Onderwijsvertegenwoordiging

Vergaderingen & kruimels tussen het toetsenbord

“Wie onderwijsvertegenwoordiging zegt, zegt vergaderen. Wie vergaderen zegt, zegt eten. Wie eten zegt, zegt kruimels.” In dit artikel bespreekt Team Onderwijs, dat zich vaak benoemd als Team Wonderwijs, op een korte en ludieke wijze enkele van hun vergaderingen. Naast de stem van de student vertegenwoordigen, lust dit Team duidelijk al eens een hapje eten…

WEEK 1 

  • Donderdag: 9-14h: Het Onderwijsonderonsje

Tijdens deze officieuze vergadering bespreken en bereiden wij, Pepijn en Ellen, samen alles voor wat er ons die week te wachten staat. Pepijn staat vaak al vroeg aan Ellen haar voordeur en de anekdote doet de ronde dat Ellen een keer te laat wakker zou zijn geweest. (Sidenote: Ellen was weldegelijk de volle twee minuten wakker) Dat moment uitgezonderd, staat er elke week een warme pot thee op Pepijn te wachten. Na een korte uitweiding en een gezellig theekransje kan de vergadering beginnen. Team Onderwijs bereidt de volgende dag voor, namelijk CORaaL en Stura. CORaaL is de studentenraad van de Faculteit Letteren. Hiervoor lezen wij facultaire dossiers door en bespreken deze. Voorbeelden van zulke dossiers zijn bijvoorbeeld de organisatie van de jobdagen of de evaluatie van de startersdagen. Stura is dan weer de studentenraad van de gehele KULeuven. Ter voorbereiding van deze vergadering nemen we de dossiers op universitair niveau door. Deze dossiers behandelen bijvoorbeeld het deliberatieconcept maar ook de extra blokplaatsen kan op de agenda van Stura staan. Vaak vragen we via de Facebook-groep Historia Onderwijs ook nog input van de studenten over de inhoud van zowel facultaire als universitaire dossiers. Wanneer de middag gepasseerd is verkeren we vaak in het gezelschap van twee broodjes. Je kan al raden waar die eerste laag kruimels tussen onze toetsenborden vandaan komen…

Food of the day: Thee & broodje

  • Vrijdag: 15-18h: CORaaL

Vrijdag is voor Onderwijsvertegenwoordigers de vergaderdag bij uitstek. Op vrijdagnamiddag zetelen wij om de twee weken samen met Lucie en Michael in de facultaire studentenraad. Hier bespreken we de door ons individueel voorbereide facultaire dossiers maar discussiëren we ook al over de dossiers van Stura. De discussies helderen meestal nog het een en ander op en zorgen voor een beter inzicht in de dossiers bij alle geledingen binnen Letteren. Sinds kort zijn we als CORaaL ook te herkennen aan onze nieuwe bordeaux truien, soms bevuilt door enkele kruimels van de broodjes die we daar durven verorberen als late lunch…

Food of the day: broodje

  • Vrijdag 18-21h: Stura

Stura, de studentenraad van de KULeuven, is de grootste vergadering die wij als Team Onderwijs van Historia bijwonen en vindt tweewekelijks plaats. In deze vergadering zitten alle facultaire organen (FO’s) van de KULeuven in de Grote Aula van het MTC. Wij zitten daar binnen de FO CORaaL, die dit jaar voorgezeten wordt door Elisabeth Tu. De reeds op CORaaL voorbereidde dossiers worden hier opnieuw besproken in aanwezigheid van de andere FO’s. Wanneer er discussie ontstaat vertegenwoordigt Elisabeth onze mening en neemt zij het woord. Wanneer er gestemd moet worden, stemmen wij als Historia binnen CORaaL.

Dat deze vergadering best heftig kan zijn soms wordt bevestigd door het feit dat de pastabeker of het Thaïs eten al snel aan de kant gezet moet worden bij de aanvang van deze vergadering. Al snel kan er discussie ontstaan of worden er belangrijke opmerkingen gemaakt die in ons persoonlijk verslag moeten worden opgenomen.

Food of the day: Thaïs/Viëtnamees/Pasta

WEEK 2

  • Maandag: 18-20h: Onderwijsvergadering (OV)

Enkele keren per semester vindt er (meestal) op maandag een Onderwijsvergadering van Historia plaats tussen 18 en 20h. Deze vergadering bereidt vooral de POC van die vrijdag voor. Op dit moment hebben de studenten de mogelijkheid om hun mening te geven over verschillende dossiers wat betreft de opleiding. Vaak gaat het over programmawijzigingen maar ook de evaluatie van de startersdagen kan op de agenda van de OV staan. Omdat deze vergadering tijdens etenstijd valt, bieden we de studenten overheerlijke croques en vaak ook een drankje aan. Wees zeker aanwezig op de volgende OV!

Food of the day: Croques

  • Maandag 20h-…h: Kringvergadering (KV)

Elke maandag vindt er een vergadering plaats waar alle praesidiumleden van Historia aanwezig zijn. Alle functies geven een woordje uitleg over de voorbije week en dus ook wij als Team Onderwijs. Omdat we het belangrijk vinden dat alle studenten op de hoogte zijn van de veranderingen en beslissingen in de onderwijswereld delen we de belangrijkste informatie mee op de Facebook-groep Historia Onderwijs. Op de KV gaan we soms nog iets dieper in op bepaalde thema’s en vertellen we al wel eens een leuke anekdote. Drinken uit Fakbar Letteren kan op deze vergadering niet ontbreken… Ook al spreiden we onze informatiemededeling meer over verschillende media, toch moeten we af en toe onze kelen kunnen smeren, toch? 😉

Food of the day: drinken uit dé Fak

  • Donderdag: 9-14h: Onderwijsonderonsje

De week waarin er geen CORaaL en Stura plaatsvindt, komt vaak wel de POC samen. Ter voorbereiding van deze vergadering organiseren wij de reeds besproken OV. De meningen en bedenkingen die op die vergadering naar boven kwamen bespreken we met een theetje in de hand op ons wekelijks onderwijsonderonsje. We bespreken de resultaten en verdiepen ons nog eens extra in de dossiers.

Food of the day: Thee & broodje

  • Vrijdag: 13-15h: Permanente Onderwijscommissie (POC)

Enkele keren per semester komt de POC samen. Hierin zetelen onderwijsvertegenwoordigers van verschillende fases en onderdelen van onze opleiding, proffen, praktijkassistenten, monitoren etc. in. U kan het zich al inbeelden dat dit soms een heel entertainende vergadering kan zijn. De meningen van de verschillende partijen worden hier naast elkaar gelegd en er wordt gekeken naar compromis indien deze ver uit elkaar zouden liggen. Vaak worden op deze vergaderingen programmawijzigingen besproken maar ook wijzigingen van examenvormen van vakken, excursies, evaluaties etc. kunnen op de agenda van de POC staan. Naast een gevonden compromis houden de verse wafels van de markt de verschillende partijen tevreden. 😉

Food of the day: Wafels van de markt

De onderwijswereld is dus een zeer uitgebreid en interessant terrein. Naast tips voor goede broodjes, pasta en Thaïs kan je ons zeker en vast aanspreken over problemen op niveau van de opleiding, faculteit en universiteit. Aarzel zeker niet, we bijten enkel en alleen in ons vergaderfood 😉 Houd ook Historia Onderwijs in de gaten en wees aanwezig op de Onderwijsvergaderingen. Op die manier ben je op de hoogte van wat er in opleiding speelt en kan je de inspraak die je weldegelijk bezit benutten.

Wonderwijze groetjes

Pepijn en Ellen

Geef een reactie