Daten in coronatijden

Daten in coronatijden, het is allemaal niet zo evident. In tijden van sociale bubbels en knuffelcontacten is het heel moeilijk om in real life relaties aan te gaan met mensen die nog niet kent. Mensen leren kennen, laat staan relaties ontwikkelen wordt daardoor heel moeilijk gemaakt. Daarom trekken steeds meer mensen richting dating apps. Via die apps kan je op veilige manier mensen leren kennen. Maar welke apps bestaan er en welke is het meest gebruiksvriendelijk en interessant? Ik zoek het voor je uit!

Deze week test ik de dating app Bumble. Nog nooit van gehoord? Wel ik ook niet voor ik aan dit artikel begon. Daar zit meteen al een eerste potentieel nadeel. Als niemand weet dat de app bestaat, zullen er dan wel genoeg gebruikers zijn? Volgens Bumble CEO is dat echter geen probleem en heeft de app wereldwijd meer dan 100 miljoen gebruikers. Of die gebruikers zich al dan niet in de buurt van Leuven bevinden, is wel nog steeds een raadsel. Naast een dating app waar je mogelijk de liefde van je leven kan vinden, Bumble Date, kan je op de app ook op zoek gaan naar een nieuwe best friend via Bubmle BFF en zelfs aan netwerking doen via Bumble Bizz.

Hoe werkt het?

Je kan op Bumble heel eenvoudig een profiel aanmaken en dat linken aan je Facebook op Apple account. Bumble vraagt wat meer informatie dan de gemiddelde Tindergebruiker zou kunnen verwerken. Zo kan je op je profiel een biografie ingeven waar je praat over je opleiding en baan, maar kan je ook je voorkeuren op vlak van lengte, politieke ideologie, geloof, drankgebruik en opleidingsniveau ingeven. Nog een leuk detail is dat op Bumble vrouwen steeds de conversatie moeten starten. Ik ga eerlijk toegeven dat dat mij als vrouw wel zou afschrikken. Ondanks het feit dat ik duidelijk niet op mijn mondje gevallen ben, is flirten en daten nu niet bepaald mijn specialiteit (ik heb dan ook al 1,5 jaar een relatie, dus ik ben een beetje roestig). Bumble wil een zo veilig mogelijke plaats zijn voor zijn gebruikers en geeft aan een platform te zijn dat draait rond ‘kindness and respect’.

Praktijktest

Klinkt allemaal heel gezellig, maar is het dat ook. Ik maakte een profiel terwijl ik eigenlijk een online les had moeten verwerken (sorry professor) en begon met swipen. Ofwel ben ik simpeler dan ik dacht, ofwel heeft Bumble niet de optie om je locatie- instellingen aan te passen waardoor je matches krijgt tot wel 100 km van je verwijderd. Op zich is het momenteel geen nadeel dat je vist in een grotere vijver, aangezien je momenteel toch geen fysieke dates mag hebben.

En dan nu het deel waarop iedereen zat te wachten, de vleeskeuring. Ik merkte dat ik, ondanks het feit dat de mannen allerlei informatie over zichzelf hadden opgegeven, toch vooral keek naar de initiële aantrekkelijkheid. Bumble onderneemt dus zeker een poging om af te stappen van het oppervlakkige van dating apps, maar slagen er (in mijn geval alleszins) niet echt in. Een mogelijke verklaring is dat ik zelf gewoon ontzettend oppervlakkig ben, maar ik leg de schuld liever bij het idee van dating apps als oppervlakkige vleeskeuring.

Het algoritme van de app past zich aan aan je matches en wie je zelf naar rechts swipet zodat je betere potentiële matches te zien zou krijgen. Ik was eerlijk gezegd verbaasd over hoeveel mensen op de app zaten. Nu ja ik heb zelf maar een week gebruik gemaakt van Bumble maar toch heb ik best wat mensen naar links en rechts kunnen swipen. Ik had persoonlijk het gevoel dat de meeste mensen die Bumble aanmaken ook effectief op zoek zijn naar iets serieus. Dat kon ik vooral afleiden van het feit dat de meeste mannen op deze app effectief een foto uploaden waarop je kan zien hoe ze eruitzien (ja Tinder, ik heb het tegen u. Wat is dat daar met mannen die alleen foto’s van hun torso’s uploaden of hun gezicht niet deftig laten zien?).

Het swipen gebeurde op dezelfde manier als bij het meer bekende Tinder. Je kijkt wat plaatjes en swipet dan naar rechts of links. Wanneer je een match hebt heb je als vrouw 24 uur om de eerste stap te zetten en het gesprek te openen. Als je dat zelf niet echt durft, heb je de optie om ‘het Vragenspel’ te spelen. De app geeft dan enkele voorstellen die je aan je match kan stellen. Wanneer jullie beiden de vraag hebben beantwoord, kunnen jullie elkaars antwoord ook zien.

Naast berichten heen en weer sturen, kan je ook videocallen via Bumble. Een optie die, gezien de nog steeds heersende pandemie, best handig is. Je kan er zo ook gewoon zeker van zijn dat je niet te maken hebt met een catfish.

De app heeft enkele betalende opties zoals spotlight, waarbij ze je profiel vaker of sneller tonen aan mogelijke matches. Ik wil heel eerlijk echt de mensen leren kennen die ooit al betaald hebben voor dergelijke zaken in dating apps. Want eerlijk, mensen die daar geld aan uit willen geven, hebben ook geld om mij eens te trakteren wanneer de cafés weer open gaan.

Omdat ik toch alle aspecten van de app wilde testen, koos ik twee matches uit om een gesprek te beginnen. Ik vroeg hen waarom ze op Bumble zaten. Het antwoord was dat beide heren gezellige gesprekken zochten en eventueel wel een date wilden scoren. Dat is een heel ander antwoord dan ik een paar jaar geleden op Tinder kreeg (lees zeker ook ‘Het grote Tinderonderzoek als u een oude versie van het magazine kan scoren, want Robbe heeft het blijkbaar per ongeluk van de site verwijderd).

Conclusie

Ik was zelf blij verrast door Bumble. De app is makkelijk te gebruiken en je kan er praten met mensen die zichzelf en het datingleven net iets serieuzer nemen dan ik al op andere datingapps tegenkwam. De app is zeker niet perfect, het niet kunnen instellen van een afstand is bijvoorbeeld best lastig, maar dat is slechts een klein mankement. Het feit dat je als vrouw een gesprek moet beginnen, vond ik zelf niet ideaal, maar aangezien ik geen fan ben van genderstereotypen was het ergens net fijn dat je als vrouw eens gedwongen werd om de eerste stap te zetten in plaats van bang afwachten welke van je matches je een bericht zal sturen. Er zitten, naar mijn gevoel, ook zeker genoeg mensen op de app om er potentieel in te zien. Ik zou zeggen, probeer het vooral zelf want deze app heeft de Celien- stamp of approval (niet dat dat enige waarde heeft, maar ja kijk het is nu zo).

Celien is bachelorstudente geschiedenis en tevens redactrice bij Hermes. Ze is expert in openingszinologie en vallen met de fiets.
The following two tabs change content below.

Celien Van Hoeymissen

Celien is bachelorstudente geschiedenis en tevens redactrice bij Hermes. Ze is expert in openingszinologie en vallen met de fiets.

Laatste berichten van Celien Van Hoeymissen (toon alles)

Celien Van Hoeymissen
Celien Van Hoeymissen
Celien is bachelorstudente geschiedenis en tevens redactrice bij Hermes. Ze is expert in openingszinologie en vallen met de fiets.

Celien Van Hoeymissen

Celien is bachelorstudente geschiedenis en tevens redactrice bij Hermes. Ze is expert in openingszinologie en vallen met de fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *