Ninove: De Parel aan de Dender

Weg met de misconcepties!

Het is het begin van het academiejaar. Je bent opgedeeld in verschillende groepen en het is tijd voor de introductie. Aan iedereen wordt de vraag gesteld: “En, waar zijde gij vandaan?” Iedereen antwoordt met een normale stad of streek. Maar dan gebeurt hetgeen dat je al maanden vreesde: het is aan jou om te antwoorden. Je siddert en beeft. Je bent bijna aan het wenen en dan zeg je het, met tranen in de ogen en een zwakke stem: “Ninove”. Mensen beginnen spontaan te lachen en te wijzen. Sommigen kijken vol walging naar je, anderen willen je ontwijken. Je sociale status is direct vernietigd.

Dit is spijtig genoeg een vaak voorkomende reactie. Elk jaar lijden duizenden Ninovieters door soortgelijke reacties. Keer op keer worden onze stad -en streekgenoten uitgemaakt als ‘marginalen’ of ‘fascisten’. Het is dus duidelijk eens tijd om aan de mensen te tonen dat Ninove veel meer is dan de achterlijke stad waar iedereen spontaan aan denkt. Weg met de misconcepties!

De Wettels

Hier in Ninove dragen we met trots de bijnaam ‘Wettels’ of ‘Wortelkrabbers’. Dat hebben we te danken aan de vuile Aalstenaars die onze mooie stad aanvielen. In plaats van een sleutel te gebruiken om de poorten te sluiten, pakten we maar een wortel. Want ja, waarom niet? Om een lang verhaal kort te maken, heeft een ezel lekker de wortel opgesmuld en zo konden de Ajuinen onze stad innemen. Sindsdien staat de wortel symbool voor alles wat met Ninove te maken heeft. Andere (minder bekende) bijnamen zijn: Kaffeegieters, Stekskes en de Voddenmannen.

Toeristische attracties

Bent u op zoek naar cultuur dan zal u in Ninove je zeker niet vervelen!

De trots van de stad is zonder twijfel de Abdijkerk. Deze gigantische en onwaarschijnlijk prachtige kerk is een van de grootste barokkerken van België (en er is zeker nooit een misdienaartje misbruikt geweest!). Aansluitend hierbij hebben we de restanten van de oude abdij der Norbertijnen. De ruïnes zijn nog steeds heel mooi te zien en indien u geluk heeft, zal u ook de spontane drugshandels kunnen waarnemen die hier vaak plaatsvinden. Verderop is er ook nog de Abdijpoort, een van de twee resterende poorten.

en er is zeker nooit een misdienaartje misbruikt geweest!

In het centrum hebben we de Graanmarkt. Deze gigantische open plaats is een plek vol plezier en ontspanning. U kunt op de talloze terrasjes genieten van een lekkere frisdrank, een verfrissend glaasje wijn of een smakelijke Witkap. Met een uitzicht op de mooie fonteintjes en de kettingrokende Carapils zuipende marginalen kan u geen beter vakantiegevoel verkrijgen. Verder zijn het winkelcentrum, de Bibliotheek en het Oud Stadhuis ook zeker een bezoekje waard.

Als laatste hebben we uiteraard ook nog de wondermooie, legendarische en prachtige brouwerij. Hier wordt het bier van Ninove gebrouwen: de Witkap. Deze gouden godennectar is HET streekproduct van onze mooie stad. Een van de vele tradities die wij met trots eren is de ‘Witkapzuip’ waarbij alle zestienjarigen maar liefst vijf liter Witkap moeten consumeren om als een waardig lid van de stad te worden aanschouwd. Indien dit niet lukt zal de persoon in kwestie verbannen worden naar de hel of zoals wij het noemen: Aalst.

Ontspanning

Wilt u zich ontspannen in Ninove? Geen probleem! Naast de talloze attracties hebben we ook wondermooie zwembaden, parken en cafeetjes. Kom bijvoorbeeld eens langs in het stadspark. Hier kunt u genieten van de al zeker 6 jaar (!) asbestvrije speeltuin (true story), van het ontspannende beekje en de mooie open grasruimte waar u in de zomer gigantische concerten kunt bijwonen met maar liefst 500 andere toeschouwers!

Het zwembad van Ninove bied ook enorm veel mogelijkheden aan. In het golfbad kunt u genieten van een simulatie waarin u zich bevindt in een gewelddadige storm! Of ga in de wildwaterbaan waar u op snelheden van maar liefst 5km/h de knotsgekke en kronkelende weg afgaat. Wilt u gaan voor de ultieme ontspanning? Dan hebben we de jacuzzi’s. Voor de saaie mensen zijn er ook normale zwembaden.

In Ninove is het café de enige echte plaats waar u de lokale cultuur kunt waarnemen en beleven. Eens u binnenstapt zal de geur van Carapils, Witkap en pakjes chips uw zintuigen overweldigen.  De Ninovieter kan een agressieve houding aannemen dus is het aangeraden om enkele zinnen te leren om hem/haar te kalmeren. Enkele voorbeelden:

  • Er zijn echt veel te veel vreemdelingen tegenwoordig!
  • Ik eet graag eens chocomousse.
  • Die vluchtelingen pakken ons job af!
  • Stomme linkse ratten!

Dit zijn slechts enkele voorbeelden maar zouden u en uw gezin van een onaangename situatie kunnen redden.

Wilt u eerder de marginalen ontwijken dan moet u zeker volgende aanwijzingen volgen:

Mijd winkels zoals de Zeeman en Wibra. Ook het Kruidvat is aangeraden om te vermijden. Let goed op de bierbuiken, die kunnen een indicatie zijn. De geur van bier, woede en depressie kunnen reeds op afstand de aanwezigheid van een marginaal indiceren.

Evenementen

Hier in Ninove genieten we ook van talloze culturele evenementen. Kom bijvoorbeeld eens langs tijdens de zomervakantie om te genieten van de reeds vermelde concerten in het stadspark. Ook hebben we ongelooflijk veel shows in het cultureel centrum waarvan u zal denken: “Dat trok echt op niks.”

Zonder twijfel is het evenement van het jaar carnaval. Sinds 1960 heeft Ninove het beste en mooiste carnaval van Vlaanderen. Alleen Aalstenaars zeggen van niet maar hun mening telt niet. Kom zeker eens langs tijdens deze knotsgekke dagen. U kunt zich verkleden, zingen, dansen en vooral genieten. Drink je buikje vol en ga op een van de vele attracties op de kermis, want zatte mensen en botsauto’s zijn een van de mooiste en meest gezonde mengelingen aller tijden! Voor de meer folkloristische mensen onder ons hebben we ook de Wortelworp, waarbij wortels gegooid worden naar iets (geen idee ben nog nooit geweest).

Bekende personen

Als ik u zou vragen welke Ninovieters u kent, zal u waarschijnlijk eens goed met mij lachen. Een verstaanbare reactie maar toch zijn er wel degelijk bekende personen afkomstig uit onze mooie stad. Misschien wel de meest bekende is Wesley Sonck. Deze voormalige voetballer is onze trots en een echte volksheld. Oh ja, er is ook nog Dr. Frans Hemerijckx die zijn leven gewijd heeft aan het helpen van zieke mensen in Congo en mede heeft gezorgd voor de oprichting van de Damiaanactie. Maar die is veel minder belangrijker dan een voetballer.

De Dender en de Marginale Driehoek

Een artikel over Ninove zou niet compleet zijn zonder de vermelding van de Dender of zoals wij hem noemen ‘den Denjer’. Deze majestueuze rivier is de levenslijn van onze stad. Geniet van de mooie grijze wateren vanop een van de vele bruggen. Probeer zo veel mogelijk gemuteerde vissen te spotten of op de verschillende boten te spugen.

De rivier passeert ook in Aalst, Denderleeuw en Geraardsbergen. Deze steden zijn tevens ook onze aartsvijanden. Ondanks de relaties vormen wij ook met trots de Marginale Driehoek! Blijkbaar zou er ook een gelijknamige driehoek bestaan in Brabant maar dat is gewoon belachelijk. Niemand is zo marginaal als de Denderstreek.

Politiek

Net zoals de Dender moet helaas ook de politieke situatie worden vermeld. U heeft ongetwijfeld al de vooroordelen gehoord. “Da zit daar vol me racisten!” of “Allemaal fascisten daar!” zijn veel voorkomende verwijten. Maar niets is minder waar! Zolang u zich niet over de politiek uitspreekt zal u zonder problemen in Ninove overleven. Doet u dit toch, dan kan ik enkel volgende tips meegeven.

Zegt u dat u voor de PVDA gestemd heeft, dan zal u waarschijnlijk ritueel verbrand worden aan het stadhuis. Hetzelfde geldt voor de socialisten. Stemt u voor de liberalen, dan heeft u een kleine kans op overleving. Stemt u voor de NV-A, dan is er grote kans op overleving. Stemt u op het VB dan weet ik niet waarom u geschiedenis studeert. Stemt u op CD&V dan blijft u best thuis aangezien u al reeds 80 jaar bent.

Natuurlijk moet ook de grote leider van Ninove besproken worden: Guy D’Haeseleer. Mensen denken altijd dat hij een racistische fascist is. Maar komaan, als mensen al niet meer mogen schreeuwen dat ze liever geen vreemdelingen in hun stad hebben of dat ze geen moskee willen, wat mogen we dan nog wel? En daarbij hij staat op de foto met een persoon van Afrikaanse afkomst dus het is wetenschappelijk bewezen dat hij niet racistisch kan zijn!

Conclusie

Na deze kennismaking met de Parel aan de Dender zal het toch duidelijk dat Ninove zo veel meer is dan de stad waar iedereen aan denkt. Het leven draait om zo veel meer dan politiek alleen. Een stad vol plezier, marginalen, cultuur, drugs, prachtige kerken, vervuilde rivieren en spannende politieke discussies. Kom gewoon eens langs en u zal achterover vallen van verbazing. Gelieve dit wel te doen na de pandemie.

Ter afsluiting zou ik graag nog volgende mededeling willen meegeven:

Fuck Aalst.

-Freyr de Smet

Geef een reactie