Waarom Pokémon voor Marxisten is

Wellicht bent u ook opgegroeid met Pokémon en heeft u mooie herinneringen hieraan. U zag de serie, de films, speelde de spelletjes of wisselde Pokémonkaarten uit op de speelplaats van uw lagere school. Op het eerste zicht lijkt het concept ‘Pokémon’ allemaal heel onschuldig, maar onlangs kwam ik tot het besef dat Pokémon simpelweg Marxistisch gedachtengoed is. Een onthutsende ontdekking die ik maar al te graag met u deel. Aangezien Marxisme meerdere interpretaties kan hebben, verduidelijk ik u dat de interpretatie die hier geldt die van het rijp socialisme of communisme is.

In de eerste instantie is de link tussen de Pokémoncenters en het communisme rap gelegd. In zo’n center kun je immers je Pokémon gratis(!) op krachten laten komen en bovendien zag elk centrum in de serie er  exact hetzelfde uit. Maar er is meer… In elk centrum wordt Ash Ketchum geholpen door een zuster Joy. Toevallig altijd een dame met dezelfde kleding, uiterlijke kenmerken en stem. Uiteraard is dit een verwijzing naar de onderdrukking van de liberale zelfexpressie die onder het rijp socialistisch regime van Stalin ook prominent aanwezig was. Wellicht zagen de verpleegsters onder Stalin er dus ongeveer het zelfde uit. Diezelfde repressie kunnen we ook zien bij de politieagenten die er eveneens allemaal hetzelfde uitzien. Luiheid bij de tekenaars denkt u vast, maar vanzelfsprekend is dit niet de enige parallel met het Marxisme of Sovjet regime. Ten tweede kan er ook een opvallende link aangetoond worden tussen Stalin en het hoofdpersonage Ash Ketchum om een aantal redenen. Om te beginnen zuiverde Ash net als Stalin voortdurend zijn entourage. Telkens wanner hij de Pokémon League verloor vielen een aantal van vrienden weg en werden vervangen door anderen, zo ging dit een hele poos door. Wellicht liet Ash deze, zoals Stalin, ombrengen omdat niet alles lukte volgens plan of gewoonweg uit paranoia. Wie zou het weten… Verder is de naam ‘Ash Ketchum’ een anagram voor ‘mustache’ en laat het niet toevallig zijn dat een zekere Joseph Stalin kan gezien worden als de grote trendzetter en trotse eigenaar van een mustache. Bovendien vangt Ash verscheidende Pokémon tegen hun wil en laat ze voor hem werken. De goelag van Stalin heeft hetzelfde idee als fundament, beide hadden de slogan “Gonna catch ‘em all”.

Om te beginnen zuiverde Ash net als Stalin voortdurend zijn entourage.

Daarnaast is Team Rocket ook nog een vast element in de (kinder)serie. Wanneer men het drietal aandachtig bestudeert, kan men niets anders vaststellen dat zij de verpersoonlijking zijn van het kapitalisme. Jessy, James en Meoth worden immers allemaal gedreven door puur winstbelang of de gedachte aan rijkdom en raken dan ook vaak in complete extase wanneer zij hun poten kunnen leggen op iets kostbaar. Het is dan ook uiterst symbolisch dat ze altijd de hemel ingeschoten worden door Stalin, euhm ik bedoel Ash, aan het einde van elke aflevering. Het gaat hier dus ongetwijfeld om straight to the point Sovjetpropaganda. Hoewel de serie pas uitkwam in 1996, dus na de Koude Oorlog, was het idee wellicht juist in de context van dat conflict ontwikkeld door Gorbatsjov. Hij kon echter niet voorzien dat zijn rijk rapper aan zijn einde kwam dan hij had gedacht. Hierdoor kan het Pokémonwapen niet tijdens de Koude Oorlog gelanceerd worden. Verder had het idee van Pokémonkaarten uitwisselen, vooral populair rond de jaren 2000, waarschijnlijk tot doel om de kinderen van het onfortuinlijke proletariaat al voor te bereiden op ruilhandel en geld dus achter wegen te laten. Juffen die op de speelplaats vaak onverwachts zulke kaarten afpakten leerden overigens de kinderen dat belastingen iets doodnormaal was en werden kleuters dus al vanaf jonge leeftijd geïndoctrineerd. In diezelfde jaren was er in België een paarse regering aan de macht, ik wil niets insinueren maar wellicht gebeurde dit omwille van hun onderwijsbeleid.

Als u het mij toestaat zou ik mijn vergelijking willen eindigen met een laatste inzicht. Als u de alle afleveringen van Pokémon heeft gezien (die dus over jaren en jaren verspreid zijn) valt het u wellicht op dat het uiterlijk van de personages niet veranderde. Ze werden niet dikker of groter en velen maakten precies niet eens een puberteit mee. Net zoals veel personen in de in Sovjet-Unie geraakten de Pokémonhelden wellicht al in seizoen 1 ondervoed waardoor de normale groei en dus bij sommigen ook de puberteit afgeremd werd. Voilà, ik zou nog uren kunnen doorgaan maar ik denk dat u stilletjes aan begint te beseffen dat deze parallellen alles behalve toevallig zijn. Zo ziet u maar weer dat vandaag de dag niets is wat het lijkt.

The following two tabs change content below.

Robbe Verbrugge

Laatste berichten van Robbe Verbrugge (toon alles)

Robbe Verbrugge
Robbe Verbrugge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *