De strijd der vakken (2020) als een fenomeen in twenties termen: mijlpalen, Karen- & boomervakken.

Door Ellen Van Laer & Eva Druyts

Toen 2020 aanbrak dachten we allen een ticket bemachtigd te hebben dat ons vrijwel meteen naar the roaring twenties van de 21ste eeuw zou leiden. Niets was minder waar. Hevige stormen bliezen ons van onze sokken, corona sloot ons op in ons kot en tenslotte, alsof het nog allemaal niet erg genoeg was, verdween ook Martine Tanghe van onze beeldbuis. Dat onze toekomstige collega’s hun handen vol zullen hebben met het bestuderen van dat vreselijke jaar 2020 is een vaststaand feit. Het jaar 2020 tastten namelijk niet alleen de gehele wereldbevolking aan door stormen, virussen en pensioenen maar het trof ook het onderwijslandschap. De mijlpaal veroorzaakte programmawijzigingen binnen de opleiding Geschiedenis en de strijd der vakken (2020) werd een feit. Wie, wat, hoe, waarom…? Opletten geblazen, beste geschiedenisstudenten, samen analyseren we deze slag en de consequenties. Wat gaat er vanaf volgend academiejaar veranderen binnen onze opleiding en waar houden jullie dus best rekening mee?

De mijlpaal en de humane keuzevakken: Sus!, jonkies en boomers

De mijlpaal is een van de hoofdrolspelers in de programmahervormingen binnen onze opleiding. De mijlpaal is een systeem dat vanaf academiejaar 2021-2022 zijn intrede zal maken binnen de KULeuven. (Meer informatie? Contacteer Team Onderwijs van Historia of lees:
https://www.kuleuven.be/onderwijs/onderwijslexicon/onderwijslexicon-m/eerste-mijlpaal) Kort gezegd wil dit systeem studenten motiveren om zo snel mogelijk te slagen voor hun eerstejaarsvakken. Dit systeem, de échte sus van 2020, heeft als consequentie dat eerstejaars een (bijna) identieke eerste fase moeten volgen. Dit zorgde ervoor dat de humane keuzevakkenmodule binnen onze opleiding onder druk kwam te staan. De strijd der vakken (2020) was een feit.

Door de mijlpaal werden de humane keuzevakken in 2 kampen opgedeeld. Het eerste kamp was dat voor de jonkies en het tweede dat van de boomers die zich zouden afzetten tegen de nieuwelingen en zich als keuzevakken zouden nestelen binnen de 2de bachelor. Maar welk vak zou in welk kamp terecht komen? Na ellenlange discussies werd besloten dat Politicologie, Economie en Psychologie de jonkies vanaf volgend jaar zullen moeten entertainen en dat de andere humane keuzevakken in het boomerkamp terecht zullen komen. De 2 studiepunten die overbleven zullen wisselend bij European Colinization en Current Issues geplakt worden zodat deze vakken elk 6 studiepunten waard zullen zijn. Einde van de slag? Keep dreaming! Onze eigenste Karen is nog niet de revue gepasseerd!

Verkorte bachelor en de eerstejaarsoefening: Karen wil graag de manager spreken & moet op dieet

De verkorte bachelor van 64 studiepunten klopte figuurlijk, en terecht, als een Karen aan bij de manager (lees: Jelle Haemers). Na reflectie en een weegschaalweging later werd vastgesteld dat deze niche binnen onze opleiding wel degelijk te zwaar is. Vanaf volgend jaar krijgt het een dieet voorgeschoteld dat focust op een verlichting van de werklast.

Kort gezegd komt het erop neer dat verkorte bachelors vanaf volgend academiejaar enkel tijdens het eerste semester de eerstejaarsoefening zullen moeten volgen (Hierdoor splitst de eerstejaarsoefening zich praktisch op in twee delen. Inhoudelijk zal dit geen veranderingen inhouden voor reguliere studenten.) en hun bachelorpaper pas in het tweede semester zullen starten en dit ter waarde van 6 studiepunten. Histoire politique de la Belgique zal bovendien niet meer verplicht zijn en zal een keuzevak worden binnen het keuzelijstje dat onder andere ook Middeleeuwen en Nieuwe Tijd bevat. Nieuwste Tijd blijft verplicht. Het programma zal vanaf volgend jaar dus 59 studiepunten tellen voor Oudheid tot Heden en 69 voor Oudheid.

Historiografische debatten: Periodt.

Het vak Historiografische debatten zal vanaf volgend academiejaar verdwijnen uit onze opleiding, ook uit dat van de verkorte bachelor dus. Periodt.

Environmental History yeet zichzelf naar de derde bachelor

Momenteel is het vak Environmental History een mastervak. Omdat het vak Historiografische debatten een punt zet achter haar bestaan wil onze opleiding toch ook een soort alternatief bieden in de plaats van die studiepunten. Dit vak zal dus verplaatst worden naar de derde bachelor, yeet, maar wel als keuzevak en in een aan de bachelor aangepaste vorm!

Voilà, ondertussen is 2021 aangebroken en is de strijd gestreden. Elk vak heeft zijn (nieuw) plaatsje terug gevonden binnen het programma van onze gi-ga-geflipte (let’s be honest) opleiding! De rust is teruggekeerd. Door het lezen van dit artikel zijn jullie al helemaal voorbereid op academiejaar 2021-2022; van anti-uitstelgedrag gesproken! Nog eens kort samengevat: De mijlpaal blijft simpen op onze opleiding waardoor de humane keuzevakken in twee kampen terechtkwamen, de verkorte bachelor klopte aan bij de manager en haalde haar slag/dieet binnen, Environmental History yeet zichzelf naar de bachelor en Historiografische debatten verdwijnt uit onze opleiding. Periodt.

The following two tabs change content below.
Kring Historia
Kring Historia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *