Zeven redenen waarom jeugdwerk keihard de moeite waard is

Zeven klinkt als een arbitrair getal en ergens is het dat ook, maar ergens ook niet. Zeven is namelijk het aantal jaren dat ik al actief ben binnen mijn eigen jeugdwerkorganisatie. Ik ben zeven jaar geleden mijn hart verloren tijdens mijn eerste kamp met jeugdwerkorganisatie, Jonge Helden. Als kind van 16 jaar (heb ik al de leeftijd bereikt waarop ik 16- jarigen kinderen mag noemen?) ging ik mee op musicalkamp (ja ik weet dat ik niet kan zingen, maar toen had ik dat nog niet goed door helaas). Toen ik in september weer naar school moest, moesten we voor het vak godsdienst een taak maken over tien zaken die een grote impact hadden op je leven. Ik zette dat kamp op de lijst. Een vriendin van me sprak me er toen over aan ‘Je bent een week op kamp geweest, hoezo heeft dat een grote impact gehad op je leven?’. Wel we zijn nu zeven jaar verder en die vriendin spreek ik niet meer maar ik ga wel nog elke zomer mee met Jonge Helden. Dus na deze extreem lange anekdotische introductie, zeven redenen waarom jeugdwerk keihard de moeite waard is.

  1. Vrienden

Dit is de meest voor de hand liggende reden, maar daarom niet minder waar. Het leuke aan jeugdwerkvrienden is dat zelfs als je ze niet vaak ziet, er niets verandert aan de vriendschap. We zien elkaar op Jonge Helden evenementen en op speelweken en kampen maar doorheen het jaar spreek je niet iedereen. Toch is het altijd zo’n fijn weerzien. Door corona hebben ook wij nu de digitale middelen ontdekt waardoor contact houden toch ook wat makkelijker verloopt.

2. Trekt je uit je sleur

Het leven wordt soms een sleur en dat merk ik ook aan mezelf. Ik ben altijd heel blij als ons voorbereidingsweekend er weer aankomt want dat wil zeggen dat ik weer eens creatief aan de slag mag gaan en helemaal gek en out of the box mag denken. Kampen en speelweken voorbereiden is veel werk, maar het is ook leuk werk. Ook op kamp en speelweek zit je zo in de kampwereld dat je je alledaagse leven even kan vergeten.

3. Je leert jezelf kennen

Dit is super zweverig en hippie- dippie maar daarom niet minder waar (ook in zweverige onzin zit dus soms een kern van waarheid). Jonge Helden organiseert ook cursussen en ik kan eerlijk waar zeggen dat ik nergens zo geconfronteerd ben met de grenzen van mijn eigen kunnen als daar. Dat klinkt nu behoorlijk negatief, maar dat hoeft het niet te zijn. Ik heb delen van mezelf leren kennen die anders verborgen gebleven waren (ja lap dit is nog zweveriger dan die eerste zin) (is zweveriger een woord?). Het beste daaraan is dat je er nooit alleen voor staat. Als je tegen je eigen muren botst zijn die vrienden van puntje 1 er steeds om je op te vangen.

4. Inspraak

Als voormalig onderwijsvertegenwoordiger zit inspraak me in het bloed. Ik ben zelf dan ook echt super enthousiast voor de inspraak die Jonge Helden aan zijn vrijwilligers geeft. Er zitten vrijwilligers in de RVB en AV en er zijn verschillende werkgroepen en denktanken om dingen zoals merchandise en andere projecten uit te werken.

5. Skills die ook nuttig zijn in de rest van je leven

Als hoofdanimator heb ik enkele skills geleerd die me zeker ook in mijn verdere leven goed uit kunnen komen. Zo leer je om vergaderingen te leiden, om samen te werken met anderen, om een groep te trekken, om snel en creatief problemen op te lossen. Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan maar ik blijf ook graag bescheiden. Vooral het feit dat je met je team voor een groep kinderen moet zorgen zorgt voor een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en dat is volgens mij een van de belangrijkste skills die je er kan leren.

6. Je mag voor kinderen zorgen

Ik heb het voorlopig vooral gehad over de vrienden en zelfontwikkeling, maar het doel van jeugdwerk is natuurlijk om een groep kinderen een geweldige zomer te geven. Er is dan ook niks leuker dan na je speelweek goede feedback te krijgen van de ouders. Of het nu een groep kleuters is die dolgraag boerderijdieren willen aaien of een groep 14- jarige pubers die een boomhut willen maken, het kan allemaal.

7. Het is ook gewoon leuk

Los van alle bovenstaande diepzinnige en minder diepzinnige punten is jeugdwerk ook gewoon echt leuk. Kampen, speelweken, cursussen, vrijwilligersactiviteiten en zelfs among us spelen met vrienden… Het zijn allemaal dingen die ik voor geen voor geen goud zou willen missen en waar ik enorm veel plezier uit haal (nu ja uit among us haal ik vooral stress, maar dat is eigenlijk echt het minst belangrijke puntje uit die opsomming).

Celien is bachelorstudente geschiedenis en tevens redactrice bij Hermes. Ze is expert in openingszinologie en vallen met de fiets.
The following two tabs change content below.

Celien Van Hoeymissen

Celien is bachelorstudente geschiedenis en tevens redactrice bij Hermes. Ze is expert in openingszinologie en vallen met de fiets.

Laatste berichten van Celien Van Hoeymissen (toon alles)

Celien Van Hoeymissen
Celien Van Hoeymissen
Celien is bachelorstudente geschiedenis en tevens redactrice bij Hermes. Ze is expert in openingszinologie en vallen met de fiets.

Celien Van Hoeymissen

Celien is bachelorstudente geschiedenis en tevens redactrice bij Hermes. Ze is expert in openingszinologie en vallen met de fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *