Beerreviews Kring Historia

Volgende week organiseert Kring Historia een biertasting voor de studenten geschiedenis die momenteel vastzitten op hun kot. Op deze activiteit proef je meerdere biersoorten in het aangename gezelschap van andere digitale vriendjes (diegene die we dan recenseren zijn andere bieren, dus niet die in dit artikel te zien zijn). Ter voorbereiding hiervan, plaatsen we enkele reviews van bekende en minder bekende biertjes. Wil je deelnemen aan dit digitale evenement van volgende week? Schrijf je dan in via deze link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdbWiMe3X_Afo90eI_vraBK8R7Yb-1kGgkzdPnDh5Pe-TQvCA/viewform?usp=sf_link .
De exacte datum zal nog volgen. Het zal bovendien doorgaan via de app Zoom.us.

Cara pils

Nuttige achtergrondinformatie: Aah Cara pils, onlosmakelijk verbonden met de bakermat der marginaliteit: Het Tintelende Tienen. Niet toevallig de geboortestad van grote figuren als wijlen Johny Voners en de alom bekende Milan Vandermeulen. De reputatie die dit biertje heeft opgebouwd doorheen de jaren is indrukwekkend, in heel het land bekend en enkel overtroffen door Kaiser.

Beschrijving: Een blond biertje met een alcoholpercentage schommelend tussen 4,4% en 5%  en een lichte ondergisting. De subtiele nasmaak van afwaswater zet de gemiddelde inwoner van de Driehoek snel aan de kant

Wijze van inschenken: Deze budgetpils, die bij voorkeur uit blik geconsumeerd wordt, is voor deze review gedronken uit fles. Ijskoud drinken is de boodschap, net zoals bij gewone pils is Cara niet te drinken als het lauw is. In tegenstelling tot haar reputatie van ‘ondrinkbaar rioolwater’ bij de hogere lagen van de samenleving is deze charmante pils van Colruyt zeker niet slecht. Een goed moment om Cara te drinken is bijvoorbeeld een zomerfestival alsook ieder tuinfeest georganiseerd door jongeren in een leeftijdsgroep van 16 tot 36. De pauperchampagne heeft in deze review haar grootste troef nog niet uitgespeeld: prijs. In tegenstelling tot andere Belgische bieren kost Cara u slechts 34 cent per blik van 33cl, de beste prijs op de markt.

Beoordeling:  Cara heeft dus,voor ons als studenten, de beste prijs-kwaliteit ratio en is daarmee de beste keuze op de markt. Ik geef deze pils persoonlijk 4 sterren; 4 voor de goeie momenten die ik ermee beleefd heb, 0 voor de smaak. Dan resten mij tot slot enkel nog deze woorden: “Tis Cara,trut!”

Jupiler

Nuttige achtergrondinformatie: Jupiler, het klinkt u allen waarschijnlijk bekend in de oren. Naast het feit dat haar naam geassocieerd is aan de naam van de eerste divisie van het Belgische voetbal, namelijk de Jupiler Pro League, is het waarschijnlijk ook het meest bekende in het landschap van het Belgische pilsbier. Haar marktaandeel van 52% bevestigt deze stelling. Ze wordt gebrouwen in de brouwerij Piedboeuf in Jupille-sur-Meuse, een deelgemeente van Luik. De brouwerij is een onderdeel van de multinational AB-Inbev; ze kwam in 1966 op de markt.

Beschijving: Deze pils heeft een goudgele kleur (vandaar de naam blond bier) en heeft een alcoholpercentage van 5,2%. Dankzij haar bitterzachte smaak en haar fris karakter is het een toegankelijk bier. Uit ervaring vind ik dat ze een gelijkaardige smaak heeft dan de Stella (Artois), een ander pils gebrouwen door dezelfde groep in Leuven. Stella Artois is een pils dat eveneens zeer toegankelijk is en veeleer wordt geapprecieerd in het Leuvense (uitgaansleven), wel is het hoofdzakelijk bedoeld voor export.

Wijze van inschenken: Zoals elke pils moet je haar wel leren degusteren uiteraard, liefst zo koel mogelijk (3°C is de optimale temperatuur) en in het bijzijn van vrienden, op een terrasje bijvoorbeeld, zal ze nog beter smaken. Het is ook het eerste bier dat bij me opkomt in de zomer, als het seizoen van de barbecues weer aangebroken is!

Beoordeling:Conclusie: zeker het proeven waard want (niet alleen) mannen weten waarom!!

Corona Extra

Nuttige achtergrondinformatie: Ik ga het u eerlijk vertellen: Ik ben voor dit bier uit quarantaine gegaan. Hoe kon ik ook anders? In deze eenzame, afgezonderde periode kan enkel bier de goede moed erin houden en waarom geen bier dat nu al drie weken wordt aangeprezen op de nationale televisie? Ik vluchtte dan ook snel naar mijn lokale door hamsteraars geteisterde supermarkt, schoof rustig aan tussen zo’n 50 andere mensen (op 1,5 meter afstand want ik ben verstandig) in de hoop dit Mexicaanse goud te bemachtigen. Het lot lachte mij toe en er was nog één pakketje…

Review: Woorden kunnen deze innemende ervaring niet beschrijven. Hoe verwoordt men immers die mystieke biermist die opstijgt tijdens het openen van de fles, die witgele kleur die als een rivier van goud in mijn glas vloeit, die innemende passionele geuren die binnendringen tot in de ziel,… De fles bevat een lichte 4,5% wat niet te zwaar is, noch te licht. De ideale huiselijke lager. En de smaak! Ooooh de smaak! Dit prachtige goudgele biertje geniet van een zachte lichtzoete smaak en noten van granen, hop, mais en gefermenteerde vleermuis. Elke sip brengt je ver weg naar een land van genot en bierlijke rijkdom. Kortom: 33,5% goddelijke zaligheid.

Maar dankzij de fucking corona is de fak gesloten dus fuck you corona extra: 0 sterren.

Tripel Karmeliet

Nuttige achtergrondinformatie: Tripel Karmeliet is een blond biertje geproduceerd door Brouwerij Bosteels te Buggenhout, die in handen is van AB InBev. Het heeft een alcoholpercentage van 8,4%. Hoewel het flesje de datum 1679 meegeeft, is het bier pas in 1996 voor het eerst ontwikkeld door de brouwerij. De datum verwijst naar het jaar waarin monniken uit Dendermonde, meer bepaald de Karmelieten, een vroegere vorm van het recept voor het eerst hadden ontwikkeld.

Ingrediënten: Het bier volgt een drie granen-recept: gerst, haver en tarwe. Het medegebruik van deze laatste twee ingrediënten maakt het tot een speciale vorm van een tripel. De gehanteerde huisgist geeft het bier eveneens een fruitige smaak, dat iets weggeeft van vanille en banaan.

Wijze van inschenken: Houd het Karmelietglas vast op 45 graden en neem het flesje horizontaal bij de hand. Schenk het bier in terwijl je het glas langzaam tot een verticale positie brengt, waarbij het bier geleidelijk aan in het midden wordt ingeschonken. Als er te weinig schuim ontstaat, houd je het glas best dichter bij de bierfles. Het is goed ingeschonken wanneer het bier zich wat onder het logo bevindt en het schuim helemaal tot aan de glasrand komt.

Review: Na de reviews van plebejische alcoholconsumpties, betaamt het een online magazine van stand om een wat weelderig biertje te recenseren. Wanneer deze drank de smaakpapillen prikkelt bij het nippen, merk je allereerst haar fruitigheid. Een smaak die je doet denken aan de zomerse gerstvelden van Frankrijk, die de barre winter van voorheen doen vergeten. Na dit tafereel volgt een aangename doch stevige bittere smaak, alsof je grootmoeder je plots een mep op je tastende vingers geeft wanneer je het oh zo begeerde koekjesdoos in de kast tracht te reiken. Deze smaak blijft nog even nazinderen, dit terwijl je de kracht van een Japanse tyfoon in je mond aanvoelt die zich reeds heeft aangekondigd in het midden van het actief drankje. De climax wordt bijgevolg beëindigd met dezelfde panache als deze tomeloos pompeuze schrijfstijl & abusief metafoorgebruik. Het zou dus spijtig zijn mocht je met dit drankje ontdekken dat je smaakvermogen is aangetast door een besmetting met het coronavirus. Een welverdiende 5 sterren.

Vicaris Tripel

Beschrijving Biertje: Vicaris Tripel is een elegant uitgebalanceerd zacht bier met een fruitige toets. Het bier is niet uitgesproken bitter en niet overdreven zoet, waardoor het zeer toegankelijk is voor zowel de geoefende als de niet-geoefende bierliefhebber. De heerlijke afdronk is het resultaat van een rijke hop- en moutsmaak. Vicaris Tripel wordt gemaakt op basis van één moutsoort en zonder toevoeging van andere kruiden dan hop.

Voorinformatie: … staat op het etiket, dus het zal wel een lekker biertje zijn, dacht ik. De zelfpromotie wordt ondersteund door het feit dat het bier al meteen toen het op de markt kwam, een prijs won. Ook DeMorgen prijst het bier aan in hun artikel uit 2006. “Vicaris Tripel vormt een mooi, heel stabiel en wandklevend schuim” kan ik bevestigen: het heeft even geduurd voor mijn triestig geschonken biertje weer zichtbaar was in de 0.5l Historia cantusmok™, die ik, om de moed er in te houden, toch maar wou gebruiken voor een pint van 0.33l.

Review: Of hij inderdaad een mooi evenwicht vindt tussen Westmalle Tripel en Duvel, of naar fijne peren ruikt, daar heb ik zo mijn twijfels over. Misschien ligt het aan een gebrekkig reukorgaan, maar van die sappige fruitsoort heb ik in dit brouwsel weinig teruggevonden. Misschien maar best, want ik lust geen peren. Wat wel klopt, is dat het ‘droog en bitter afrondt’, wat verschrikkelijk klinkt, maar niet slecht smaakt. Het ‘overvolle mondgevoel’ heb ik evenwel gemist, ik vond het bier net diepgang missen. Ofwel kwam dat door de overheersende afdronk.

Je ziet: ik ben geen kenner en ik weet niet waar sommige fijnproevers ‘eloquente’ uitdrukkingen als ‘een toets van septemberse ochtenddauw in een vroegwinters naaldwoud’ vandaan halen (ergens onderaan het lichaam vermoedelijk), maar ik kan je wel zeggen hoe ik het vond: niet slecht. Maar we moeten er nu ook geen ruimte voor vrijmaken in de Fakfrigo’s.

Maar dat is natuurlijk mijn mening. Ben je het grondig met mij oneens? Of wil je gewoon even meehaten op pretentieuze proefpersonen? X om X uur doen we een discord-proefsessie, dus kom zeker eens digitaal bijzitten.

[1] “Vicaris en de vier Heemsdochters,” De Morgen, November 4, 2006, https://www.demorgen.be/gs-bd2fa1cf.

Geef een reactie