CuDi’s Boekentips

Of je nu langskomt voor het ietwat droge A concise History of History, een mooie doch zware Putzger Historischer Weltatlas, of nog in sprookjes gelooft en hoopt een exemplaar van The Open Empire op de kop te kunnen tikken, één ding is zeker: je zal team CuDi altijd aantreffen in de omgeving van boeken. Aangezien we vermoedden dat minister De Block met haar fameuze uitspraak “Blijf in uw kot!” niet doelde op het CuDi-kot, hebben wij onze tweede thuis met al zijn boeken echter al enkele weken niet meer gezien. Desondanks willen we jullie ook van op afstand niet teleurstellen, en geven we jullie graag alle vier een boekentip mee om de saaie lockdown-uurtjes te verdrijven.

Veerle: Choose Your Own Apocalypse with Kim Jong-un & Friends – Rob Sears

Er zijn tijdens deze periode twee soorten mensen. Ten eerste de groep die niets te doen heeft en opeens de tijd vindt om nieuwe hobby’s te zoeken of hun hele boekenplank eindelijk eens te kunnen lezen. Ten tweede heb je de mensen die dit gevoel niet hebben en zelfs te weinig tijd hebben om opeens elke dag te aperitieven via videochat. Voor deze tweede groep is het boek dat ik wil aanraden perfect. Choose Your Own Apocalypse with Kim Jong-un & Friends van Rob Sears neemt niet al te veel tijd in beslag, maar tovert wel een lach op je gezicht 😉. Let op: verwacht zeker geen literatuur van de bovenste plank!

Op de eerste bladzijden schetst Sears de situatie waarin jij je bevindt. Als werknemer bij de Verenigde Naties, stuurt je baas jou op Kerstmis naar Noord-Korea om daar, samen met Kim Jong-un een crisissituatie op te lossen. Hierna volgen enkele situaties waarbij je telkens een keuze moet maken in de plaats van je personage. Naast deze keuzes staat een paginanummer zodat je het gevolg van je keuze kan ondervinden. Met andere woorden, je beslist zelf de verloop van het verhaal. Zo las ik het boek al drie keer tijdens de lockdown en telkens eindigde het verhaal anders! Je moet echter wel oppassen met wat je zegt tegen Kim, hij is snel op zijn tenen getrapt…

Kort samengevat: Choose Your Own Apocalypse is een grappig, maar luchtig boek om te lezen als de corona maatregelen eventjes teveel worden. Het duurt niet lang om ‘uit’ te lezen én je kan meerdere keren opnieuw beginnen lezen zonder hetzelfde verhaal te beleven. Zeker een aanrader!

Klaas: Het Huis van de Moskee – Kader Abdolah

Ik zat op de tweede rij helemaal rechts tegen de muur terwijl een dikke strontvlieg tegen het bord bleef aanvliegen. Het laatste lesuur van een slopende dinsdag ging van start en mevrouw Maes, onze leerkracht Nederlands in het vijfde jaar, kwam met een zware winkelzak de klas binnen geschuifeld terwijl een warme aprilzon het klaslokaal binnen scheen. Het stof van de oude gordijnen glinsterde in de zonnestralen. Na enkele minuten bleek dat in die winkelzak leesvoer zat voor onze hele klas, waaronder enkele exemplaren van een roman getiteld Het huis van de moskee, een geesteskind van Kader Abdolah. Met zijn dikke 400 pagina’s werd het boek aan de kant gelaten door de meeste leerlingen, maar toen de gehele stapel me bereikte stak ik een exemplaar met lichte tegenzin in mijn boekentas. De opdracht was simpel: lees en bespreek het werk. Met later op de dag thuis te komen en mijn rugzak leeg te maken stuitte ik op Abdolahs werk dat al in mijn vergetelheid geraakt was. Mijn lege schoolagenda en een vlaag van verveling zetten me aan om Het huis van de moskee open te slaan en voor ik het wist sloeg ik het enkele dagen later weer toe met een heerlijke voldoening en een aangewakkerde fascinatie voor het exotische Iran dat bleef groeien helemaal tot in deze miserabele Coronatijden.

Het mag dus al deels duidelijk zijn waarom ik dit boek met jullie meedeel en ten zeerste aanraad. Het is niet enkel een zeer aantrekkelijk werk dat vlot leest, maar voor een roman ook enorm leerrijk betreffende de recente geschiedenis van Iran. De Iraanse balling Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani schreef Het huis van de moskee onder het pseudoniem Kader Abdolah. Hij baseerde zijn werk op zijn eigen ervaringen als Iraanse balling toen hij in 1988 vluchtte voor het bewind van Ayatollah Khomeini. Het verhaal speelt zich af in de overgang van een Iran onder de Sjah waarin de eerste technologie ontspruitte naar een radicaal religieus geïnspireerd bewind onder Khomeini vanaf 1979. De tapijthandelaar Aga Djan, die met zijn familie in het huis van de moskee woont, staat centraal. Op een aangrijpende manier gaat het verloop van zijn leven en familie verder terwijl Iran een radicale transformatie doorgaat. Ik kan bij deze eindigen met een klassieke afsluiter als ‘vriend wordt vijand in dit meeslepende plot’ en wens jullie zeer veel leesplezier, fascinatie en inspiratie toe.

Lisa: Mannen Zonder Vrouw – Haruki Murakami

Toegegeven, ik kocht dit boek vooral omdat de naam van de auteur zo goed klinkt en gelukkig viel het helemaal niet tegen. Mannen Zonder Vrouw van de Japanse schrijver Haruki Murakami is een verzameling kortverhalen over – je raadt het nooit – mannen die geen vrouw hebben. Ze zijn jong of oud, hebben liefdesverdriet of zijn op zoek naar de liefde, maar allemaal zijn ze eenzaam en missen ze liefde. Murakami hanteert een bijzondere stijl en de verhalen hebben vreemde kantjes. Deze bundel is het perfecte boek om mee te beginnen als je nog niets van Murakami hebt gelezen. Geen fan van dikke boeken? Of niet al te veel tijd? Dan is dit echt een aanrader. Er zijn zeven kortverhalen die elk snel zijn uitgelezen, en die je zeker zullen boeien. Ook voor fervente lezers die eens iets nieuws willen ontdekken, is dit zeker een goede keuze!

Erik: Saeculum – Ursula Poznanski

Eén van de mooiste aspecten van mijn eerste jaar geschiedenis waren ongetwijfeld de begeesterende colleges van Brigitte Meijns iedere donderdagavond. Mijn schrijfhand stapte dan wel telkens weer naar de vakbond omdat hij tot het uiterste gedreven werd door het verschroeiende tempo van dat sappige West-Vlaamse accent, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de verhalen over incest, broedermoord en de kamelen van de sultan. Wie van ons droomde er op die momenten niet eens weg, zich afvragend hoe het geweest zou zijn om te leven in de middeleeuwen? Persoonlijk trok ik meestal de conclusie dat dat leven in 99% van de gevallen onaangenaam, oneerlijk en vooral heel kort zou zijn. In Saeculum ziet een groep Duitse studenten echter vooral veel charmes in het middeleeuwse bestaan en ze nemen de proef dan ook graag op de som. Ze laten al het hedendaagse comfort achter zich en trekken zich voor een paar dagen terug in een afgelegen bos om daar de veertiende eeuw terug tot leven te laten komen. Wat start als een leuk rollenspel krijgt echter al snel een donkere wending, en het duurt niet lang voor de studenten beseffen dat je niet enkel letterlijk de weg kan kwijtraken in een donker bos…

Saeculum is een spannende thriller die leest als een trein. Zoek een comfortabel plekje in je zetel,  zet de stereo op een zacht volume aan, en met de tonen van A Forest van The Cure op de achtergrond word je meegezogen in een verrassend en bloedstollend verhaal, waardoor je ongeacht professor Verberckmoes’ goede raad pas ten vroegste na enkele uren terug overeind komt.

Ziezo! Bij deze hebben jullie vier opties om jullie onproductieve momentjes zo leuk mogelijk op te vullen!
PS: fanmail en liefdesbrieven voor CuDi zijn altijd welkom op cudi.historia@gmail.com 😊

Geef een reactie