanning, plezier en vertier. Waar muilpartijtjes en spouwfonteintjes spontaan ontstaan en het altijd gezellig is. Ja, dat ding. Ik heb niets dan lof voor ons cafeetje en al de vrijwilligers die haar doen draaien. Prachtmensen zijn het stuk voor stuk. Haar bezoekers daarentegen zijn niet altijd even fijn en kan ik gerust uitjouwen. Begrijp me niet verkeerd, de meeste fakgangers zijn leuke mensen, maar er is altijd een uitzondering op de regel. En het is veel makkelijker om dingen af te breken dan iets op te bouwen. Voor die paar rotte appels is er dan ook dit artikel. Wil je goede vriendjes blijven met fakv’s (Fakverantwoordelijken) zoals ik, dan doe je volgende dingen best niet.

Glasmisbruik

Ja, ik begin met glazen. Misschien vreemd voor velen, want het nut van glazen wordt onterecht onderschat door de meeste mensen. Zonder glazen geen drank en zonder drank geen fak. Draag er dus ook zorg voor. Zet ze eerst een vooral nooit ofte nimmer ineen. Het doet mij fysiek pijn om zo’n toren tegen te komen, want dan plakken die glazen aaneen en kunnen ze breken als je ze uiteen wilt trekken. Laat glazen ook gewoon niet vallen of gooi er niet mee. Ik besef dat we geschiedenis studeren, maar een re-enactment van de ‘kristallnacht’ vind ik er nu net iets over gaan.

Kotsen

Overgeven, braken, beiren, spatten, brokken, emesis, spouwen,… Noem het wat je wil, dingen die uit uw bakkes komen, hoor ik nergens in de fak terug te vinden. Let op, ik kan echt genieten van kotsende mensen; het feit dat zij afzien terwijl ik mij goed voel, vervult al mijn sadistische wensen. Als ik echter degene ben die het vervolgens moet opkuisen, is het al een pak minder leuk. Kan je het echt niet meer binnenhouden dan kuis je het zelf op of zoek je een heel goede vriend die het voor een pint of drie wil doen.

Meisjes lastigvallen

“#metoo, maar toen vond ge het goe” we zingen het dan wel op de cantus, maar het is en blijft een verzinsel. Nog nooit kwam een meisje mij vragen om haar aan te randen, daarom doen de meeste jongens dat dan ook niet. Is er toch iemand wanhopig genoeg om zichzelf op te dringen bij een meisje, dan wordt de persoon in kwestie vriendelijk verzocht om de fak te verlaten. Tip voor de meisjes: als iemand vraagt of je Lotte kent, antwoord dan niet.

Holbewoners

Sommige mensen zijn blijkbaar nog maar net de oertijd uitgekomen en blijven vastklampen aan hun traditie van muurschilderingen (misschien zijn het Limburgers?). Ik wil dus even verduidelijken dat de fak geen grot is. Stop dan ook met dingen op het krijtbord of de muren te tekenen. De eerstvolgende die een penis durft af te beelden, kan de permadildo in zijn gat steken (neem dit alsjeblieft niet letterlijk). Wij fakv’s zijn trouwens gewettigd om uw kop tien keer tegen de muur te slaan op de plaats delict. Dat valt namelijk onder wettige zelfbevrediging.

Diefstal

Het lijkt me vrij logisch dat dingen stelen uit de fak niet ok is. Toch is het dit jaar al meerdere keren gebeurd. Al die gestolen zaken kosten geld. En de reclameborden aan de muur dienen ook om onze sponsors te bedanken. Als je echt nog decoratie nodig hebt voor je kot, zijn er altijd verkeersborden en straatnamen. Neem gewoon een 6 mm inbussleutel mee en zorg dat de politie je niet ziet (voor legale redenen moet ik verduidelijken dat dit een grap is).

Luid zijn

Sinds de Amazone deze zomer in brand stond, zijn er veel dieren die hun natuurlijke habitat hebben moeten verlaten. Zo ook de brulapen. Om een of andere reden hebben zij ervoor gekozen zich in en rond de fakbar te vestigen. Wij hebben echter al genoeg last van inheems ongedierte en vragen dan ook aan iedereen om deze wezens actief te bestrijden. Er zijn rare mensen die liever slapen dan naar de fakbar te komen. Dat lukt hen echter niet zolang deze dieren blijven roepen. Er zijn dan ook geregeld klachten in verband met geluidsoverlast. Wat ik eigenlijk gewoon wil zeggen, is dat je stil moet zijn als je buiten de fak staat. Wij willen namelijk geen boetes krijgen.

Niet opzij gaan

Af en toe staat de fak echt bomvol. Dat is uiteraard positief, maar niet altijd even aangenaam om je dan als fakv overal tussen te proppen. Ik weet het, klant is koning, maar we leven in een constitutionele monarchie en wij fakverantwoordelijken zijn de wet. Dat betekent dat jullie aan ons onderhevig zijn. Als jullie ons voorbij zien komen, zou het dan ook heel fijn zijn als jullie vriendelijk opzij gaan zoals beleefde mensen doen.

Ik zou dit lijstje nog wat kunnen aandikken, maar mijn vingers beginnen stilaan pijn te doen van het aggressieve tokkelen op mijn toetsenbord. Als jullie al rekening kunnen houden met de meeste van deze zaken, zou dat al fantastisch zijn. En wees niet bang, een jaar geleden was ik die ene mongool die alle fakv’s irriteerde (en misschien nog altijd). Fakmens word je niet van de ene dag op de andere, daar ben ik het levende bewijs van.

Mvg,
Pieter Fransman en alle fakv’s

Geef een reactie