Wannes’ tips and tricks during Corona

Woensdag 25 Maart 2020. Ondertussen is het alweer twaalf dagen geleden dat de eerste Belgische maatregelen genomen werden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ik herinner het mij helder. Terwijl het gonsde van de geruchten over de nationale veiligheidsraad, zat ik met een aantal historia-maatjes in de praatkamer te plannen hoe we gewoon de Fak als quarantainekwartier zouden inrichten wanneer de kak de ventilator zou raken (vrije vertaling van een sappig Engels spreekwoord, nvdr). Toen kwam er nieuws uit de Fak: om 12 uur ging het café dicht.

Plots was het echt. Die avond was de sfeer in de Fak fantastisch, en om van te blèten. Het idee dat de fak drie weken dicht zou zijn (ja, die maatregelen waren ‘tot 31 maart’…), was voor alle aanwezigen een bijzonder zure appel.

Nu zijn we twaalf dagen verder, en de schok van de eerste dagen is verwerkt. De onzekerheid maakt plaats voor het besef dat de huidige situatie nog lang gaat duren. Hoé lang is uiteraard onzeker, maar ondanks dat de lessen voor het hele semester online zullen doorgaan, blijf ik toch hopen dat de Fak dit semester nog terug open kan. Eén ding is echter zeker: het zal nog even duren. Dus moeten we ons aanpassen aan deze nieuwe, ongemakkelijke situatie.

Een gouden raad die ik overal tegenkwam: houdt een vaste routine aan. Ik kan stellen dat ik deze raad met stip heb opgevolgd: elke avond om drie uur in mijn nest, en pas om 12 uur er weer uit. Van die artikels heb ik namelijk nooit meer gelezen dan de titel, en die vertelt niets over wélke routine je nu net moet volgen. Toen ik bij een vriend reflecteerde over deze levensstijl, stelde hij me echter gerust: uiteindelijk verschilde die toch niet veel van een gewone week als fakv? Uiteraard had hij een punt.

ofwel zit je thuis, iets wat je waarschijnlijk al even niet meer gewend bent, ofwel op een eerder verlaten kot. Voor wie zich in die situaties bevindt, heb ik toch twee goede (?) tips.

Ik moet toegeven dat het voor mij allemaal wat gemakkelijker valt dan voor veel andere studenten. Ik ben het gewoon om tijdens de examens in Leuven te blijven, dus deze situatie is niet helemaal nieuw voor me. Daarbij zijn veel van mijn kotgenoten geneeskundestudenten die gewoon verder doen met hun stage, dus ik heb wel wat gezelschap. Eigenlijk zie ik door de quarantaine mijn kotgenoten meer dan ervoor. Voor velen zal dat niet het geval zijn: ofwel zit je thuis, iets wat je waarschijnlijk al even niet meer gewend bent, ofwel op een eerder verlaten kot. Voor wie zich in die situaties bevindt, heb ik toch twee goede (?) tips.

De eerste is een shameless plug: gebruik de Letteren Lockdown Discord! Ja, ik ben vooringenomen (ik heb het ding gemaakt), dus korrel je zout naarmate je me vertrouwt. Maar toch: Het is een app waarmee je in groep berichten kan sturen, babbelen of videocallen, het is minder belastend voor je apparaat dan skype en aangezien er al een hele hoop bekenden in de discord zitten, is er altijd wel iemand om mee te praten. Een beetje alsof je de Fak zou binnenwandelen dus. Daarnaast komen er heel binnenkort ook nieuwe activiteiten van Historia online, en die zullen voor een deel via discord georganiseerd worden. Je kan daarnaast de server ook gebruiken voor groepswerken of gewoon om met vrienden het lesmateriaal samen te overlopen. En je kan er pokemons vangen!

De tweede tip is minder simpel: zoek iets waar je je in kan verdiepen. Om dit te verduidelijken, deel ik even mijn ervaring met het maken van voorgenoemde discordserver. Het gekke is: voor het hele coronagebeuren had ik discord slechts één keer gebruikt. Het stond wel nog op mijn pc, en toen het duidelijk werd wat een lockdown zou inhouden, dacht ik dat het misschien een handig communicatiemiddel kon zijn voor Historia. Al snel schuimde ik het internet af op zoek naar video’s en reddit-draadjes met tips over zo’n server, hoe je die kan organiseren, hoe je bepaalde delen kan afschermen of een welkomstbericht kan plaatsen, hoe je een videocall mogelijk maakt… Ondertussen had ik een server gemaakt voor mijn vriendengroep, de leidingsploeg van mijn chiro en voor Historia. Het was een proces van trial-and-error, en het was verre van efficiënt. Achteraf bekeken heb ik veel dubbel werk gedaan. Maar tijdens het hele proces heb ik een hoop dingen bijgeleerd en vooral: ik heb me een week lang niet verveeld.

Dus als je na het bijhouden van de lessen, het schrijven aan je papers en de occasionele skypesessie nog tijd over hebt (gezien de huidige situatie, hoogstwaarschijnlijk nog enkele uren per dag), kan het nuttig zijn om te zoeken naar iets waar je je in kan verdiepen. Een programmeertaal leren, breien, beginnen trainen voor de 24-urenloop, groenten of kruiden kweken… In tegenstelling tot Netflix of Youtube, die je passief bezig houden, kan het leren van iets nieuws veel voldoening geven. Wie weet brengt het later nog iets op, wanneer ons geschiedenisdiploma dan toch enkel een snelweg naar de MacDonald’s blijkt te zijn.

Geef een reactie