Wat ik heb geleerd tijdens deze lockdown: deel 1

Vrijdag 13 maart ging het land gedeeltelijk in lockdown en niet lang daarna in een volledige lockdown. Aangezien al vroeg werd gezegd dat zo’n quarantaine enkele weken en zelfs maanden kon duren, had ik mezelf al vanaf dag 1 beloofd om van deze isolatie het beste te maken. Ik probeerde dit namelijk te zien als een opportuniteit om mezelf te ontwikkelen tot een beter persoon. Aangezien ik 7 minuten na dit inzicht besefte dat er absoluut geen mogelijkheid was om van mezelf een beter mens te maken en dat mijn keuzes uit het verleden zo onbetamelijk zijn dat er geen weg terug is, besloot ik maar gewoon wat kleine dingetjes bij te leren om mezelf bezig te houden. Elke week zet ik mezelf bijgevolg aan om minstens drie nieuwe dingen op te steken. Jullie lezers krijgen nu de exclusieve kans om mij te volgen in deze queeste naar welbehagen. Enjoy!

1.Koken

Sommige grappenmakers zouden mij wel een prinses noemen, maar het woord keukenprinses zal niet uit hun mond komen vrees ik. Na 2 jaar in Leuven op kot heb ik mezelf kunnen aanleren om slechts een omeletje te maken en een groenteburger te bakken. Voor de rest is het steeds microgolfeten en alma geweest. Het vooruitzicht van vier weken niks doen, doet echter vreemde dingen met een mens en ik besefte dat er maar 1 juiste manier was om de verveling te bestrijden: op YouTube Gordon Ramsay mensen zien uitkafferen in Kitchen Nightmares. Na meer dan drie uur lang op de eerste dag quarantaine meerdere filmpjes te bekijken, was het echter vreemd om te beseffen dat voedsel niet altijd uit een pakske moest komen. Er zijn weliswaar andere manieren om eten te verkrijgen, namelijk door het zelf (!) te maken. Het idee kwam hierdoor bij mij op om dit zelf ook eens te proberen. Sinds zaterdag help ik bijgevolg mijn moeder elke dag met het eten. Gegeven, tot nu toe heb ik niet meer kunnen doen dan patatten schillen en groentjes snijden, maar het is een begin. Elke dag de kookkunsten van mijn moeder bestuderen, geeft me effectief kennis bij. Kennis die ik hopelijk tot lang na de quarantaine kan toepassen.

2. Mentale balans

Het is niet dat ik per se een ongebalanceerd persoon ben, maar zo’n plotse isolatie doet niemand echt goed. Van de ene dag op de andere valt je dagelijkse sociale contact weg en ben je verplicht om alleen of met steeds dezelfde mensen rond te hangen. Ik merkte na 2 dagen al frustratie, ongemak en narigheid. Geen vrienden meer die ik kon voorzien van sarcastische opmerkingen of geen manier meer om mijn ongenoegen steeds te uiten aan deze mensen. Een intelligenter iemand dan ik zou zich afvragen waarom zo’n persoon überhaupt nog vrienden heeft. Toch zijn er verschillende sociale kringen die mijn aanwezigheid aanvaarden (ik zei niets over appreciëren). Wat nu wanneer die kringen wegvallen? Wat nu met die isolatie? Een extravert iemand als ik is niet gemaakt voor zulke situaties als deze, toch moet er mee worden omgegaan. Er zijn gelukkig enkele programma’s op tv die helpen tegen de eenzaamheid: zo kan het Vier-programma “#Corona2020” heel opluchtend werken als je wat terneergeslagen bent, maar ook het gelijkaardig VTM-programma “Blijf in uw kot” kan opluchtend zijn, toch als je wat geconstipeerd bent. Een andere manier om het soms alomtegenwoordig pessimisme te bestrijden is om de twee dagen een lijstje op te stellen van 5 dingen die je apprecieert in het leven. Om niet al te sentimenteel te willen zijn, ziet mijn lijstje er als het volgende uit: Muziek, vrienden, familie, passievruchten & wijn.

3.Origami’s maken

Als je in deze dagen niets nuttigs te doen hebt – of juist wel maar geen zin hebt om het effectief te volbrengen – is het belangrijk om je focus ergens op te leggen. Het is niet voor niets dat enkele filosofen beweren dat verveling erger zou zijn dan de dood. Een handige manier om deze verveling te verhelpen is door origami’s maken. Het is een leuk klusje dat wat tijd vergt om te leren, maar welke voor leuke resultaten kan zorgen. De eerste dag dat ik het probeerde, trok het werkje op geen hol. De volgende dag was het al wat beter, maar was het nog steeds papierverspilling. Na een week zijn mijn werkjes al wat degelijker geworden. De tijd gaat zo eveneens vooruit en als het resultaat er is, ben je wel trots op je eigen werk.

Dit waren dus de drie dingen die ik deze week geleerd heb. Volgende week komt er weer een hele nieuwe resem. Hier zijn alvast enkele dingen waarover ik nog aan het nadenken ben om te leren: mijn eigen haar knippen, mahjong leren, sterrenbeelden herkennen, vriendelijk zijn, beeldhouwen en minder commentaar geven. Mochten jullie iets aanbevelen, mogen jullie mij altijd iets laten weten (alsof ik ga luisteren, laat staan antwoorden).

The following two tabs change content below.

alec.verhaeren

Laatste berichten van alec.verhaeren (toon alles)

alec.verhaeren
alec.verhaeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *